Oba'da 'Irkçılık' iddiası

Oba Mahallesi'ndeki 40 daireli sitede çoğunluk olan ve site yönetimini elinde bulunduran Danimarkalıların, sitede Türk, Rus ve Azeri istemedikleri için 1415 Euro aidat istedikleri ileri sürüldü

METRO Kavşağı'nda 6 yıldır restoran ve market işletmeciliği yapan Ümit Çelik isimli bir vatandaş, ikamet ettiği sitedeki Danimarkalı yerleşik yabancıların ırkçılık yaptığını belirterek "Bizleri siteden göndermek için aidat fiyatlarını yükseltiyorlar. Üstelik topladıkları aidatları Danimarka'daki hesaplarına aktarıyorlar" diye konuştu. Ailevi sebeplerden dolayı evini işyerlerinin yanına taşıdığını belirten Çelik, "Annem yaşlı ve rahatsız. Evim eskiden dağın başındaydı, annem yanımda olsun diye buraya taşındım ama pişman ettiler. Sitenin jeneratörü bile yok, bizden yıllık bin 415 Euro aidat isteniyor. Üstelik bu paralar yurtdışı hesaplara yatıyor" dedi.
'BİZE IRKÇILIK YAPIYORLAR'
Çelik, kendi topraklarında Danimarkalılar tarafından ırkçılığa maruz kaldıklarını belirterek "Yıllardır bu apartmanda aidat problemi var. Bundan 1 yıl önce bin 750 euroydu ama o zamanlar 2.60 olan Euro şimdi 3.30 oldu. Üstelik bunlar toplanıyor ama bu sitenin sadece küçük bir bahçesi ve havuzu var, başka hiç bir şey yok. 2 tane güvenlik var diyorlar ama ben 3 senede daha hiç görmedim, kim olduklarını da bilmiyorum. Paralar Danimarka'da bir hesaba yatıyor. Biz de bunun belgeleri de var. Bunu Maliye'ye de bildirdik, hatta dava açtık ama mahkeme sürekli erteleniyor. Şu anda yeni atamalar olduğu için bir kez daha ertelendi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Benim restoranımda yönetim toplantısı yapıldı, bizim yüzümüze söylenen şey şu oldu: 'Biz burada Türkleri istemiyoruz.' Bu sitede 5 farklı ülkeden insan yaşıyor, Norveç, Danimarka, Azerbaycan, Rus ve Türk. Aynı ifade Ruslara karşı da kullanıldı" ifadelerine yer verdi.
'RAKAMLARLA OYNUYORLAR'
Çelik, toplanan paraların birilerinin ceplerine girdiğini iddia ederek "Danimarkalılar dışında hepimiz şikayetçiyiz bu durumdan. Ancak hepimiz toplanmasına rağmen yine de azınlık durumundayız. Burada kendilerince bir yönetim kurmaya çalışıyorlar. Şimdiki yönetici bu aidatlar için 2 yıl önce 'Çok pahalı, beni başkan yapın düşüreyim' diyordu ama şimdi başkan oldu 'Çok ucuz' diyor. Yetkililerden yardım ve çözüm bekliyoruz. Burada 40 daire var, 3 daire Norveçli, 2 daire Türk, 1'er dairede de Rus ve Azerbaycanlı var. Geri kalanı Danimarkalı. Azınlık kaldığımız için bir şey yapamıyoruz. Bu para toplanmasın demiyoruz, toplansın ama bize ne yapıldığına dair bir belge göstersinler. Ben restoranımın tüm fayanslarını 30 bin TL'ye değiştirdim, dükkanımın 3'te 1'i büyüklükteki havuzun fayansını 50 bin TL'ye değiştirdiklerini söylüyorlar. Ödenen aidatlar için makbuz kesilmediği gibi bir de Danimarka'da bir hesaba yatıyor. 3 yıldır 192 bin TL apartmanın parası olduğu söyleniyor ama ne eksiliyor, ne artıyor" diye konuştu.
'YÖNETİCİNİN EVİNE HACİZ GELİYORDU'
Şu an yöneticilik yapan Danimarkalı yerleşik yabancının kendi dükkanına gelerek tehdit dahi ettiğini belirten Çelik, "Ben burada esnaf olduğum ve içeride müşteri olduğu için ses etmedim. O da işin bu yönünü bildiği için bunları iyi kullanıyor. Esnaf olmak kolay değil. Aksi halde zaten kötü sonuçlar oluşabilirdi. Buradan yetkililere sesleniyorum, bu Danimarkalılar sitedeki insanları sömürüyorlar. Para toplanıyor ama nereye gidiyor, bilinmiyor. 3 liralık şeye 5 lira yazıyorlar. Nitelikli dolandırıcılık yapıyorlar. Apartman servisleri için homeservice şirketiyle anlaşılıyor ama şirket anahtar getirmeye 50 lira alıyor. Ayrıca belirtmekte fayda var, bin 415 Euro'nun içerisine uydu falan dahil değil. 150 Euro da ekstra olarak uydu kullanımına para veriyoruz. Bu bedelleri ödememize rağmen hiç bir hizmet alamıyoruz. Sitede güvenlik bile durmuyor. Yazın turistler gelince bir iki gün görünüyorlar ama sonra bir daha görmüyorsunuz" dedi.
'SİTENİN JENERATÖRÜ BİLE YOK'
Şu an yöneticilik yapan Danimarkalı yerleşik yabancının, yönetici olmadan önce ev taksitlerini ödeyemeyecek durumda olduğunu, bu nedenle evinin elinden alınmak üzere olduğunu ve yardım dahi ettiğini belirten Çelik "Sitede fitness olsa, sauna olsa, Türk hamamı olsa anlayacağız ama jenaretör bile yok sitede. Paramız çarçur ediliyor. Yöneticinin 2 yıl önceki halini biliyorum, ev kredisini ödeyemiyordu hatta 3 ay ödeyemedi, 4. ay evini elinden alacaklar diye kendim yardım ettim. Ama şimdi adam Danimarka'ya bile gitmiyor, üstüne üstün bizi tehdit ediyor. Evi satmak istesek bu aidat rakamlarına kimse almaz. Bu işin ucunu kesinlikler bırakmayacağım. Nereye giderse gitsin, peşindeyim. Aidat defterinin ve hesapların incelenmesini istiyorum. Paramızın nereye gittiğini bilmek istiyoruz. Biz burada ağır ırkçılık ithamlarına maruz kalıyoruz. Burada kendi cumhuriyetlerini kurmanın peşindeler. Maliye'ye şikayette bulunalı iki ay oldu ama gelen, giden yok. Yetkilileri göreve davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

07 Haz 2016 - 22:02 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

moses - gerçekten bu sene danimarkalı ve diğer turistlerde çok yalan söylüyorlar..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Haziran 22:02

Çorum Haber