''Öğrenci turizmine yönelmeliyiz''

TÜRSAB Alanya BYK Başkanı Çavuşoğlu "Kış aylarında şehre canlılık katmak istiyorsak, üniversitelere sahip çıkıp öğrenci turizmine yönelmeliyiz" dedi

 - Yasin ARAZ

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, üniversite turizminden daha fazla pay almak istediklerini söyledi. Alanya'nın kış mevsiminde deniz, kum, güneş (MAS) turizminin sona ermesi nedeniyle beklenilen düzeyde turizm geliri elde edemediğini belirten Çavuşoğlu, buna çare olarak amatör sporlara yönelinmesi ve üniversite turizmiyle ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. Kış mevsiminde daimi ve sürekli gelir kaynağının üniversiteler olacağını kaydeden Çavuşoğlu, "Alanya olarak üniversite turizminden daha fazla pay almak istiyoruz. Her geçen gün arzımız artıyor. Ülkemizde birçok şehrin temel geçim kaynağı üniversiteler. Alanya'nın da bu alanlara yönelmesi gerekiyor.   Alanya'da her dönem yaşanan kalifiye eleman sorununa üniversiteler de büyük bir çözüm olabilir. Üniversite turizminden daha fazla pay almak istiyoruz. Her geçen gün arzımız artıyor. Kışın üniversitede eğitim gören öğrencilere otellerini kiralayan işletmeler var. Bu konuda avantajlıyız. Nerden bakarsanız öğrenciler 8-9 ay Alanya'da kalıyor. Bunun en önemli tarafı da kışın kalıyor olmaları. Birçok otel öğrencilere pansiyon olarak oda veriyor. Hatta üniversitelere destek verip bu sayıyı arttırmak lazım. Türkiye'nin birçok ili sadece böyle geçiniyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sadece üniversite ve gazinolardan gelir elde ediyor. Eskişehir ve Isparta da bunlara örnek verilebilir. Bu şehirlerde yaşayan insanlar sadece öğrenciler sayesinde gelir elde ediliyor. Alanya'da da düşük geçen kış sezonunda bu gibi gelir kaynakları neden olmasın? MAS turizminin bittiği yerde öğrenci sezonu açılıyor. Buraya ülke çapındaki öğrenciler geliyor ve okulun yurdu yetersiz kaldığı için bölgedeki evlere ve pansiyonlara yöneliyorlar. Alanya'da şu anda yaklaşık 5 bin öğrenci var. Dünya üzerinde birçok insan okul için Erasmus'tan (Avrupa Birliği (AB) Öğrenci-Öğretim Elemanı-Personel Değişim Programı) faydalanıyor. Eğitim açısından Alanya'mızı tanıtmak için bu gibi yöntemlere başvurulması çok çok iyi olur" şeklinde konuştu.

'ALANYA OLARAK DAHA UCUZUZ'

Antalya'daki Belek, Side, Kundu gibi diğer destinasyonların Alanya'ya oranla en büyük avantajlarının yüksek sefer oranına sahip olan Antalya Havalimanı'na yakın olmaları olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Maalesef Antalya bölgesinde bu yıl 40 bin yatak devreye girdi. Bunun da 6 bini Alanya'da. Geriye kalan kısmı ise Side, Kundu ve Belek bölgelerinde hizmete girdi. O bölgelerin kışın daha çok sefer düzenlenen Antalya Havalimanı'na yakın olmasından dolayı şansları yüksek. Bir de onlar kış turizmine daha yatkın yüksek yıldızlı ve içinde bol aktiviteler olan otellere sahip. Biz buraya 3'üncü yaş grubu olan emeklileri alacağız. Bunları bizim apart ve Kleopatra'daki otellerimiz alıyor. Burada fiyatın da çok önemi var. Alanya olarak diğer bölgelere göre daha ucuzuz" diye konuştu.

'ÇOK BÜYÜK KATKISI VAR'

Alanya dışındaki yüksek yıldızlı otellerin shopping adı altında satış yaptığını belirten Çavuşoğlu, "Bu bir haftalık buraya gelip hem tatilini hem de alışverişini yapan insanlardan oluşuyor. Bu amaçla gelenler Alanya dışındaki yüksek yıldızlı otellerde konaklama yapacaklar. Kasım ayı itibariyle de bu yönde operasyonlar yapılacak. 3'üncü yaş grubu insanlar ve emekliler gelmeye başladı. Onlar 2-3 ay kalıyorlar. 3'üncü yaş grubu insanlar ve emeklilerin Alanya'ya çok büyük bir katkısı var. Alanya'da evi olanlar, yaşayanlar var. Tabi bunların esnafa olan katkısını saymıyorum bile. Kasım ayı itibariyla MAS turizmini bitiriyoruz ama Alanya'da yaşayanlar en ufak bir güneşi görseler bile hemen sokağa çıkıp bronzlaşmak istiyorlar" dedi.

'TUI BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR'

Şu anda Alanya için büyük öneme sahip olan Doğu Avrupa'da turizmin bittiğini belirten Çavuşoğlu, "En son Slovaklar, Çekler ve Macarlar da seferlerini bitirdi. Türkiye ve dünya turizmi için önemli bir yere sahip olan tur firması TUI bu yıl Türkiye'ye yönelik olarak ilk defa Polonya'dan kış seferleri düzenlemeye başladı. Polonya da ay sonunda seferlerini bitirecek ama TUI'nin bu ülkede kışa yönelik bir çalışması var. Bu çalışma tüm bölgeye yönelik olarak gerçekleşecek. Sadece Alanya'ya yönelik değil. Bu yine de çok güzel bir şey. Bugüne kadar Polonya'dan Türkiye'ye hiç kış seferi gerçekleştiren olmamıştı. Bunu da ilk defa TUI yaptı ve satışları da başladı. Satışların durumu daha yavaş yavaş belli olur. Bunu zamanla göreceğiz. Kışın Alanya'ya ağırlıklı olarak Almanlar ve Hollandalılar geliyor ancak bunun çok etkisi olmuyor" şeklinde konuştu.  

'SOSYAL TESİSLERİN ARTMASI GEREKİYOR'

Alanya'nın üniversitelerin yanında sportif faaliyetlere de yönelerek sosyal aktivite alanlarını kış turizmi için genişletmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Belek ve Side bu anlamda bizden daha avantajlı. Bu destinasyonlar bizden daha profesyonel. Özellikle futbol anlamında çok iyi tesisleri var. Alanya'da bu tür tesisler yok. Bu yüzden sosyal tesislerimizin kalitesini yükseltmemiz gerekiyor. Amatör sporcuların Alanya'da kamp yapmasını sağlamalıyız. Çünkü bizim otellerimiz ucuz. Amatör bir sporcu gelip Kundu, Side'de konaklayamaz. O bölgelerde fiyatlar çok yüksek ama Alanya'da çok uygun fiyatlara oteller var. Alanya'da sadece pansiyon değil, 4-5 yıldızlı otellerin de çok uygun fiyatları bulunuyor. Bu nedenle sosyal tesislerin sayısının artması lazım" diye konuştu.

'CANLI BİR ŞEHİRİZ'

Alanya'nın hava şartlarından dolayı yaz-kış hareketlilik yaşanan bir şehir olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Alanya'yı bu dönemlerde tercih eden 3'üncü yaş grubu misafirlerimiz şehri iyi tanıyor ve geliyor. Bunun dışında burada kalan da birçok insan var. Canlı bir şehiriz. Dolayısıyla çokta karamsar olmamak lazım ama gelişen olayları dikkatle izliyoruz. Sürekli operatörlere bilgiler aktarıyoruz. Onlar da bizi izliyor ama çok fazla karamsar değiliz. İnsanlar Alanya'yı tanıyor ve biliyor. Bu yüzden hep tekrarcılar geliyor. Hatta geçenlerde bir olaya şahit oldum. Plaj futbolunun gerçekleştiği gün maçı olmayan oyuncular şehir merkezindeki butikleri gezip alışveriş yapıyorlardı. Bu gibi amatör faaliyetler artarsa canlılık tavan yapar" dedi.

'ÖĞRENCİLER PANSİYONDA KALIYOR'

Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Sayın da, "Alanya'da 4 binin üzerinde üniversite öğrencisi var. Öğrencilerimiz genellikle yurtlarda, pansiyonlarda ve kiraladıkları dairelerde kalıyorlar" dedi.

14 Eki 2014 - 23:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber