'Öğrenme zihinde başlar'

Alanya'da düzenlenen çalıştayda öğretmenlere 'Yanlış kavrama ve öğrenme süreci' konularında bilgiler verildi

Erkan UYSAL

ALANYA'DA 'Fen Eğitiminde Kavram Yanılgılarının Dil Becerileri ile İlişkisi' konulu çalıştay gerçekleştirildi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ALTSO) Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştaya Alanya Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi(ALAKÜ) Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülin Arseven, akademisyenler ve öğretmenler katıldı. Çalıştayda konuşan Milli Eğitim Müdürü Er, öğretmenlerin kendilerini güncelleyebilmeleri, varolan değişikliklerden haberdar olabilmeleri için bu gibi projelerin çok önemli olduğunu söyledi. Er, "Camiamız büyük. Alanya'da kadrolu 3 bin 183 öğretmen bulunuyor. Bu yaz döneminde gelenler ve gidenler olacak. Bu projeyi ilk kez yapmadık. Matematikte yaptık. Fende yine yaptık. Bunları yapmaya devam edeceğiz. Önce bir direniş oluyor. Bu gibi programlar büyük şehirlerde ücrete tabidir. Milli eğitim olarak üniversite şehri olma anlamında hızla ilerleyen Alanya'da bu tarz projeleri çok önemsiyoruz. Her bölümde bunları yapmayı arzu ediyoruz" dedi.

'ANLAMA KARMAŞIK BİR SÜREÇ'

Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Nakiboğlu da,

"Okullarda belki biraz günü kurtarma eğitimi yapıyoruz. Her şeyin başında öğretim geliyor. Yaptığımız testlerde gerçek ölçümler yapılabiliyor mu? Öğrencilerin nasıl problem çözdüklerini mi, yoksa o konuyu kavradıklarını mı ölçüyoruz? Öğrenci bizim anlattıklarımızı benim anladığım gibi mi anlıyor?

'Cu' bakırı simgeliyor ama atomu da simgeliyor olabilir. Ben o simgeyi yazarken hangi sembolü düşündüm. Oturduğunuz yerden bir şey öğrenemezsiniz. Öğrenme zihinde kişinin kendini yapılandırmasıyla başlar. Aktif olmak bedenen değil, çocuğun zihince aktif olması anlamına gelir. Anlama ve kavrama genellikle eşanlamlı olarak kullanılıyor. Anlama yetmiyor. Anlamak için zihinsel bir süreç gerekiyor. Anlama oldukça karmaşık bir süreç. Her ne kadar 

ortaya çıkışları farklı kaynaklara dayandırılsa da yanlış kavramalara da bir tür anlamada başarısızlık denebilir. Yanlış kavramalar kişiye hastır. Sınıfınızda farklı öğretmenlerden eğitim almış öğrenciler var. Hepsinin deneyimi farklı. Bunun dışında o öğrencilerin ilkokulu başlama dönemi var. Hepsinin farklı aileleri var. Bilgi eksiklerini yanlış kavrama sanıyorlar. Yanlış kavrama çok defa tekrarlanmalı ve kişiye anlamlı gibi gelmeli. Basit hatalar yanlış kavrama değil, hatadır. Yanlış kavrama baktığımızda bize doğru gibi gelecek. Okul öncesi dönemde çocukların kendi geliştirdiği kavramlar var. Anlık akıl yürütme bunlar da bazen yanlış kavrama ile eşdeğer görülebiliyor. Yanlış kavramanın ortaya çıkması o kadar basit değil. Yanlış kavramanın tek kaynağı yok. Bilimsel olmayan inançlar var. Bunlar batıl inanışlar. Kavramsal yanlış anlamalar öğretimde ortaya çıkıyor. Günlük ve batıl inanışlardan kaynaklanmıyor. Ana dile ait yanlış kavramalar da bulunuyor. İş kelimesinin günlük dilde ve fizikte kullanımı farklı. Hiçbir anne, 'Şeker oğlumun içtiği çayda çözüldü' demez. Bağ sözcüğü çoğu zaman ayakkabı bağı ile özdeşleştiriliyor. Öğrenci sanki atomu birbirine iple bağlanmış gibi düşünüyor. Yanlış kavramaların kaynakları günlük deneyimler, ders kaynakları, ders kitapları olabiliyor" şeklinde konuştu. Bir gün süren 

'Fen Eğitiminde Kavram Yanılgılarının Dil Becerileri ile İlişkisi' konulu çalıştay fen bilgisi öğretiminde kavram yanılgılarının oluşumunda dilsel süreçlerin rolünü ve yanlış kavramların eğitim kalitesine etkilerini analiz etmek amacının taşıyor.

16 Haz 2015 - 17:40 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber