Havanda su dövdüler

ALTİD, 'Bölge Turizmi ve Sezon İstişare' toplantısını şehri yöneten protokol üyeleri olmadan yaptı. Sorunları Ankara'ya ve muhataplarına iletecek bir 'İstişare Kurulu' oluşturulamazken, otelciler birbirlerini sezon başında anlaşılmasına rağmen fiyat kırma konusunda eleştirdi

-Yasin ARAZ
ALANYA
Turistik İşletmeciler Derneği’nin (ALTİD) düzenlediği Bölge Turizmi ve Sezon İstişare Toplantısı Titan Select Otel’de yapıldı. Toplantıda 2014-2015 ve 2016 turizm verileri görsellerle açıklanırken sonraki yıllara yönelik planlamalar ve alınacak önlemler masaya yatırıldı. Otellerden toplanan rakamsal verileri derleyen “Nova ALTİD Analiz Bölgesel Veri Programı” da otelcilere tanıtıldı. Bu verilerin bilimsel platformlarda analiz edilerek pazarlama ve planlama stratejilerine nasıl ışık tutacağı anlatıldı. 
'TURİZM CARİ AÇIĞI KAPATIYOR'
Açılış konuşmasında sektörün çok zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen ALTİD eski başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güner, uzun yıllardan beri geri planda bırakılmış turizm sektörünün cari açığı önemli ölçüde kapattığını ve istihdam sorununu çözecek hacme sahip olduğunu ve bunu Turizm Bakanlığı ile yapılan toplantılarda her fırsatta vurguladıklarını söyledi.
'İSTİŞARE KURULU OLUŞTURULACAK'
Bölge turizminin temel taşlarından Rusya, Avrupa ve İskandinav pazarında büyük kayıpların olduğunu söyleyen ALTİD Başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili de, bölge dernek başkanlarının ALTİD yönetimine dahil edildiğini, ayrıca duayen turizmcilerden oluşturulacak bir istişare kurulunun sektörün içinde bulunduğu durumdan en akılcı yöntemlerle çıkılması açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Sili, “Bu toplantıda oluşturma kararı aldığımız kurul deneyimli isimlerden oluşacak ve bakanlık başta olmak üzere turizmle ilgili kurumların alacakları kararlarda etkileme kabiliyetine sahip olacak” dedi.
'BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRDİK'
Toplantıda yazılımcı Fatih Uysal’ın hazırladığı ve 10 otelde denenmeye başlanan “Nova ALTİD Analiz Bölgesel Veri Programı” turizmcilere tanıtıldı. Sunum şeklinde tanıtılan program hakkında bilgi veren Başkan Sili, “Hangi pazarda hangi misafir profiline hitap etmemiz gerektiği bilgisine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Alanya turizminin hangi noktada forse edilmesi gerektiği ve Alanya’nın tanıtım ayağında hangi adımların atması gerektiği konusunda bir bilgisayar programı geliştirdik. Elde edilen veriler üniversitelerde analiz edilerek geleceğimize ışık tutacak.
'TURİST PROFİLİ ORTAYA KONACAK'
10 otelde deneme uygulamasına başlanılan programla hangi milliyet, hangi yaş grubu, hangi cinsiyet, hangi dönemde hangi bölgeyi tercih ediyorlar, günlük, haftalık, aylık ve yıllık karşılaştırmalı sayı bazında hareketlilik net bir şekilde ortaya konuyor. Bu bilgisayar programının tüm otellerde yaygınlaşmasını sağlayarak tesislerimizin pazarlanması noktasında insan eli değmeden önemli bir veri tabanına sahip olacağız” dedi.
'SEKTÖR HER YÖNÜYLE ELE ALINACAK'
Sili toplantının ardından Yeni Alanya'ya şu açıklamalarda bulundu: "Genel kurulumuzda söylediğimiz gibi bir İstişare Kurulu oluşturma kararındaydık. Bu anlamda hem geçmiş ve mevcut sezonu değerlendirmek hem de istişare kurulunu oluşturma anlamında bir araya geldik. Mevcut gündemi, geçtiğimiz senenin değerlendirmesini yaparak, istişare kurulu oluşturmaya çalıştık. İlerleyen günlerde isimlerin bizim tarafından belirleneceği bir kurul oluşacak. Bu kurul sektörü her yönüyle ele alacak.
'AVRUPA'DA CİDDİ KAYIP VAR'
Görünen bir gerçek var ki Avrupa'da ciddi eksilerimiz var. Bir yandan da bu yıl geçen sezon olmayan Ruslar devreye girecek. Büyük bir oranda da açıkları kapatacak. İç pazarımız daha önceki sezonlara göre daha iyi talep gösteriyor. Bu talebe de istinaden çalışmalara devam edeceğiz. Öte yandan tesislerimizin gelir ve giderleri anlamında ciddi bir planlama yapmayı planlıyoruz. Zararları önleme veya minimuma indirgeme noktasında yapılacak çalışmalarda fikir birliğine vardık. Bundan sonrasında da en azından istişare kuruluyla bölge bölge toplantı yaparak herkesin kendi gerçekleri doğrultusunda değerlendirmeler yapacağız.
'TEMEL SORUN PAZARLAMA'
Öncelikle satış pazarlama sorunumuz var. Ön rezervasyonları alamıyoruz. Buna bağlı olarak reklam ve tanıtım anlamında yapacağımız çalışmalarda neler olması gerektiğini konuştuk. Kişisel ilişkilerle kaynak pazarlarımızda etkin olabilecek isimlerle kuracağımız ilişkileri ele aldık. Alanya'da olmazsa yerinde bir çalışma yapma yönünde fikir birliğine vardık. Alanya'yı öne çıkarak çalışmalar yapılacak. Bununla ilgili de bir bütçe oluşturulması gerektiği bu bütçenin de herkesin elini taşın altına koyarak oluşturulması gerektiği noktasında fikir birliğine vardık."
'ELİMİZDE OLMAYAN SORUNLAR VAR'
Gülçin Güner de şu değerlendirmeleri yaptı: "Konaklama sektörü turizm adına zor günler geçiriyor. Toplantımızda da bu konudaki öngörüler dile getirildi. Sektör olarak neler yapılması gerektiği ele alındı. Alanya içinde, mikro bazda neler yapabiliriz onu konuştuk. Çünkü sezona az bir süre kaldı. Bizden kaynaklanmayan genel problemler var bir de bunların içerisinde umutsuzluk var. 2015'te başlayıp 2016'da artan maddi sıkıntılar ve daraltan koşullar var. Enseyi karartmadan çıkış yolları aramanın üzerinde durduk. Bazı şeyleri değiştiremeyiz ama mevcut koşullarda neleri başarabiliriz onu konuştuk.
'GÜVENLİK VE İMAJ SORUNUMUZ BÜYÜK'
En önemli sorun güvenlik ve imaj sorunu olarak öne çıktı. Çünkü azalan talep var. Bunlar nasıl aşılır diye konuştuk. Dediğim gibi bunlar makro sorunlar. Bireysel olarak güvenliğe daha çok dikkat edelim tabi ama bu bütün dünyanın problemi. Bu sorunlarla biz hangi noktaya kadar baş edebiliriz? İşletmeci ve yatırımcı olarak bu darboğazda nasıl ayakta kalabiliriz onları konuştuk. Destinasyon tanıtımında, şehirdeki güçler olarak topyekun neler yapılabilir onları konuştuk."
'BU KURUL SEKTÖRÜN SESİ OLACAK'
ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilkay Otel sahibi Elvan Güneş ise şunlara değindi: "Alanya tanıtımı, fiziki yapısı, 2016 yılının değerlendirilmesi ve 2017 yılı verileri, konaklama sektörünün şu an bulunduğu zor durum ve devlet desteğine ihtiyacın hasıl olduğu, çözüm önerileri konusunda hem fikir olduk. İstişare kurulunun tüm Alanya'yı kapsaması açısından her bölgeden mutlaka 1 ya da 2 kişinin olması gerektiği yönünde fikir birliği oluştu. Görüş ayrımı yapmaksızın, her ne olursa olsun Alanya'nın menfaatine çalışacak olan kişiler ile görüşmeler sağlayıp, hazırlanmış olan veya hazırlanacak olan projelerin hayata geçmesi konusunda desteklerine başvurulacak. Turizmcilerin artık sektörün ve bölgenin sorunlarını dışarıdan izlemek yerine içine girip sorunların çözümüne katkıda bulunmaları lazım. Kararlarda buna göre alındı. Kurul ile birlikte artık birileri yapıp diğerleri meyvesini yemeyecek. Herkes elini taşın altına koyacak. Birlikten güç doğacaktır."
'KURULLA SORUNLARA ÇARE ARANACAK'
ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dahaoğlu da şöyle konuştu: "Toplantı sektörün ihtiyaçlarını ele aldık. Her seferinde toplanıp konuşup dağılmak yerine somut verilerin, somut çalışmaların ele alındığı, devamında da böyle sürecek kararların alındığı bir toplantı oldu. Oluşturulacak bu kurul, sektörde yaşanan sıkıntıları ele alarak sektör adına bir dizi önlem alıp ve yapılması gerekenleri planlayacak. Herkesin de bu kararlara uyması esas olacak. Tanıtımda, misafir ağırlamada, yaşanan sıkıntıların aşımında bu kurul önemli bir rol üstlenecek.
'GÜVENLİK ALGISINI YIKMAK ZORUNDAYIZ'
Aslında tüm dünyada olan ancak son dönemde sadece Türkiye'nin üzerine yıkılmaya çalışılan bir güvenlik sorunu var. Sanki terör sadece Türkiye'de varmış gibi bir algı oluşturuluyor. Bu kurulda bunun da yıkılması, alınan kararların bakanlığa iletilmesi, bakanlığın yapacağı çalışmalarda proje ortağı olunması noktasında konuları görüştük. İmaj problemi var, bu inkar edilemez ama aşılamaz da bir problem gibi görülmemeli. Kimse bilmez ama şöyle durumlar var, Almanya'da acenteler yaptıkları her satıştan komisyon alıyor, eğer satın alan kişi tatilinden vazgeçerse acente bu komisyonu geri iade ediyor. En çok iptal de bu algı yanılmasından dolayı Türkiye'ye dönük olduğu için acenteler Türkiye'yi satmak istemiyor. İlk olarak bunu aşmamız gerek. Devlet uçak desteğinin yanında bu acenteleri da desteklemeli."
'ALANYA'YA ÇOK ŞEY KATACAK'
Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu da, "İstişare Kurulu, Alanya için gerekli olan bir kurul. Türkiye'nin şu andaki durumuna bakıldığında bir karamsarlık içindeyiz. En başta güvenlik sorunu olmak üzere neyin ne olduğu belli değil. Önümüzü göremiyoruz. Bu kurulun Alanya'ya çok şeyler katacağına inanıyorum. İstişare Kurulu'nun alacağı kararlar ilgili makamlara iletilecek. Asıl iş oradan sonra başlıyor. Kararlarıyla en çok etkileyecek olan hükümetin vereceği cevap. Önce devletin güvenlik sorununa el atması gerekiyor. Karşı tarafa haklılığımızı gösterebilmemiz için güvenlik sorunun bir an önce halledilmesi lazım.
'DİKKAT ALANYA'NIN ÜSTÜNE ÇEKİLMELİ'
Tanıtım konusunda da yenilik şart, bunları da belirttik. Tanıtımda en önemli ayaklardan biri sosyal medya. Bu bakımdan çeşitli portallar, hem global hem de iç turizme yönelik olmalı. Bazı televizyon kanallarında reklamlar vererek dikkatin Alanya üzerine çekilmesi gerektiği kanaatindeyim. Hepimiz aynı gemideyiz. Otelciler kendi birikimleriyle 2 yıl dayanabildi ve buraya kadar geldi ama bir üçüncü yıl herkes için tehlikeli olabilir. Otelci otellerini kaybedebilir, devlet de büyük bir gelir kaybına uğrayabilir. İmaj sorununu halledebilirsek her şey daha güzel olur. Hükümetin turizmin kıymetini bilmesi ve bize kulak vermesi lazım. Bir vurdumduymazlık içinde olmaması gerek.

17 Oca 2017 - 22:36 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber