İletişimin sırlarını anlattı

İletişimin kişiden kişiye değişmediğini söyleyen İzgören Akademi'den Dereli "İletişimde ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemli" dedi

Erkan UYSAL

ALANYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ALTSO) kişisel gelişim seminerleri sürüyor. Oda binası konferans salonunda düzenlenen 'İletişimin Beş Anahtarı' konulu seminere odanın çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Seminerde konuşan İzgören Akademi'den Şehnaz Dereli, iletişimsizlik diye bir şey olmadığını söyledi. Dereli, "İnsanlar her durumda iletişim kurar. İletişim bir bütündür. İnsanlar gördükleri şeyleri yapar. Beden dili sözden çok daha önemli. Telefonda iletişim farklı. Telefonda beden dilinin yerini söz alıyor. İletişimde sözün yeri yüzde 7, sesin yeri yüzde 38, beden dilinin yeri yüzde 55. Ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemli. İletişimde ilişki içeriğe anlam katar. İletişim kişiden kişiye göre değişmiyor. İnsan değerlidir. İletişimin boyutu kişiden kişiye değişmemeli. Empati öğrenilebilir bir şey. Bazı insanlar diğer iletişim konusunda başarılı insanlara bakarak, 'Onlarda şeytan tüyü var' diyor. Şeytan tüyü diye bir şey yok. Şeytan tüyünün adı aslında nezaket. Nezaket karşı tarafı anlayabilmek ve ona göre davranabilmek. Nezaket hava yastığı gibi. Hava yastığının içinde bir şey yok ama hayat kurtarır. Bizim kültürümüzde 'Bana bir adım gelene ben beş adım' gelirim anlayışı var. Önce sen adım at. Biz maalesef önce hep karşı taraftan bekliyoruz. İletişim bizden başlayan bir yolculuk. Araştırarak, düşünerek, okuyarak, insanları tanımaya çalışarak bunu geliştirebiliriz. 'Öfkelendiğimde gözüm bir şey görmez' demek bir savunma mekanizması. Gözünüz bir şey görmediğinizde bunun sonuçları çok ağır oluyor. Herkes ilgi bekler. Herkes önemsenmek ister.  Biz iletişimi sözlerle ifade etmekte zorlandığımız için beden dilini çok kullanırız. Hepimizin aslında bir tabelası var. Bu tabelada beni değerli hissettir yazıyor. Dünyada benim retinama, yaşanmış deneyimlerime sahip bir başka insan yok. Bu nedenle ben kendimi değerli hissediyorum. 'Biz değerliyiz, önce karşı taraf selam versin' dememeliyiz. Karşı tarafa da değer verelim" dedi.

18 May 2015 - 09:05 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber