İlk dersi bakan verdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) yeni akademik yılın ilk dersini verdi

 BAKAN Yılmaz, üniversitelerin düşünce ve inanç hürriyetinin olduğu, herkesin kendi inancını ve düşüncesini özgür bir şekilde yaşayacağı ortamlar olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, "Özgür bir ortam olmadan yenilik olmaz" dedi. AÜ'nün yeni akademik yılı, Bakan Yılmaz'ın '10'uncu Kalkınma Planı ve Antalya'nın Potansiyelleri' konulu ilk dersiyle başladı. Atatürk Konferans Salonu'ndaki ilk ders öncesi AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve öğretim üyeleri kampüs içindeki Atatürk Anıtı'na çelenk sundular.

YUMURTA İÇİN ÖNLEM ALINDI

Bakan Yılmaz'ın konuşacağı salonda yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Salona giren her öğrenci, özel güvenlik görevlileri tarafından aranarak içeri alındı. Antalya Valisi Muammer Türker, AK Parti Milletvekili Sadık Badak, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve Antalya protokolünün de katıldıkları ilk ders töreninde salonda bulunan koruma görevlileri de olası yumurtalı protestoya karşı şemsiye taşıdı.

'İKİNCİ ATILIMA İHTİYAÇ VAR'

Bakan Yılmaz, AÜ'nün ilk dersinde Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik atılımlar, ihracat artışı ve güçlü mali yapı gibi önemli başarılar sağladığını kaydetti. Bunun yansımalarını sosyal politikalar ve dış politikalarda görüldüğünü kaydeden Yılmaz, "Bütün bu başarılar bizi rehavete sevk etmemeli. Reform, dönüşüm ve değişim sürecine devam etmemiz gerekiyor. İkinci bir atılıma, sıçramaya ihtiyaç var" dedi.

'İDDİALI HEDEFLERİMİZ VAR'

Bunun hükümet tarafından bir çok politika dokümanında da açık şekilde ortaya konduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, Türkiye'nin temel ihraç pazarı olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2008 yılında başlayan ve etkileri hâlâ devam eden küresel mali kriz ve Orta Doğu'da yaşanan siyasi kriz ortamında büyümeye devam eden az sayıda ülkelerden biri olmayı başardığını söyledi. Bu riskli ortamda dahi yakalanan başarının yeterli olmadığını belirten Bakan Yılmaz, "Bizim iddialı hedeflerimiz var. Cumhuriyet'in 100'üncü yılına çok daha farklı bir ülke olarak girmek istiyoruz" diye konuştu.

'2023'DE KİŞİ BAŞI 25 BİN DOLAR'

Türkiye'nin sağladığı gelişmelerle şu anda üst orta gelir grubunda bir ülke olduğunu anlatan Yılmaz, amacın Türkiye'nin yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmek olduğunu söyledi. Bu noktada kritik eşiği 13 bin dolar kişi başına gelir olduğunu belirten Bakan Yılmaz, "Biz bunu sağlama gayreti içindeyiz" dedi ve 2023 yılı için hedefi kişi başına 25 bin dolar olarak açıkladı.

'İNSAN KAYNAĞI STRATEJİK UNSUR'

Bakan Yılmaz, hedefleri gerçekleştirmek için ortaya koyduğu ikinci atılım ve reform dönemine öncülük etmesi amacıyla hazırlanan '10'uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'nın altını çizdi. Plan hazırlıklarının 2 yıl sürdüğünü ve 20 binin üzerinde katılımcının bu süreçte yer aldığını aktaran Bakan Yılmaz, "4 eksen belirledik. Birinci eksen 'nitelikli insan, güçlü toplum'. İlk defa bir plana ekonomik boyutla değil, sosyal boyutla başladık. Tesadüfen değil, artık insan kaynağı en stratejik unsur haline gelmiş durumda" diye konuştu.

'EN BÜYÜK SERMAYEMİZ İNSAN'

Türkiye'nin doğal kaynaklarla büyüyebilecek bir ülke olmadığını sadece enerji konusunda 60 milyar dolar civarında ithalat yapıldığını kaydeden Bakan Yılmaz, "Bizim en büyük sermayemiz nitelikli, donanımlı insan kaynağımız. İnsan için, insanla beraber bir kalkınma. Odağında insan olan, insan odaklı bir kalkınma anlayışını savunuyoruz" diye konuştu.

'ÜNİVERSİTELER İÇİN FEDA OLSUN'

Bu noktada üniversitelerin birer kalkınma kurumu olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "Üniversiteler için her türlü fedakarlığı yapmaya çalışıyoruz. Son 5 yılda sadece AÜ'ye gönderilen yatırım ödeneği 260 milyon TL'nin üzerinde. Gelecek yıl için verdiğimiz yatırım ödeneği 70 milyon TL. Bu büyük fedakarlık. Toplamına baktığımız zaman 2015 yılı için 3.9 milyar TL yatırım ödeneği ayırdık. Yıl içi ek ödeneklerle bunun 4 milyarı rahat geçebileceğini söyleyebilirim. Personel harcamaları çok daha büyük boyutlara ulaşıyor. Sadece, son düzenlemenin yıllık maliyeti 1.1 milyar TL. 'Feda olsun' diyoruz. Ülkemizin geleceği kalkınma adına bunun fazlasıyla geri döneceğine yürekten inanıyoruz."

'YAŞAYARAK HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

Bakan Yılmaz, kalkınma planında 'yenilikçi üretim istikrarlı büyüme' olarak ifade edilen eksende ise Türkiye'nin artık bilgi ve teknoloji içeriği olan, katma değeri daha yüksek ekonomik yapının kurulmasının temel olduğunu anlattı. Bu kapsamda AR-GE merkezlerine muazzam yatırımlar yaptıklarını kaydeden Bakan Yılmaz, "Şimdi bunları akademik değere dönüştürme zamanı. Araştırma merkezlerinin özel sektörle yoğun çalışması, 7 gün 24 saat bu merkezlerin çalışmasını öngören bir yapıyı ülkemizin gündemine getiriyoruz. Bu kadar tartışma içinde hak ettiği kadar anlatılamadı ama önümüzdeki dönemde yaşayarak hayata geçireceğiz. Araştırma merkezlerini daha dinamik hale getireceğiz. Çok daha sürdürülebilir birimler haline getireceğiz" diye konuştu.

'DEĞERE DÖNÜŞTÜRMEK ZORUNDAYIZ'

Bakan Yılmaz, böylesi bir ortamda küresel düzeyde rekabet gücü elde etmek için asıl değerin kimsenin yapamadığını yapmak, farklılığı ortaya koymak olduğunu dile getirdi. Yılmaz, şöyle konuştu: "Üniversite farklıların olduğu bir ortam olmak durumunda. Düşünce, inanç hürriyetinin olduğu, herkesin kendi inancını ve düşüncesini özgür bir şekilde yaşadığı ve ifade ettiği ortamlar olmak durumunda. Şiddetten uzak bir şekilde elbette ki. Yenilik, girişimcilik, teknoloji diyorsak özgürlük olmadan bunlar olmaz. Özgür bir ortam olmadan yenilik olmaz. Dolayısıyla farklılaşacağız, özgür bir ortamda bu farklılıklarımızı yaşayıp bunlardan yenilikler üreteceğiz. Geleceğe dönük yeni yeni fikirler üreteceğiz. Elbette farklılıklar içinde birliği sağlayarak. Temel hedeflerde birleşerek değere dönüştürmek zorundayız."

'AĞIR BİR GÖREV YÜKLENDİK'

Rektör Kurtcephe ise açılış konuşmasında küresel güç adayları arasında gösterilen Türkiye'nin bugün önünü açacak değerlerin başında kaliteli insan yetiştirmenin geldiğini söyledi. Bu noktada üniversitelerin sorumluluğunun büyük olduğunu dile getiren Kurtcephe, "Biz bu milletin önünü açmak, bununla yetinmeyip 3 milyar insan dünyasının bizden beklentilerine cevap verebilmek gibi ağır bir görevi yüklenmiş durumdayız" şeklinde konuştu.

'HATIRLI KİŞİLER ARADA'

Bu görevin kendilerini çalışmakla mükellef kıldığını kaydeden Rektör Kurtcephe, AÜ'nün bugün yurtdışına beyin göçünü tersine çeviren bir üniversite olduğunu belirterek "Birçok değerli bilim insanı bize gelmek için araya tanıdığımız hatırlı insan koyuyor. 62 çok değerli bilim insanının bizimle çalışıyor olması ülkemiz ve üniversitemiz için büyük kazanç" dedi.

22 Eki 2014 - 23:48 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber