NATO Hava Komutanlığı veda etti

İzmir'de 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren ve 1 Haziran'da NATO'nun yeniden yapılanması kapsamında görevi sonlanacak olan Hava Unsur Komutanlığı için kapanış töreni düzenlendi.

Şirinyer'de bulunan ve bundan sonra NATO'nun tek kara kuvvet komutanlığı olarak hizmet verecek Orgeneral Vecihi Akın Kışlası'nda düzenlenen törenle, üç buçuk yıldır Hava Komutanlığı görevini üstlenen Korgeneral Ralph Jodice ve havacılardan oluşan ekip İzmir'e veda etti. İstiklal Marşı ve NATO temasının çalınmasıyla başlayan törene katılmak için İzmir'e konuk olan NATO Napoli Müşterek Kuvvet Komutanı Oramiral Bruce Clingan, İzmir'in 1952 yılından bu yana NATO komutanlıklarına mükemmel şekilde evsahipliği yaptığını söyledi. İzmir'deki NATO komutanlıklarının isimlerinin ve görevlerinin değiştiğini, İttifak'ın çalışma ve yapılanmasında da değişiklikler olduğunu ifade eden Oramiral Clingan, "Değişmeyen tek şey, İzmir'in sıcak misafirperverliği oldu" dedi.

Komutandan duygusal veda

Türkiye'yi ve İzmir'i çok sevdiğini her fırsatta dile getiren NATO Hava Unsur Komutanı Korgeneral Ralph Jodice ise başta iklim olmak üzere kente ait her şeyi çok sevdiğini ve özleyeceğini söyledi. Konuşmasına "Bu, hayatımdaki en zor konuşma" ifadesiyle başlayan Jodice, ulaşımdan yemeklerine, ikliminden insanına kadar İzmir'in, kendisi ve mesai arkadaşlarının üzerinde etki bıraktığını belirtti ve "İzmir, gerçekten Ege'nin incisi" dedi. Törenin sonunda, Jodice İzmir Hava Unsur Komutanlığı'na ait flamayı kapattı. NATO Savunma Bakanlarının 8 Haziran 2011 tarihinde Brüksel'deki toplantısında yeni komuta merkezleri netlik kazanmıştı. Toplantıda İzmir'in, Belçika Mons'daki Müttefik Harekat Komutanlığı'na bağlı üç ana karargahtan biri ve NATO'daki tek kara komutanlığı olarak görev yapması kararlaştırıldı ve bu karar 1 Aralık 2012'de hayata geçirildi. Bu karar uyarınca, Almanya ve İspanya'daki kara komutanlıkları görevlerini İzmir'e devretmiş oldu.
İttifakın "hantal ve masraflı" yapısını aşmaya yönelik yeni yapılanma, 4 ana üssün kapatılmasını, yüzde 30 personel azaltımını öngörüyor. Yeni yapılanmada NATO'nun hava kuvvetlerine Almanya ve deniz kuvvetlerine ise İngiltere ev sahipliği yapacak.

#

22 May 2013 - 13:42 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber