Almanlar 'oh' dedi

Alman çiftin katillerine ikinci duruşmada çifte müebbet verildi. Türk-Alman Dostluk Derneği Başkanı Fahri Yiğit "Bu ceza Alman kamuoyunu tatmin eder" dedi

- Yasin ARAZALANYA’DA 11 Ağustos'ta Alman Peter Horvart ve eşi Kertsin Horvart çiftinin öldürülmesiyle ilgili tutuklu yargılanan Tarkan Cengiz ve Murat Çetin, dün ikinci kez hakim karşısına çıkarıldılar. 19 Aralık'ta ilk kez hakim karşısında çıkan zanlılar, cinayetle ilgili birbirlerini suçlamıştı. Mahkemede baro tarafından atanan avukatların ek savunma hazırlama talebi doğrultusunda karar duruşması 22 Aralık'a (dün) ertelenmişti. Zanlılar Alanya Adliyesi'nde tekrar hakim karşısına çıkarılarak savunmalarını yaptılar. Sanıklar 37 yaşındaki Tarkan Cengiz ve 32 yaşındaki Murat Çetin, ikişer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar. Alman Konsolosluğu'nun cezanın bir an önce verilmesi yönünde mahkemeye baskı yaptığını iddia eden Cengiz, kısa sürede hakim karşısına çıktıkları için yeterli savunma yapma hakkının elinden alındığını öne sürdü. Cinayeti kendisinin işlemediğini belirten Cengiz, "Cinayeti ben değil, Çetin işledi. Kendisinin 60 yaşında yabancı bir kadınla yaşamasından nasıl bir karaktere sahip olduğu belli. Ben suçsuzum" dedi.

'İLK CİNAYETİNİ ÖVE ÖVE ANLATTI'

Karşılıklı suçlamaların sürdüğü duruşmada sanıklardan Çetin ise üzerine atılan suçu kabul etmediğini ve cinayeti Cengiz'in işlediği iddiasını tekrarladı. Cinayetin ardından gittikleri Cengiz'in evinde kendisine daha önce işlediği bir cinayetten bahsettiğini ileri süren Çetin, "Evdeki konuşmamızda bana övüne övüne ilk cinayetini anlattı. Ardından, 'Yakalanırsak suçu üstüne alacaksın, yoksa seni de öldürürüm' dedi. Ben kimseyi öldürmedim, sadece kartları kullandım. İşin ucunda trilyonlar bile olsa ben kimseyi öldüremem. Olay esnasında bir şey yapamadığım için çok pişmanım" diye konuştu.

ZANLILARA CEZA YAĞDI 

Sanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti 5 dakika ara verirken, Çetin ve Cengiz'in soğukkanlı tavırları dikkat çekti. Aranın ardından mahkeme heyeti sanıklardan Çetin’e 'Tasarlayarak adam öldürmek' suçundan 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası, 'Nitelikli silahlı yağma' suçundan 13 yıl hapis, maktullere ait kredi kartlarını kullanmaktan 12 yıl, 6 ay hapis ve 200 bin lira para cezası verdi. Diğer sanık Cengiz ise 'Tasarlayarak adam öldürmek' suçundan iki kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası, 'Nitelikli silahlı yağma' suçundan 13 yıl hapis, maktullere ait kredi kartlarını kullanmaktan 10 yıl hapis ve 80 bin lira para cezasına mahkum edildi. Sanıkların daha önce çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunmasından dolayı cezalarında indirim yapılmadı. OLAYIN GEÇMİŞİMahmutlar Mahallesi'ndeki Euro 5 Sitesi'nde daire kiralayan Peter ve eşi Kerstin Horvart'tan uzun süre haber alamayan Almanya'daki yakınları, durumu Türkiye'deki emniyet birimlerine bildirdi. 21 Ağustos Perşembe günü verilen adrese giden ekipler, 12 katlı apartmanın 10'uncu katındaki 40 nolu daireyi çilingire açtırdı. Evde yapılan aramada, çiftin cesetleri ayrı odalarda, yatak bazaları içinde bulundu. El ve ayaklarından iple bağlanmış, ağızları koli bandıyla kapatılmış çiftin, başlarına aldıkları darbe sonucu öldükleri tespit edildi. Güvenlik kameralarını inceleyen ekipler, şüphelilerin cinayetten sabıkalı Tarkan Cengiz ve başka bir suçtan sabıkalı Murat Çetin’in olduğunu belirledi. İki şüpheli kısa sürede yakalanarak tutuklandı.

'BU CEZAYA SEVİNDİK'

Yaşanan vahşetin insanlık dışı olduğunu belirten Alanya Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, yaşananların bireysel davranışlar olduğunu, iki ülke hükümetini bağlamadığını söyledi. Karaoğlu, "İki tane can hunharca katledildi. Yaşananlar ne Türklüğe, ne Müslümanlığa, ne de insanlığa yakışır ama maalesef toplumun içinden böyle psikopatlar çıkabiliyor. Bu zanlılardan birisi daha önce Almanya'da da yaşamış. Zanlılar topluma ve ortama entegre olamamış, farklı ruha sahip insanlar. Bu Türkiye'nin adına sürülmüş bir lekedir. Elbette yaşananlar Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Almanya'yı bağlamaz. Suçlular bir an önce yakalanarak adalet önünde yargılandı. Ve katillerin hak ettikleri cezaya çarptırılmalarına sevindik. Yaşamını yitiren Almanların yakınlarına tekrar başsağlığı diliyoruz" şeklinde konuştu.

'ÖLENLER GERİ GELMEYECEK' 

Alman ve Avrupa basınında geniş yankı uyandıran olayın, alınan bu kararın ardından ne gibi etkiler yaratacağını da değerlendiren Karaoğlu "Tabi ki cezaları duyunca biraz acıları hafifleyecektir ama bu karar ölenleri geri getirmeyecek. Bizim de evlatlarımız dünyanın bir çok yerinde can veriyor, unutabiliyor muyuz? Bunları yapanların, insanlıktan uzaktan veya yakından alakası yok. Bunlar tamamen psikolojik sorunları olan insanlar. Evimize aldığımız insanlara dikkat etmek gerekiyor. Umarım Allah bir daha böyle bir olayı yaşatmaz" dedi.

'ALMANLAR GELMEYE DEVAM EDECEK'

Türk-Alman Dostluk Derneği Başkanı Fahri Yiğit ise bu gibi olayların dünyanın her yerinde yaşanabildiğini, Alman kamuoyunda oluşan zanlıların yakalanmaları ve cezalandırılmaları ile ilgili beklentilerin karşılandığını belirtti. Yiğit, "Türk adaleti gerekeni yaptı. Bu sonuç, Alman kamuoyunu da tatmin eder. Almanlar ülkemize gelmeye devam edecektir. Bunlar münferit olaylar. Keşke olmasaydı. Yaşananlardan dolayı çok üzgünüz. Tekrar böyle acılar yaşamamak en büyük dileğimiz" şeklinde konuştu.  

23 Ara 2014 - 08:56 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber