Otomobil sektörüne damga vuracak

ABD'li teknoloji şirketi Apple elektrikli otomobiller üzerinde çalıştığını duyurdu.

ŞİRKET ABD’de karayolları ve ulaşım düzenleme kurumuna gönderdiği mektubunda otomotiv sektörüne yeni giren şirketlerin haklarının sektörün yerleşik kuruluşlarına karşı korunması gerektiğini bildirdi.
Mektupta gelecekte otonom sürüş teknolojisine sahip araçların ulaşım alışkanlıklarımızı kökten değiştireceğine işaret edilerek, yeni teknolojilerin kazalara karşı da çözüm üreteceği belirtildi.

İKİ YILLIK ÇALIŞMA
Halen dünya çapında milyonlarca insanın trafik kazalarında yaşamını yitirdiklerini belirten Apple yetkilileri otonom sürüş yardımıyla can ve mal kaybının neredeyse tamamen ortadan kalkacağına işaret etti. Şirket bu açıklamasıyla ilk kez resmi olarak elektrikli otomobiller üzerinde çalıştıklarını doğrulamış oldu.
Daha önce yapılan gayri resmi açıklamalarda Apple’ın yaklaşık iki yıldan beri elektrikli otomobiller üzerinde çalıştığı belirtiliyordu. Apple halen faaliyet gösterdiği dijital alanda geliştirdiği ürünleri sürekli bir giz perdesi arkasında tutmasıyla tanınıyor.
Ancak şirketin otomobil gibi çok regüle edilmiş bir alanda bu sır perdesini nasıl ayakta tutacağı merakla bekleniyor.

İŞTE APPLE'IN YENİ OTOMOBİLİ HAKKINDA İLK BİLGİLER
Hatta Sürücüsüz otomobil için dünyanın önde gelen otomobil markaları ile görüşmeler gerçekleştirilen Apple, "Project Titan" adını verdiği sürücüsüz otomobil üretme fikrini rafa kaldırdı.
Apple'ın elektrikli otomobil projesine yönelik yaptığı çalışmalar binlerce kez medyaya yansımış ve hatta aracın 2021 yılında piyasaya sürüleceği açıklanmıştı. Bir süredir uluslararası medya dillendirilen bu iddiayı Bloomberg'den Mark Gurman ve Alex Webb, bugün bir kez daha gündeme getirdi.
Bloomberg'de yer alan haberde ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırılan bilgilere göre, Apple'ın elektrkli otomobil çalışmalarını yürüttüğü Project Titan" projesini yeniden şekillendirmeye karar verdi.

MÜHENDİSLERİN GÖREVLERİ BİLE DEĞİŞTİRİLDİ
Yeni haliyle Project Titan, elektrikli otomobil projesini rafa kaldırırken, onun yerine otonom sürüş sistemleri üretmek ve tasarlamak üzerine odaklanacak. Hatta Eylül ayı içerisinde projede görevli bazı mühendisler başka projelere kaydırıldığı iddia ediliyor.

DEVLERLE REKABETE GİRMEK İSTEMEDİĞİ KONUŞULUYOR
Geçtiğimiz haftalarda, Apple'ın otomotiv endüstrisinin devleri olan Mercedes ve Tesla gibi markaların teknolojilerinin geride kalabileceği endişesiyle Google car projesini askıya alabileceği konuşuluyordu. 
Apple'ın geçmişte yapmış olduğu çalışmalarda sürücüsüz otomobilin 2020 yılının sonlarında piyasaya çıkması bekleniyordu. Elektrikli bir otomobil modeli üzerinde çalıştığı öne sürülen Apple'ın bu projesi Reuters'ın yeni iddiaları ile bir kez daha gündemde.
Reuters'ın şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Apple elektrikli aracının kullanımını artırmak için şarj noktaları üzerinde de çalışıyor. Aynı iddiaya göre, elektrikli araç projesi ile koordineli yürütülen şarj noktaları planı kapsamında ABD merkezli şirket, akaryakıt şirketleri ile de dirsek teması halinde.
Görünen o ki henüz oldukça küçük bir sektör olan elektrikli otomobil sektörüne adım atmaya hazırlanan Apple bu hamle ile daha şimdiden sektörü büyütme niyetinde.
Apple'ın 2019'da piyasaya süreceği iddia edilen araçların şirketin mobil cihazlarında kullandığı iOS işletim sistemi ile çalışması bekleniyor. Sıklıkla dile getirilen başka bir iddiaya göre, yeni nesil otomobillerde bulunan ECU'nun yerinde iOS'un bulunacağı araçlar iPhone ve iPad'lar ile de kontrol edilebilecek.
Bu sektörde yer edinebilmek için bir süredir eleman transfer eden Apple'ın rakiplerine göre en büyük avantajı elbette rekor seviyedeki nakit rezervi. Apple elindeki bu nakit rezervi ile, ürettiği elektrikli araçlar ile adını duyuran 35.7 milyar dolar değerindeki Tesla ve 55.7 milyar dolar değerindeki Ford'u satın alması durumunda hala 120 milyar dolara yakın nakit rezervi kalıyor.
Ancak bu iddialar ile ilgili Apple'dan resmi bir açıklama bulunmuyor.
Teknoloji devi Apple'ın üzerinde çalıştığı otomobil modeli ile ortaya atılan iddialara bir yenisi daha eklendi.
Otomobil üretimine girmek için Alman üreticileriyle masaya oturan Apple, beklediği desteği alamadı.
Almanya'da ekonomi ağırlık haberlere imza atan Handelsblatt'ta yer alan iddiaya göre, Apple elektrikli araç projesi için BMW ve Daimler ile görüşmeler sonuçsuz kaldı. Söz konusu habere göre, geçtiğimiz yıl BMW'nin ana merkezini ziyaret eden Apple'ın CEO'su Tim Cook, bu gezi sırasında BMW'nin elektrikli modeli i3'ün üretildiği Leipzig'deki tesisi de inceledi ancak iki firma geçtiğimiz aylarda görüşmelere son verdi.
BMW gibi Mercedes'i üreten Daimler de data paylaşımı konusunda Apple ile anlaşamayınca görüşmelerden çekildi.
Apple'ın elektrikli araç üretimi için tercihini Almanya'dan yana kullanacağı uzun süredir dilledirilen bir iddiaydı.
Şirkete yakın kaynaklara dayandırılan iddiaya göre, Apple, Almanya'da otomotiv sektöründe çalışan önemli isimleri de kadrosuna katmaya başladı.
Apple, elektrikli bir otomobil üretme niyetinde olduğunu hiçbir zaman kabul etmese de geçen yıl bir mülakat veren Apple'ın üst düzey yöneticisi Mickey Drexler, şirketin kurucusu Steve Jobs'un 2011'deki ölümünden önce bir araba modeli geliştirmek için kolları sıvadığını açıklamıştı.
Bu sektörde yer edinebilmek için bir süredir eleman transfer eden Apple'ın rakiplerine göre en büyük avantajı elbette rekor seviyedeki nakit rezervi.
Teknoloji devi Apple'ın üzerinde çalıştığı otomobil modeli ile ortaya atılan iddialara bir yenisi daha eklendi. Apple'ın Almanya'da gizli bir tesiste otomotiv üretimi için kolları sıvadığı öne sürülüyor.
Şirkete yakın kaynaklara dayandırılan iddiaya göre, Apple, Almanya'da otomotic sektöründe çalışan önemli isimleri de kadrosuna katmaya başladı. Apple, elektrikli bir otomobil üretme niyetinde olduğunu hiçbir zaman kabul etmese de geçen yıl bir mülakat veren Apple'ın üst düzey yöneticisi Mickey Drexler, şirketin kurucusu Steve Jobs'un 2011'deki ölümünden önce bir araba modeli geliştirmek için kolları sıvadığını açıklamıştı.
Apple, iddia edildiği gibi bu sektöre adım atması durumunda dişli rakiplerle boy ölçüşmesi gerekecek.
Benzer bir model üzerinde çalışan Tesla Motors Inc. ve General Motors Co’nun bu araçlarının  2017’de piyasaya sürülmesi, araçların ise 300 km menzile sahip olması bekleniyor.
Bu sektörde yer edinebilmek için bir süredir eleman transfer eden Apple'ın rakiplerine göre en büyük avantajı elbette rekor seviyedeki nakit rezervi.

05 Ara 2016 - 14:06 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber