GZP için 'yeni piste' turizmciden destek

ALTSO meclis toplantısında yeniden gündeme gelen "GZP'ye yeni pist" önerisine turizmcilerden de yoğun destek geldi

Yasin ARAZ

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, "GZP açıldığı günden bu yana büyüyen bir havalimanı oldu. THY'nin inmesi ve Avrupa'dan firmaların uçuş ağına almasıyla bir anda kendisini üst sıralara taşıdı. 2016'da aşmasını beklediğimiz 1 milyon barajının ne yazık ki yaşanan olumsuzluklardan dolayı kapısından döndü. Önce mevcut pist uzatıldı, büyük gövdeli uçakların inişi için önayak olundu. Şimdi yeni bir pistin eklenmesi bizi tam anlamıyla uçuşa geçirecektir" dedi.
'GZP EN İYİSİNİ HAK EDİYOR'
Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu da "GZP, kötü geçen turizm sezonunun ardından toparlanmamız konusunda bize en büyük avantajı sağlayan nokta oluyor. GZP'nin varlığıyla bugün Alanya'ya daha fazla Rus ve Ukraynalı turist almaktan bahsedebiliyoruz. Rusya'dan ve Ukrayna'dan direkt seferler başlayacak. Ek olarak çift yönlü iniş ve kalkışa uygun bir pistin olması Alanya için büyük avantaj olacak. Zaten GZP'nin mevcut haliyle yetmediğinin herkes farkında. Bu gömlek bize çok uzun süredir dar geliyor" diye konuştu.
'YAPILMASINI EN ÇOK BİZ İSTERİZ'
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ise "Eğer böyle bir şeyin yapılması mümkünse bunu en çok biz isteriz. Çift yönlü, geniş gövdeli ve uzun menzilli uçakların inmesi turizmin yararına. Tabi öncelikle şartların oluşması gerekiyor. İstimlak sorununun çözülmesi durumunda elimizde böyle bir fırsat olacaksa eğer, değerlendirilmesi gereken bir konu. Biz de üzerimize düşenleri yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
'ÇİFT YÖNLÜ PİST ŞART' 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mehmet Ali Dim ise, konuya ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinde Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na da yönlendirdiği mesajında, turizmin bölgede gelişmesinin Alanya GZP'nin büyümesine endeksli olduğunu belirterek "Bunun için de çift yönlü pist şart. 3 bin metrelik çift yönlü pist ile yeni modern terminal binası yapılırsa Alanya GZP'yle birlikte bölge turizmi de uçar" dedi.  
UZMANLAR NE DİYOR?
Havacılık uzmanları, GZP'nin prangasının tek yönlü iniş ve kalkışa müsait pisti nedeniyle Sivil Havacılık tarafından tahditli havalimanları arasında gösterilmesi olduğunu belirterek şu bilgileri veriyorlar: "Uluslararası kitapçıklarda da yer alan bu tahdit, sadece güney istikametine inip, kalkılması, çift yönlü iniş ve kalkışa müsait olmayışı nedeniyle var. Dolayısıyla yılın belli zamanlarında iniş ve kalkışlarda sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle rüzgarın uçuş limitlerini aştığı zamanlarda GZP kullanılamıyor ve uçaklar Antalya Havalimanı'na yönlendiriliyor. Daha önce GZP'nin işletmecisi TAV'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın, şimdi de ALTSO meclis toplantısında üye Mehmet Tüzün'ün gündeme getirdiği önerilen pistin ise güneybatı ve kuzeydoğu istikametinde uzanması öngörülüyor. Bu önerilen pist 3 bin metre uzunluğu ile tüm uçak modellerinin rahatlıkla kullanabileceği bir pist olur. Bu uçak modellerine çift koridorlu, uçuş menzili uzun olan büyük uçaklar da dahil. Yani Alanya'ya 10-12 saat uçuş mesafesi olan Rusya'nın kuzey bölgelerinden uçaklar da bu önerilen pistle GZP'ye uçabilirler. Güneybatı, kuzeydoğu aksında uzanacak yeni önerilen pistin her iki yönde iniş ve kalkışa izin vermesi nedeniyle GZP, yılın 12 ayı, her iklim şartlarında ve rüzgarın nasıl estiğine bakılmaksızın kesintisiz iniş ve kalkış imkanı sunar. Bu önerilen pistin yapılması için de, devletin acil istimlak sahası ilan ettiği GZP civarında DHMİ'nin istimlak çalışması başlatması gerekiyor. Bu gerçekleşirse, GZP'nin büyümesinin önündeki engel ortadan kalkar, her yıl 5 hatta 10 milyon yolcu bile inebilir."
Bilindiği gibi daha önce, Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun girişimleriyle TAV yetkilileri, GZP'nin yetersiz terminal binasının büyütülmesi, kapasitesinin arttırılması için istimlak çalışmalarına başlandığını açıklamıştı.

29 Mar 2017 - 23:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber