Kritik toplantıdan 2 müjde birden çıktı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Türkiye ziyaretinden 2 müjde çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP'ın erken tamamlanacağını, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun ise aralıkta açılacağını söyledi

ANKARA'DAKİ terör saldırısı nedeniyle Bakü yerine Ankara'da yapılan Türkiye- Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 5. Toplantısı'ndan, iki müjde çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nde (TANAP) çalışmaların hızla ilerlediğini, projenin planlanan süreden önce tamamlanmasına çalışıldığını açıkladı. Erdoğan, Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu projesinin ise aralık ayında açılacağını söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP projesinin 2 yıl sonra açılacağını ifade etti. YDSK 5'inci Toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev başkanlığında dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. Toplantı sonunda iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı. Toplantıda enerji, ulaştırma, savunma, askeri, turizm konuları ele alınırken, ağırlıklı gündem maddelerini TANAP ile Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi oluşturdu. 

KOORDİNELİ ÇALIŞMA 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Azerbaycan'la geliştirdiğimiz TANAP'ın planlanan süreden önce tamamlanması için çalışıyoruz. TANAP'ın bel kemiğini teşkil ettiği güney gaz koridoru konusunda da tüm paydaşlarla yakın koordinasyon halindeyiz. 29 Şubat'ta Bakü'de gerçekleştirilen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu Toplantısı için Azerbaycan'ı tebrik ediyorum" dedi. 

BAKÜ-TİFLİS-KARS 
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin iki ülke arasında ulaştırma sahasındaki öncelikli projelerden biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Londra'dan Pekin'e kadar demiryolu ulaşımını mümkün kılacak projenin inşallah aralık ayında birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Böylece bu dev proje de açılışıyla birlikte dünyaya önemli bir mesaj olacaktır" şeklinde konuştu. 

2023 HEDEFİ 15 MİLYAR $
İki ülkenin ticari ilişkilerinde küresel, ekonomik, konjonktür ve düşen petrol fiyatları nedeniyle 2015'te ivme kaybı yaşadığını vurgulayan Erdoğan, "Buna rağmen 2023 için 15 milyar dolar hedefimizi saklı tutuyoruz. Bunu gerçekleştirmek için inşallah gerekenleri yapacağız" dedi. Erdoğan, savunma sanayii alanında da somut bazı adımlar atılacağını açıkladı.

AÇILIŞ 2 SENE SONRA
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise, Türkiye ile Azerbaycan'ın 2012'de TANAP Projesi'ni başlattığını belirterek, "TANAP'ın temel taşını beraber Kars'ta koymuştuk. 2 yıl sonra açılışını yapacağız" dedi. İki ülke arasında ulaştırma alanında da yeni imkânlar olduğunu belirten Aliyev, "Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye gelen yüklerin sayısı artsın ve çeşitli istikametlere yönelsin. Bunun için artık pratik adımlar atılıyor" diye konuştu.

16 Mar 2016 - 10:20 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber