'Hasta haklarına birlikte sahip çıkılmalı'

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 26 Ekim 'Hasta Hakları Günü' ile ilgili basın duyurusu yayımladı.

ALANYA Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda şöyle dendi:
"Kişi sırf insan olması nedeniyle toplumdan, devletten, sağlığının korunmasını, gerektiğinde tedavi edilmesini, iyileştirilmesini isteme ve sağlığını sürekli geliştirebilmesi için toplumun sağladığı olanaklardan yararlanabilme hakkına sahip. Kişinin sağlığını kaybettiğinde sağlık hizmetinden tam olarak faydalanmasını sağlayan hasta hakları uygulaması T.C. Anayasası, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış bulunan hakları ifade eder.
Sağlıklı olma hakkı kişinin yaşamında sağlığının korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesine vurgu yaparken, hasta hakkı, kişinin sağlıklı olma durumunu yitirdiğinde, yani hasta olması 'özel' durumunda bireysel haklarının gözetildiği, yeterli ve kaliteli tıbbi bakım alarak yeniden sağlığını kazanmasına işaret eder. Ülkemizde de 1998 tarihli bir yönetmelik ile hasta hakları kavramı özel bir boyut kazandı.
Hasta hakları hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan sorunların çözümü, sağlık çalışanlarının hastaya ve hastanın sağlık çalışanlarına karşı görev ve sorumlulukları bilmesi, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklardır. Hasta iletişim birimleri özel ve tüzel her kurumda bulunmakta olup, vatandaşları bu birimlere şikayet ve önerilerde bulunabilecekleri bilgisi veriliyor.
Bir sağlık kuruluşuna, sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin
sağlık hizmetlerinden faydalanma , bilgilendirme ve bilgi isteme, sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme, mahremiyete saygı gösterilmesini isteme, bilgilerin gizli tutulmasını talep etme, tedaviyi reddetme veya rıza gösterme, dini vecibeleri yerine getirebilme hakkı, insani değerlere saygı gösterilmesi hakkı, ziyaret ve refakatçi bulundurma hakkı ve herkesin, sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olmayı bekleme ve bunu isteme hakları var.
Tüm bu hasta haklarının amacı 'insan sağlığının yüksek düzeyde korunmasını' ve sağlık hizmetlerinin yüksek kalitede verilmesini sağlıyor. Haklar vatandaşların ve sağlık tedavisinde payı olanların hem görev hem de sorumlulukları ile ilişkili" dendi.

25 Eki 2016 - 09:43 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber