'Kolay para kazanana üstün zekalı deriz'

Alanya Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından "Üstün Zekalı Bireyleri Tanıma ve Rehberlik Etme Eğitimi" konulu eğitim gerçekleştirildi

Erkan UYSAL

ALANYA Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’ndaki eğitime Alanya Rehberlik Araştırma MerkeziMüdürüGülsüm Türkeli ile Alanya, Gazipaşa ve Gündoğmuş'ta görev yapan rehberlik öğretmenleri katıldı. Eğitimde konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Müdürü Ayşin Kaplan Sayı, eğitime katılan öğretmenlerin Alanya gibi bir yerde öğretmenlik yaptıkları için çok şanslı olduğunu söyledi. Sayı, "Üstün zekalı birey dediğimiz zaman aklımıza Einstein geliyor. Üstün zekalı bireyler genel olarak toplum tarafından anlaşılmıyor. Bunu okulda da gözlemliyoruz. Üstün zekanın ne olduğuna ilişkin birçok tanım yapılmış, kuramlar ve modeller ortaya konmuştur. Fakat henüz üzerinde fikir birliğine varılmış evrensel bir tanım bulunmuyor. Üstün zekalı bireylerin gözlem yetenekleri çok gelişmiştir. Bu kişiler çok dikkatlidir. Sürekli imgelerle düşünürler. Erken okumaya başlarlar. Birçok alanda birçok farklı özellikleri vardır. Çünkü üstünlük, zeka ve yetenek farklı bakış açılarında farklı bağlamlarda ve kültürlerde farklı anlamlar kazanabilecek kavramlardır. Türk halkı olarak akademik başarısı ya da çok kolay şekilde para kazanan bunu da devleti dolandırarak yapan kişiye üstün zekalı deriz. Amerikan Eğitim Komisyonu 1971 Marland Raporu'na göre üstün zekalı ve yetenekli birey sıradışı üstün yetenekleri sayesinde yüksek performans gösterebilen bireydir. Üstün performans gösteren bireyler genel zihinsel yetenek, özel akademik yetenek, yaratıcı veya üretken düşünme, liderlik yeteneği, görsel ve performansa dayalı sanat yeteneği ile psikomotor yeteneklerin veya özelliklerin biri ya da birkaçına sahiptirler. Yaratıcılığın çok farklı boyutları var. Yeni bir problem türü ortaya atmanız ya da bir kitap yazmanız da yaratıcılık. Joseph Renzulli, üstün davranışın, üç kümenin kesişiminden ortaya çıktığını söylüyor. Bunlar ortalamanın üzerinde genel ve özel yetenek düzeyi, üst düzey göreve adanmışlık ve üst düzey yaratıcılık. Buna göre bir birey üstün zekalı olsa da bir işin sonunu getiremiyorsa, o birey üstün zekalı değil. Bireyin üstün zekalı olduğunu göstermesi için yaratıcı olması gerekiyor. Herhangi bir alanda gerçek, üstün bir başarının sağlanması için bu üç özellik kümesi arasında etkileşim gerekli. Bireyin bu ölçütlerin hepsinde yaşıtlarının yüzde 85'inden ve en azından birinde yüzde 98'inden daha başarılı olması hali üstün biri olarak kabul edilebilir" dedi.           

29 May 2014 - 22:28 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber