Kongrede çok ilginç ayrıntı! O sözü üç kez tekrarladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Antalya'da partisinin İl Kadın Kolları Kongresi'nde yaptığı konuşmada üç kez "Kadına uzanan eller kırılsın" dedikten sonra, Mersin'de öldürülen üniversiteli Özgecan Aslan'ın katilleri için "Adaletin onlara en sert şekilde mukabelede bulanacağına inanıyorum" dedi

BAŞBAKAN

Ahmet Davutoğlu, Antalya'da partisinin İl Kadın Kolları Kongresi'nde yaptığı konuşmada üç kez "Kadına uzanan eller kırılsın" dedikten sonra, Mersin'de öldürülen üniversiteli Özgecan Aslan'ın katilleri için "Adaletin onlara en sert şekilde mukabelede bulanacağına inanıyorum" dedi. Davutoğlu, Özgecan İçin Fatiha Okuttu, 'Kadına Uzanan Eller Kırılsın' dedi,

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Antalya'da partisinin İl Kadın Kolları Kongresi'nde yaptığı konuşmada üç kez "Kadına uzanan eller kırılsın" dedikten sonra, Mersin'de öldürülen üniversiteli Özgecan Aslan'ın katilleri için "Adaletin onlara en sert şekilde mukabelede bulanacağına inanıyorum" dedi. Salonu dolduran kadınlardan Özgecan Aslan ve şiddet nedeniyle hayatını kaybeden bütün kadınlar için Fatiha okunması çağrısı yapan Davutoğlu, "Özgecan'ın adı da Antalya'da Gençlik Merkezi'nde yaşayacak" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Antalya'da partisinin İl Kadın Kolları'nın Turgut Özal Spor Salonu'nda düzenlediği kongresine katıldı. Davutoğlu, kongrede yaptığı konuşmasına, "Demokrasi mücadelesi gerektiğinde sağına soluna bakmadan öne çıkan Ak Parti'nin ak kadınlarına, ak bacılarına selam olsun" diyerek başladı.

Yurt genelinde protesto gösterilerine neden olan Mersin'in Tarsus İlçesi'nde üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın vahşete kurban gitmesinin yürekleri dağladığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Masum bir genç kızımız hunharca katledildi. Özgecan kardeşimize buradan bir kez daha rahmet diliyorum. Evladımıza bunu yapanları lanetliyorum. Adaletin onlara en sert şekilde mukabelede bulanacağına inanıyorum" dedi.

Özgecan'ın annesi Songül Aslan'la telefonla konuştuğunu belirten Davutoğlu, "Bu tür şiddetin bir daha olmaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bugün Antalya'dan bir kez daha bu hunharca katliamı lanetliyor ve Özgecan kardeşimizin adının yaşaması için, herkesin bu adı anması için Antalya'dan bir haberimizi ailesine iletiyorum. Antalya'da bir gençlik merkezi açıyoruz. Bu gençlik merkezinin adını Özgecan Aslan koyacağız. Ta ki bu genç kızımın acısı unutulmasın. Ta ki bu genç kızımızı katledenler karşısında bütün bir millet olarak" diye konuştu.

'O ELLERİ KIRACAĞIZ'

Konuşması salondan yükselen 'Kadına uzanan eller kırılsın' sloganıyla kesilen Başbakan Davutoğlu, "Ne güzel söylüyorsunuz. Özellikle de erkeklerin bu sloganı her yere yaymasını istiyorum. Kadına uzanan eller kırılsın. Kim uzatırsa uzatsın kadına uzanan eller kırılsın. O elleri kıracağız" diye konuştu.

İnsanoğlunun gördüğü en namert kişinin kadına el uzatan kişi olduğunu belirten Davutoğlu, kendisinin, Torosların zirvesinde annesinden aldığı 'Erkeğin kötüsü kadına el uzatır, kadının kötüsü çocuğuna' kültürüyle büyüdüğünü anlattı. Davutoğlu, "Kadınlarımızı ve çocuklarımızı da koruyacağız. Bu kültürü yaygınlaştıracağız, inşallah" dedi.

KORUMA MERKEZİ SAYISI ARTTI

Dışişleri Bakanlığı döneminde 2012 yılında, Türkiye adına Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanlığında, kadına ve aile içi şiddete karşı mücadele sözleşmesini Türkiye Cumhuriyeti adına kendisinin yürüttüğünü ve ilk imzayı bizzat kendisinin attığını belirten Davutoğlu, "İstanbul Sözleşmesi dedik adına. İstanbul'da attık. Barışın diyarı İstanbul'da attık. İstanbul'da kadına karşı şiddete sesimizi yükselttik" dedi.

Kadına yönelik şiddetin dünyada tasfiye edilmesi için bu uluslararası sözleşmeyi yaptıklarını belirten Başkana Davutoğlu, Ak Parti iktidarları döneminde kadına ve çocuğa karşı şiddete karşı en kararlı tutumu sergiledikleri görüşünü savundu. Anayasada yapılan değişiklikle kadına yönelik pozitif ayrımcılığı getirdiklerini anlatan Davutoğlu, 11 olan kadın koruma merkezi sayısını 131'e çıkardıklarını söyledi.

'EN ÖNEMLİ KORUMA SAYGI İLE BAŞLAR'

Koruma altında olan kadın sayısının 283'ten 3 bin 382'e çıktığını, 1991 - 2001 yılları arasında kadın koruma merkezlerinden 5 bin 482 kadın istifade ederken 2002 - 2015 yılları arasında bu sayısının 72 bin 435'e çıktığını kaydeden Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet ne kadar tedbir alırsa alsın en önemli koruma faaliyeti kadına saygı ile başlar. En önemli koruma faaliyeti daha aile eğitiminde kızlarımıza ve erkeklerimize büyüdüklerinde şiddetten uzak durmaları yönünde verdiğimiz eğitimle başlar. Kadınlar bizim başımızın tacıdır. Annelerin ayaklarını altından öpmeyi en büyük nimet sayan kültürden geliyoruz. İnşallah bütün bu birikim üzerinde önümüzdeki dönemde kızlarımızın kadınlarımızın eğitimine büyük bir katkı yapmaya devam edeceğiz."

ANTALYA'DAN KAMPANYA BAŞLATTI

Konuşmasında kadını zarafet, nezaket, aşk, disiplin olarak anlatan Davutoğlu, Ak Parti hareketinin en büyük öncülerinin kadınlar olduğunu 9 milyon üyenin 4 milyonunun kadınlardan oluştuğunu söyledi. Davutoğlu, Antalya'dan kadına yönelik şiddete karşı bir kampanyayı da başlattığını söylerken, "Ben ve eşim bugünden itibaren kadına yönelik şiddet konusunda kapsamlı bir seferberlik başlatıyoruz. Sizler de buna eşlerinizle birlikte katılın. Özgecan için, şiddet görmüş bütün kadınlar için kadınlarımız seslerini yükseltmeli. Ayağa kalkmalı. Hep beraber ayağa kalkalım. Özgecan için bütün kardeşlerimiz için hep beraber söyleyelim" dedi ve salondakiler ayakta yeniden 'Kadına uzanan eller kırılsın' sloganları attı.

FATİHA OKUNMASI ÇAĞRISI

Başbakan Davutoğlu da bu sloganı 3 defa tekrarladıktan sonra, "Kadına uzanan eller kırılacak, inşallah. Kim ne sebeple olursa olsun, hele kadına yönelik şiddet kullanırsa karşısında sizleri bulmalı. Kadına yönelik şiddeti tümüyle ortadan kaldırmak için seferberlik ilan ediyoruz" dedi. Davutoğlu, Özgecan Aslan ve şiddet nedeniyle hayatını kaybeden bütün kadınlar için Fatiha okunması çağrısı yaptı.

Başbakan Davutoğlu, tribünlere üç defa "Özgecan nerede?" diye seslendi ve "Burada' karşılığını aldı, ardından "Artık Özgecan'ın adı da Antalya'da Gençlik Merkezi'nde yaşayacak" dedi.

'TÜRKİYE TEK VATANDIR'

Başbakan Davutoğlu, evlat acısına, annelerin acısına son vermek için Türkiye'yi boydan boya kardeşlik coğrafyası haline getirmek için gece gündüz çalıştıklarını belirterek devam ettiği konuşmasında, "Bu bizim için en temel hedeftir. Çözüm süreciyle kastettiğimiz doğusuyla batısıyla kuzeyi güneyiyle bütün bir Türkiye'nin kardeş olmasıdır" diye konuştu.

Katıldığı il kongreleri ve ziyaret ettiği yerlerde bu mesajı vermeye özen gösterdiğini belirten Başbakan Davutoğlu, "Türkiye ayrılmaz bütündür tek bir vatandır" dedi.

Davutoğlu, Alanya'ya devlet üniversitesi kurulacağının müjdesini verdi.

ANTALYA ZİYARETİNDEN NOTLAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ak Parti Antalya İl Kadın Kolları Kongresi ile kamu yatırımları toplu açılış törenine katılmak için saat 11.30 sıralarında 'Ana' uçağı ile Antalya'ya geldi.

Başbakan Davutoğlu'nu Antalya Havalimanı'nda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Milli Savunma eski Başkanı Vecdi Gönül, milletvekilleri ile çok sayıda partili karşıladı. Davutoğlu, kendisini karşılamaya gelen vatandaşları selamlayıp, bir süre sohbet etti.

Kongrenin yapıldığı Turgut Özal Spor Salonu'nda giderken Davutoğlu'nun otobüsünün önü, Yeşilırmak Caddesi'nde, Antalya Konyalılar Derneği önünde kesildi. Başbakan burada, 'Konyalım Yürü' türküsüyle karşılandı. Otobüsten inip hemşerileriyle selamlaşıp kucaklaşan Davutoğlu, Beril Naz Kiriş isimli bebeği de kucağına alarak öptü. Davutoğlu, oyuncak dağıttığı çocuklarla fotoğraf çektirdi. Bu sırada izdiham nedeniyle bazı vatandaşlar ve çocuklar ezilme tehlikesi geçirdi.

Kongrenin yapıldığı salonda Başbakan Davutoğlu'un fotoğrafları ve pankartları vardı. Davutoğlu'nun konuşma yaptığı kürsünün hemen arkasında Türk Bayrağı, Mustafa Kemal Atatürk ve Davutoğlu'yla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı da yer alırken salonda Başbakan Davutoğlu için 'Torosların evladı' vurgusu yapıldı.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Başbakan'a 'hoş geldin' dediği pankartta bu vurguyu "Sevdiği hikmet, sevmediği nefret, Torosların oğlu Davutoğlu Ahmet" şeklinde dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise 'Torosların evladı Yörük Başbakan' diyerek pankartıyla Başbakan Davutoğlu'nu selamladı. Kongrede tribünlerin ön sıraları kadınlara ayrılırken, erkeklerden, yapılan anonsla, tribünlerin arka kısmına geçmeleri istendi ama başarılı olunamadı.

Tribünlerde 3 üflemeli çalgı eşliğinde davul ve zilli küçük bir bando Ak Parti'nin seçim şarkılarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan için bestelenen 'Dombra', Ayna grubunun Başbakan Ahmet Davutoğlu için hazırladığı 'Bir Yiğit Adam' şarkısını çaldı. Bandonun çaldığı marşlara partililer de alkışlarla eşlik etti. Kongrede Elmalı Belediyesi mehteran takımı da Davutoğlu salona girmeden önce kısa bir gösteri yaptı.

Salona omuzlarında yörük poşusuyla giren Davutoğlu, platform üzerinden delegeleri ve partilileri selamladı. Davutoğlu, bu sırada delegelerin bulunduğu alanda dikkatini çeken bir bebeği kucağına alarak sevdi, folklar kıyafeti giyen bir kızı da platforma çıkararak öptü. Başbakan Davutoğlu, davullarla kendisine yapılan tezahürata da kayıtsız kalmadı ve platformdan ayrılarak tribünlere çıktı, partililerle tokalaştı. Davutoğlu, platformda diz çöküp yaşlı bir kadının da elini öptü.

Başbakan Davutoğlu'nu konuşma yaptığı sahnede kadın korumalar korurken kadın korumaların fazlalığı da dikkati çekti. Davutoğlu'nun salonu selamladığı platformun güvenliği de kadın korumalar tarafından sağlandı.

16 Şub 2015 - 07:26 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber