'GZP'nin büyümesi için yeni pist şart'

Havacılık uzmanları 'Tahditli' olan GZP'nin kurtuluşunun 'Yeni pist' olacağını belirtiyorlar

'GZP'nin büyümesi için yeni pist şart'
Haber albümü için resme tıklayın

Erkan UYSAL

ALANYA Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) aylık olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. ALTSO Meclis Salonu'ndaki toplantıda oda başkanı Mehmet Şahin, yönetim kurulu faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Sonra ibra edilen yönetim kurulu faaliyetleri ibra edilerek kabul edildi.
'ALANYA'YI HİÇ BİLMİYORLAR'    
Toplantıda bankaların ekspertiz çalışmalarıyla ilgili yaşanan sıkıntılar da gündeme geldi. Bu konuda konuşan Bilal Korkmaz "Birçok ticaret erbabı bankalardan kredi almak için başvuruda bulunuyor. Bunu bankalar ekspertizle ipotek alacakları gayrimenkulleri değerlendiriyorlar. Bu ekspertizin ücretini vatandaş veriyor. Değerlendirmeyi yapacak ekspertizi bankalar seçiyor. Bunda haklı olabilirler. Bunu da genel müdürlükleri belirliyor. Ücretini vatandaş ödemesine rağmen ekspertiz dosyasının bir nüshasını bile vermiyorlar. Bankaların bazılarının ekspertizleri Alanya'yı hiç bilmiyorlar, tanımıyorlar. Buraya görevlendirdikleri elemanlar çok acemi. Araçlarının navigasyonuna adresi yazarak buluyorlar. Onda da yanılıyorlar. 20 kez telefon açıyorlar. Alanya'da odamız öncülük edip ALTSO'nun, kamu niteliğindeki kuruluşların, esnaf odalarının, serbest meslek sahiplerinin, hatta serbest ekspertiz kuruluşlarının da içinde bulunduğu bir heyet kurulabilir. Alanya'nın toptan olarak parsel parsel değerlendirildiği bir çalışma yapılabilir. Bankalara da en azından tavsiye edilmesi açısından da yazı yazılabilir. Kiminle karşılaştıysam bu ekspertiz konusunda şikayeti var" diye konuştu. 
'TOBB'DA DİLE GETİRECEĞİM'
Bunun üzerine ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, konuyla ilgili bakanlıklara ve ilgililere bir yazı yazacağını belirterek, konuyu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konsey Toplantısı'nda da dile getireceğini ifade etti. 
'25 SENE AYNI KONUYU KONUŞACAĞIZ'
Meclis üyesi Mehmet Tüzün de "10 yıl önce TAV'ın sahibi Hamdi Akın gelmişti. Kendisi 'Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda (GZP) pistin denize doğru uzatılması bir şey çözmez. Bu havalimanı güdük kalır. Eğer Antalya Havalimanı'na rakip bir havalimanı istiyorsanız, mevcut pistle olmaz. Kamulaştırma yapabilirseniz ben masraf ederim ve Antalya Havalimanı'na rakip bir havalimanımız olur' demişti. Akın, bizden Ankara'ya baskı yapıp yeni pisti açtırmamızı istedi. 7-8 senedir Alanyalılar olarak bu konuda bir girişimimiz yok. Biz hiçbir şey yapmadık ki. Ne belediye başkanları, ne de kaymakamlar. Pist uzatıldı, yine çözüm değil. Hep beraber görüyoruz. Yeni pist açılırsa Gazipaşa'nın içinden bir hayli yer gidecek. Bu pist dağlardan uzak, Gazipaşa'nın merkezine doğru giden bir pist olacak. Bu da kolay bir şey değil. Bunun için kamuoyu desteği şart. Biz GZP'nin rantabl ve Antalya'ya rakip olmasını istiyorsak, uçaklar Alanya istikametinden gelecek, Mersin yönüne doğru inecek ve kalkacaklar. Veya Mersin yönünden gelip, Alanya istikametine doğru inip, kalkacaklar. O zaman bu sorun çözülmüş olur. Doğru hedefe hep birlikte gitmeliyiz. Yoksa 25 sene daha GZP konusunu konuşacağız" dedi.    
'HİÇBİR USULSÜZLÜĞE RASTLANMADI'
Antalya Tanıtım A.Ş. konusuna değinen Ali Kamburoğlu ise, ALTSO'nun şirkette yüzde 10 hisse sahibi olup Şubat ayındaki genel kuruldan sonra yönetimde de görevinin devam ettiğini belirtti. Kamburoğlu, "Şirketin 2015'de kârı 108 bin TL, 2016'da kârı 99 bin TL. 2014'e kadar yapılan incelemelerde hiçbir usulsüzlüğe rastlanmadı" dedi. 
'HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN'
Özcan Şafak Mavili de "Geçen hafta Hesapları İnceleme Komisyonu'nda komisyondakilerin bir serzenişi vardı. ALTAV'a destek veren en büyük sivil toplum kuruluşu ALTSO. Bu desteği diğer sivil toplum kuruluşlarından, daha yoğun olarak Alanya Müteahhitler Birliği'nden, esnaf odalarından, Alanya'da turizmden geçinen ne kadar insanımız varsa almalıyız. Bu taşın altına hep birlikte elimizi koyarak Alanya tanıtımını biraz daha yukarı çıkartabilmek için yapılması gereken her çalışmanın takipçisi olmak gerekiyor. Kaymakamın, belediye başkanının denetimi altında ne kadar yardım yapılırsa, tanıtımın da o kadar iyi olacağına inanıyorum" diye konuştu. 
UZMANLAR NE DİYOR?
Havacılık uzmanları, GZP'nin prangasının tek yönlü iniş ve kalkışa müsait pisti nedeniyle Sivil Havacılık tarafından tahditli havalimanları arasında gösterilmesi olduğunu belirterek şu bilgileri verdiler: "Uluslararası kitapçıklarda da yer alan bu tahdit, sadece güney istikametine inip, kalkılması, çift yönlü iniş ve kalkışa müsait olmayışı nedeniyle var. Dolayısıyla yılın belli zamanlarında iniş ve kalkışlarda sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle rüzgarın uçuş limitlerini aştığı zamanlarda GZP kullanılamıyor ve uçaklar Antalya Havalimanı'na yönlendiriliyor. Daha önce GZP'nin işletmecisi TAV'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın, şimdi de ALTSO meclis toplantısında üye Mehmet Tüzün'ün gündeme getirdiği önerilen pistin ise güneybatı ve kuzeydoğu istikametinde uzanması öngörülüyor. Bu önerilen pist 3 bin metre uzunluğu ile tüm uçak modellerinin rahatlıkla kullanabileceği bir pist olur. Bu uçak modellerine çift koridorlu, uçuş menzili uzun olan büyük uçaklar da dahil. Yani Alanya'ya 10-12 saat uçuş mesafesi olan Rusya'nın kuzey bölgelerinden uçaklar da bu önerilen pistle GZP'ye uçabilirler. Güneybatı, kuzeydoğu aksında uzanacak yeni önerilen pistin her iki yönde iniş ve kalkışa izin vermesi nedeniyle GZP, yılın 12 ayı, her iklim şartlarında ve rüzgarın nasıl estiğine bakılmaksızın kesintisiz iniş ve kalkış imkanı sunar. Bu önerilen pistin yapılması için de, devletin acil istimlak sahası ilan ettiği GZP civarında DHMİ'nin istimlak çalışması başlatması gerekiyor. Bu gerçekleşirse, GZP'nin büyümesinin önündeki engel ortadan kalkar, her yıl 5 hatta 10 milyon yolcu bile inebilir."
Bilindiği gibi daha önce, Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun girişimleriyle TAV yetkilileri, GZP'nin yetersiz terminal binasının büyütülmesi, kapasitesinin arttırılması için istimlak çalışmalarına başlandığını açıklamıştı.

29 Mar 2017 - 00:13 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

YILMAZ GÖKCE - SAYIN YETKİLİ ARKADAŞLAR ARTIK GAZİPAŞA DAN VAZGEÇSEKDE BAŞKA BİR YER DÜŞÜNÜLSE MESELA ÖRNEK ALANYA MERKEZE ÇOK YAKIN BİR KONUMDA OLAN CEBEREİS TEPESİ (KESTELİN ÜSTKISMI) HAVAALANI YAPIMI İÇİN ÇOK UYGUN BİRBÖLGEDİR. DAHA ÖNCE PARAŞÜT ATLAMA PİSTİ YAPILAN BÖLGE DİR BU TEPENİN ÜSTÜ TAMAMER BİR OVA ŞEKLİNDEDİR BURADA İSTİMLAK SORUNU VE UÇUŞLARDA HERHANGİ BİR ENGEL TEŞKİL ETMEKTEDİR.BU BÖLGENİN DEĞERLENDİRİLMESİ ALANYA İÇİN ÇOK ÇOK YARALI OLACAKTIR. ALANYAYA MESAFE BAKIMINDAN GAZİPAŞADAN DAHA KISA MESAFEDEDİR. HAVALİMANI YAPIMIDA ÇOK EKONOMİK OLACAKTIR.BİLGİNİZE

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Mart 00:13

Çorum Haber