Hayat öpücüğü

Turist getiren uçaklara yakıt desteğinin sezon sonuna kadar uzatılması Alanyalı turizmcilerde büyük sevinç yarattı. Turizmci, yarın açıklanacak İstihdam Destek Paketi'nden de müjdeler bekliyor

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizmcilere Nisan ve Mayıs ayları için verileceği açıklanan yakıt desteğinin Eylül ayına kadar uzatıldığını açıkladı. Turizmin, üzerinde oynanan imaj ve algı operasyonlarından olumsuz etkilendiğini kaydeden Bakan Ünal, "Bütün dünyadan Türkiye'ye gelen, Alanya/Gazipaşa, Muğla, Antalya, İzmir ve Kütahya Zafer havaalanlarına turist getiren bütün uçaklara Nisan ve Mayıs ayları için 6 bin dolar yakıt desteği açıklamıştık. Bu desteği bir müjde olarak Eylül'e kadar uzatma kararı aldık" dedi. Bakan Ünal, Salı günü de (yarın) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte turizme dönük istihdam destek paketini açıklayacaklarını söyledi.
ÜNAL'DAN TEK PAZAR UYARISI 
Bakan Ünal, Rusya’dan özellikle turizm alanındaki yaptırımlardan dolayı 4.5 milyon turistin ‘Gelmiyorum’ dediğini belirterek “Yani devlet charter seferlerini yasakladı. Oradaki tur operatörlerini yasakladı ve Rusya’dan gelen turist sayısında çok ciddi bir düşüş yaşandı. Rus turistlerin yüzde 75’i Antalya’ya gidiyordu. Dolayısıyla Antalya tek bir ürün, tek bir pazar gibi bir sorunla karşı karşıya kaldı. Eğer ürün çeşitliliğiniz yoksa, tek bir pazara bağımlı hale gelmişseniz, bir kriz durumunda bu krizi yönetmeniz adeta imkansızlaşıyor” dedi. 
TÜRSAB: ÇOK ÖNEMLİ BİR DESTEK
Bakan Ünal'ın açıklamalarını değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, "Bu en azından satılamayan uçakların iptalini engelleyecek. Dolayısıyla Bakan Ünal'ın bu desteği şimdiden açıklaması çok güzel oldu. En azından son dakika satışlarını da arttıracak. Tur operatörleri uçakları operasyonda tutacaklar, iptal etmeyecekler. Bunu biz zaten bekliyorduk. Bakan Ünal'ın yaptığı açıklama çok yerinde oldu. Yakıt desteğiyle ekside olan durumu artıya çevirme olanağı yakalamış olacağız. Çünkü 6 bin dolarlık destek az bir şey değil. Bu yoğun bir destek. Dolayısıyla uçak başına yapılan 6 bin dolarlık desteğin devamının gelmesi çok iyi oldu. Biz de tur operatörlerine bunu bildirmeye başladık. İncoming acentaları bunu aldılar. Onlar da kendi tur operatörlerine bildirip uçakların sezon için iptal edilmemesini sağlayacaklar. Bu çok önemli bir destek. Çok mutluyuz" dedi.
'SIRA ÖTV'NİN KALDIRILMASINDA'
İstihdam destek paketine de değinen Çavuşoğlu, "İstihdam desteğine acil olarak ihtiyacımız var. Turizm işletme belgeli tesislerde mazot, alkol ve enerjide ÖTV'nin kaldırılmasını bekliyoruz. Beklentimiz bunlar. Bugün marinadaki yatlar ÖTV'siz mazot alıyor. Bunu seyahat acentalarına da uygulamaları lazım. Aynı zamanda otellerin en büyük giderlerinden birisi olan alkolde de ÖTV'nin kaldırılması lazım. Alkol ve petrol Türkiye'de çok pahalı. ÖTV'nin alkol ve petrolde kaldırılması turizm işletme belgeli tesisleri çok rahatlatır" şeklinde konuştu.  
ALTİD: ARTIK UMUDUMUZ VAR
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili de "Yakıt desteğinin uzatılmasını daha önce talep etmiştik. Bunu son derece olumlu bir karar olarak görüyoruz. En azından uçakların devam etmesinde büyük etkisinin olacağına inanıyorum. Çünkü mevcut koşullarda görünen o ki, bu destek sonucunda artık sezonu bir noktaya getirme umudumuz var" diye konuştu.
'BİZİ SON DERECE RAHATLATACAK'
İstihdam paketi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sili "Daha önce iletmiş olduğumuz SGK desteği konusu vardı. Bu anlamda personelin maliyetinin işverenle birlikte devlet tarafından paylaşılması işletmeciyi son derece rahatlatacak. Aksi takdirde işsiz kalan personelin işsizlik parasını devlet vermek zorunda. Bunu daha önce de sigortalı olan personel için söylüyorum. Dolayısıyla bu paket hem devletin, hem işletmecinin, hem yatırımcının ortaklaşa bu işin yükünü kaldırması anlamına geliyor. Ümit ediyorum ki kısa sürede sonuçlanır" dedi.  
ALTAV: UÇAKLAR BİZE DÖNECEK
Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu da, "Bu yıl Bakan Ünal ile fuarlar vasıtasıyla birçok defa görüşüp, konuşma fırsatımız oldu. Özellikle Ünal'ın geçen hafta 'Kiev Fuarı'nda tekrar turizmcileri toplayıp yaptığı toplantıda uçak yakıt desteğinin yılsonuna kadar sürdürülmesi gerekliliğini vurguladığımızda bizlere bu konuda çalışmalarının devam ettiğini ve en kısa zamanda bununla ilgili müjde vereceklerini söylemişti. Nihayetinde sektör tarafından beklenen bu güzel haberi yine kendi ağzından basın yoluyla bizlerle paylaştı. Planlamaların olumsuz olarak sürekli değiştiği böyle bir ortamda operatörü rahatlatacak nitelikte olan bu haber, incoming acentalarımızın da yönlendirmeleriyle uçuşlarda iptal edilen uçakların tekrar bölgemize dönmesini sağlayacak. Bölgemize ilave uçuşların olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Ünal'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yaptığı turizmde istihdam paketiyle ilgili diğer çalışmayı bu hafta açıklayacağını bildirmesi ise konaklama sektöründe can suyu niteliğinde olacaktır. Bakan Ünal'a çabalarından dolayı tekrar teşekkür ediyoruz. Temennimiz verilen bu emeklerin boşa çıkmaması" şeklinde konuştu.
AK PARTİ: HÜKÜMETİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ
AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu, AK Parti hükümetinin her zaman turizmin ve turizmcinin yanında yer aldığını belirterek "Hükümetimiz, turizmin sorunlarına sürekli çözüm üretiyor. Yakıt desteğinin sezon sonuna kadar uzatılması da bu çözümlerden biri. Ve bu destek sezonu en az sorunla geçirmemizi sağlayacak. Ayrıca Salı günü de istihdam desteği açıklanacak. Haziran ayında Avrupa'da futbol şampiyonasının yapılacak oluşu, ayrıca aynı ayda Ramazan'ı idrak edecek oluşumuz nedeniyle turizm biraz yavaşlayabilir. Ancak hem Alanya'da, hem de ülkemizde Temmuz ayından itibaren sorunsuz ve güzel bir sezon yaşayacağımıza inanıyorum. Her zaman turizmin ve turizmcinin yanında olan Turizm Bakanımız Sayın Ünal'a, hükümetimize ve Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na sonsuz teşekkürler" dedi. 
ALSİAD: ÇOK OLUMLU BİR GELİŞME
Alanya Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD) Başkanı Akın Tabaklar da "Yakıt desteğinin uzatılması gayet olumlu bir gelişme. Böyle olması da bekleniyordu. Daha önceki yakıt desteği Nisan-Mayıs'ı kapsıyordu. Hükümet desteği Eylül'e kadar uzattı. İstihdam paketinde SGK ve vergi ödemelerinde ileriye dönük bir yayma olabilir. Bunun yanında bu sene ödenecek olan geçmişe dönük vergilerin bir sonraki seneden itibaren yayılması olabilir. Bunlar da olursa çok iyi olur. Esnafla ilgili çok fazla bir gelişme yok ama banka borçlarıyla ilgili Resmi Gazete'de yayınlanan bir kanun var. Buna göre daha önceden borcu olan kişilere bankalarca borcunu iki defaya mahsus olmak üzere yeni bir yapılandırmaya gidebilme olanağı sunuldu. Bu da iyi bir gelişme" diye konuştu.    
'KÜÇÜK ESNAFA DA DESTEK VERİLMELİ'
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Derğirmenci ise "Yakıt desteğinin uzatılması olumlu. Çünkü önümüzdeki sürecin zor olacağı gözüküyordu. Bakanlığın bu konuda aldığı tedbirler yerinde. Bu Alanya, Antalya ve Türkiye turizmi için olumlu bir gelişme. Yine istihdamla ilgili olarak sektörde işten çıkarmalar, personel azaltmalar ister istemez olacak. Bununla ilgili iyi bir paketle hem işçileri, hem de işvereni koruyucu tedbirler alınırsa çıkacak paket hayırlı olur. Bu sektörü destekleyecektir. Destekten sadece oteller, turistik tesislerin değil, küçük esnafın da yararlanmasını isteriz. Küçük esnaf da ister istemez turizm sektörünün içine düşmüş olduğu durumdan zarar görecek. Bu nedenle desteklerin küçük esnafa da verilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

10 Nis 2016 - 21:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Yorumcu - Hükümet daha çok eğilmeli turizm sorununa. Aksi halde zincirleme reaksiyonla işsizlik büyüyecek.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Nisan 21:37

Çorum Haber