IŞİD Tikrit’ten kaçıyor

IŞİD Tikrit’ten kaçıyor

IRAK ordusu, üç hafta önce saldırılarını artırıp ülkenin kuzeyindeki Musul’dan Dicle boyunca Bağdat’a kadar uzanan bölgeyi Sünni aşiretlerle birlikte ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti’ni başlattığı büyük operasyonla Tikrit’in büyük kısmından çıkardı. Yerel kaynaklar ve resmi yetkililerden alınan bilgilere göre IŞİD, 11 Haziran’dan beri elinde tuttuğu kent merkezini, zaptettiği anayolları ve hükümet binalarını terketmek zorunda kaldı. Selahaddin ilinin valisi Ahmet Abdullah el-Cuburi, “Havadan desteklenen Irak ordusu dört koldan saldırarak Tikrit’i IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplardan geri aldı. Şu anda kent merkezinde özel birlikler konuşlanmış durumda” dedi. Öte yandan, kent çevresinde operasyon sürüyor. Binlerce askerin, onlarca tankın ve savaş uçaklarının katıldığı operasyona ABD’nin gönderdiği askeri danışmanlar da destek veriyor. Irak ordu sözcüsü General Kasım Atta, IŞİD komutanlarından Ebu Abdül Hadi’nin öldürüldüğünü açıkladı. Irak televizyonu El Irakiye de en az 60 IŞİD üyesinin öldüğünü bildirdi. Iraklı Korgeneral Sabah Fatlevi ise “IŞİD militanlarının iki seçeneği var: Ya kaçacaklar ya ölecekler” dedi. Operasyon sürerken ABD’li yetkililer, Suriyeli muhaliflerin, kendi ülkelerinde çatıştıkları IŞİD’i Irak’ta zayıflatmaya yardım edebileceği görüşünü dile getirdi. IŞİD, Suriye’de Türkiye ile sınır kapıları olan Tel Ebyad ve Cerablus’ın dışında Irak-Suriye sınır kapısı El Kaim’i de ele geçirmiş, Suriye ile Irak sınırını fiilen ortadan kaldırmıştı. Irak krizi nedeniyle çıktığı turun Suudi Arabistan ayağında, Suriye’de hem Esad’a hem de yer yer IŞİD’e karşı mücadele eden Suriye Ulusal Konseyi’nin Başkanı Ahmet El Carba ile görüşen Kerry, “Görünen o ki Irak’ta yaşananlar ışığında, Suriye’deki ılımlı muhalifler, IŞİD’i geriletme konusunda sadece Suriye’de değil aynı zamanda Irak’ta çok önemli oyuncular” dedi. Kerry’nin ziyaretinde, ABD Dışişleri’nden bir yetkili ise Irak’ta ve Suriye’de savaşan IŞİD’in tek bir yapı olduğunu söyleyerek “IŞİD’i sınırın bir tarafında zayıflatmak diğer tarafında da zayıflatmış olmak demek” dedi. Yetkili, Kerry’nin sözlerinin Suriyeli muhaliflerin sınırı geçip Irak’ta savaşacağı anlamını taşımadığını da vurguladı.

MUSUL’DA HAVA SALDIRISI

Tikrit’teki operasyonun yanı sıra Musul’daki IŞİD pozisyonlarına da hava saldırısı oldu. Operasyonu Irak üstlense de kimi kaynaklar İran’ın, kimi de Suriye’nin saldırıyı düzenlediğini iddia etti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Suriye’deki Ebu Kemal sınır kapısında Nusra Cephesi’nin IŞİD’le çatıştığını açıkladı. Bu arada, Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Carba, IŞİD’in, Irak- Suriye sınırı El Kaim’i almasından Irak Başbakanı Nuri Maliki’yi sorumlu tuttu.

#

29 Haz 2014 - 10:57 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber