Risk altında yaşıyoruz

Türkiye Müteahhitler Federasyonu Başkan Vekili Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Antalya genelinde 130 bin yapının 80 binin ya güçlendirilecek ya da yıkılacak durumda olduğunu söyledi

ANTALYA İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, 'Kentsel dönüşüm' adıyla bilinen 6306 No'lu Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' hakkında kanunun 16 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak p yürürlüğe girdiğini belirtti. Karataş, kentsel dönüşüme biran önce başlanılması gerektiğini söyledi. Yasanın çıkmasından sonra Antalya Valiliği'nin kamu binalarında riskli yapı tespiti yaptırdığını kaydeden Karataş, "118 yapının 78'i riskli ilan edildi. Bunun üzerine sağlık koleji, eski devlet hastanesi ve özel idare yıkıldı. Antalya genelinde 130 bin yapı stokunun 80 bini yani üçte ikisi ya güçlendirilecek ya da yıkılacak durumda" dedi.

4708 SAYILI KANUN ÖNCESİ YAPILAN BİNALARIN BİR ÇOĞU EKSİK

Yaşam hakkının Anayasayla koruma altına alındığını vurgulayan Karataş, "Hepimiz biliyoruz ki 4708 sayılı kanun milattır. Öncesinde yapılan inşaatlar denetimsiz, dere suyuyla, kürekle karılan betonla, nervürsüz demirle, rulo halinde gelen ve sonradan düzeltilen, incelen bir demirle yapıldı. Yine tuzlu deniz kumu, inisiyatifin ustada veya müteahhitte olduğu, çakılın içine toprağın karıştığı binaların yapımına şahit olduk. Böyle gelmiş ama böyle gitmeyecek" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜM İYİ ANLATILMASI GEREKİR

Deprem riski taşıyan ve buna bağlı olarak niteliksiz konut stokunun çok fazla olduğunu anlatan Deniz Karataş, gelecek 20 yılda ekonominin lokomotifinin kentsel dönüşümün oluşturacağını, bunun da kamuoyunda tam olarak anlaşılmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Antalya'da 2014 yılında bunu iyi anlatamadıklarını ifade eden Karataş, "2015'de örnek ve özendirici bir dönüşümü ada bazında gerçekleştirmeyi umuyoruz" dedi.

PARSEL BAZINDA DEĞİL ADA BAZINDA YAPILMALI

Antalya'da kentsel dönüşüm çalışmalarının parsel bazında değil ada bazında yapılması gerektiğine işaret eden Karataş, "Burada belediyelere büyük iş düşüyor. Devlet ve millet barışıklığı esasına göre çalışmalar yapılmalı. Toplumda rantsal olarak algılanmayacak projeler harekete geçirilmeli. Vatandaşa kentsel dönüşüm en iyi şekilde anlatılmalı" diye konuştu.

28 Ağu 2015 - 10:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber