O proje TÜBİTAK’tan destek aldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Balun Kayan’ın hazırladığı, “İletken Polimer/Metal Nanokompozit Yapılarının Hidrojen Üretiminde Elektrokatalitik Aktivitelerinin İnlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK’tan destek aldı

 AKSARAY Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Balun Kayan’ın hazırladığı, “İletken Polimer/Metal Nanokompozit Yapılarının Hidrojen Üretiminde Elektrokatalitik Aktivitelerinin İnlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK’tan destek aldı. Proje, hidrojenin ekonomik, alternatif ve temiz bir enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için yeni elektrokatalizörlerin geliştirilmesini amaçlıyor. Enerji gereksiniminin karşılanmasında çok büyük oranda fosil yakıtların kullanıldığını ve bunun önemli bir sorun olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Didem Balun Kayan, artan dünya nüfusu ile birlikte artan enerji ihtiyacının fosil yakıtlardan sağlanmasının sosyo-ekonomik, jeopolitik ve çevresel problemlere yol açtığını, aynı zamanda enerji maliyetinin de artmasına neden olduğunu belirtti. Bu problemlerin çözümünün ancak sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmakla gerçekleştirilebileceğinden söz eden Balun, “Bu yüzden dünyada bol miktarda bulunan hidrojen, temiz ve ideal bir enerji kaynağı olarak düşünülmektedir. Genellikle doğalgazın buhar reformasyonu ile elde edilen hidrojen gazı üretiminin en basit yolu suyun elektrolizidir. Her ne kadar hidrojenin suyun elektrolizi ile elde edilme yöntemi henüz doğalgaz reformasyonu kadar ekonomik olmasa da, hidrojen üretimi ancak yenilenebilir ve tamamen çevre dostu enerji kaynakları ile sera gazı üretilmeden gerçekleştirildiğinde uygun bir süreç olarak kabul edilmektedir. Bu haliyle hidrojen, önemli bir alternatif enerji kaynağı olabilmektedir. Proje kapsamında geliştirilecek yeni elektrokatalizörler üzerinde alternatif, yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak hidrojenin elektrokatalitik olarak sudan elde edilmesi amaçlanmaktadır” dedi. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, hazırladığı proje münasebetiyle Yrd. Doç. Dr. Didem Balun Kayan’ı tebrik etti ve başarılarının devamını diledi. TÜBİTAK 2014 yılı birinci döneminde, Kariyer Geliştirme Programına sunulan 100 projeden 26’sına destek verdi. Yrd. Doç. Dr. Didem Balun Kayan’ın projesi de, destek alan projeler içerisinde yer alıyor.

09 Eyl 2014 - 15:43 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber