Günde 6 öğün yiyerek 172 kilodan 99 kiloya düştü

Tokatlı genç Samet Gedik, diyetisyen kontrolünde 16 ayda 172 kilodan 99 kiloya düştü

TOKAT’ta çocukluk yaşlardan beri kiloları nedeniyle problem yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi Samet Gedik, il dışında birçok hastaneye gitmesine rağmen istediği kiloya düşemedi. Kilo vermek için ameliyat önerilerini kabul etmeyen 172 kilo ağırlığındaki Gedik, son olarak Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Esra Koçak’a muayene oldu. Koçak’ın hazırladığı diyet listesine uyarak günde 6 öğün beslenen Gedik, 16 ayda 73 kilo vermeyi başardı. Arkadaşları ve ailesini aşırı kilolarından kurtularak şaşırtan Gedik, ideal kilosuna yaklaştı.

172 KİLODAN 99 KİLOYA DÜŞECEĞİNİ HAYAL BİLE EDEMİYORDU

Doğdu günden beri kilo sorunu olduğunu ifade eden Gedik, ortaokulda iken 130 kilo olduğunu söyledi. Lise çağlarında 172 kiloya kadar çıktığını ifade eden Gedik, Samsun ve Sivas’a gittikten sonra Tokat Devlet Hastanesi’nde Diyetisyen Esra Koçak’a muayene olduğunu kaydetti. 172 kilodan 99 kiloya düşeceğini hayal bile edemediğini ifade eden Gedik, sabah, öğle ve akşam yemekleri dışında ara öğünlerle birlikte kısıtlı olarak bol bol sebze, meyve, et, tavuk, balık, çorba, süt, yoğurt vb. ürünler tüketerek kilo verdiğini söyledi. Daha öncelerde bir oturuşta 3 ekmek yediğini ifade eden Gedik, “Ara öğün falan bilmezdim. Sabah kahvaltı yapıp okula giderdim. Okulda da tost yerdim. Kola, cips vazgeçmezlerim arasında idi. Öğle yemeklerinde 3-4 tane dürüm beni kesmiyordu” dedi.

“BESLENEREK ZAYIFLADIĞINA KİMSE İNANMIYOR”

Kilo vermek için ameliyat olmayı tehlike bulduğunu ve bu nedenle hiç düşünmediğini ifade eden Gedik, “Bıçak altına yatacağıma sağlıklı kilo vermeyi istedim. Şuan 99 kiloya düşeceğimiz hayal bile edemiyordum. Lakabım ‘şişko Samet’ti’ şimdi kimse beni tanıyamıyor. Okulda çocuklar, kızlar, arkadaşlarımdan bana bakım kilolarım nedeni ile gülenler oluyordu. Bir şey diyemiyordum. Ama şuan gayet rahatım. Bu şekilde beslenerek zayıfladığıma kimse inanamıyorum. Her şey önce beyinde sonra beslenme tarzından geçiyor” diye konuştu. Geçen yıl Ramazan ayında kilolu iken 5 XL kıyafet bulmakta zorlanan, özel pantolon diktiren Gedik, 36 bedene kadar düştüğü ve artık istediği kıyafeti bulup alabilmenin sevincini yaşadığını ifade etti.

ANNESİ DE OĞLUNUN DİYETİ İLE 9 KİLO VERDİ

Anne Leyla Gedik ise oğlunun aşırı kiloları nedeni ile evden dışarı çıkmadığını ve bayramlarda kıyafet alamamanın üzüntüsünü yaşarken artık bu sorunların geride kaldığını ifade etti. Anne Gedik, “Korku ile yaşıyordu, tansiyonu yükseliyordu. Neredeyse günlük acilde idik. Psikolojisi bozulmuştu. Şimdi çok şükür sağlıklı besleniyor. Ben de oğlumun diyetine uydum 9 kilo verdim. Onun yemediği şeyleri bizlerde yemek istemiyoruz. Her istediğini alıyorum” diye konuştu.

SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI İLE KİLO VERDİ

Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Esra Koçak, 2014 yılı Nisan ayında Samet Gedik’in yüksek tansiyon ve kolesterol şikayeti ile hastaneye geldiğini söyledi. Yapılan dahili kontrollerin ardından beslenme programı hazırladıklarını ifade eden Koçak, ”Özellikle genç insanlarımızda sağlıklı beslenme problemi oluşuyor. Hedefimiz zayıflama değil onların sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmak. Hedefimiz buydu. Samet de bunu iyi özümsedi. Yanlış beslenme alışkanlığından vazgeçip sağlıklı beslenme davranışını kazandı. Bu anlamda bizlere destek oldu, biz de kendisine yardımcı olduk. 16 aydır kilo takibi yapıyoruz. Hedefimize ulaştık şimdiye kadar 73 kilo verdi. Beslenme programının yanında fiziksel aktiviteyle de beslenme programımızı destekledik. Ailesi de bizlere yardımcı oldu. Bir yıl bu kilosunu korumasını bekliyoruz. Daha sonra hedeflediğimiz kiloya ideal kilosuna kavuşmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

ÖZEL BİR FORMÜLÜ YOK

Diyet olarak özel bir formüllerinin olmadığına dikkat çeken Koçak, şunları söyledi: “Önemli olan sağlıklı beslenmek ve her şeyden yeterli ve dengeli beslenmek. Kesinlikle özel bir formülü, çayı yok. Bunun altını çiziyorum. Zayıflama hapları, özel zayıflama ürünlerini kesinlikle kullanmadık. Samet’in de bunlara başvurmamasını söyledik. Bu konuda bizleri dikkate aldı. Buradan obezite sorunu yaşayan bütün hastalarımıza da tavsiyemiz bu yönde. Lütfen mutlaka olağan üstü şeyler beklemesinler, zayıflama çaylarından özellikle uzak dursunlar. Bu iş sizlerde bitiyor sağlıklı ve dengeli besleneceğiz ve hayatımızda mutlaka fiziksel aktivite olacak. Ancak böyle sonuç alabiliriz bunun başka çözümü yok."

15 Tem 2015 - 10:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber