GEÇ ama EVET

Yabancıya mülk satışında yıllardır teşvik unsuru olarak talep edilen vatandaşlık hakkı nihayet verildi. Sektör geç kalındığını düşünse de umutlar yeniden yeşerirken, ALSİAD Başkanı Tabaklar, "Uygulama zengin turisti çekmek için yeni bir fırsat olabilir" dedi

Erkan UYSAL
TÜRKİYE'DE
en az 1 milyon Dolar'lık gayrimenkul satın alan, en az 2 milyon Dolar yatırım yapan ya da en az 3 milyon Dolar'lık mevduat hesabı açan yabancılara Türk vatandaşlığı verilecek. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında Türk vatandaşlığı kanunu uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelik yayımlandı. Değişiklikle, en az 100 kişilik istihdam oluşturduğu belgelenen yabancıların da Türk vatandaşlığı almaya hak kazanacağı hüküm altına alındı. Kararı değerlendiren Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, rakamın 1 milyon Dolar yerine 100-150 bin Euro belirlenmesinin çok daha mantıklı olacağını söyledi.
'ZENGİN YABANCININ İHTİYACI YOK'
Balıktay, "Çünkü eğer bir yabancının 1 milyon Dolar'ı varsa ve burada gayrimenkul almak istiyorsa o kişinin zaten oturum iznine gerek yok. Yani vatandaşlığa gereği yok. Burada daha fazla ekonomiye katkı sağlamak, yatırım yapmak, gayrimenkul satmak, turizm gelirleri elde etmek istiyorsak, bunları çok daha iyileştirmemiz lazım. Öncelikle tabi ki yasalaşmasında herhangi bir sorun yok. Yapılan her türlü yatırım iyidir ama biz emlakçılar olarak bunun yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Biraz daha bu rakamların altına inilmesi lazım. Bakıldığı zaman bunun bazı ülkelerde örnekleri var. 100-200 bin Euro ile vatandaşlık veren çok sayıda ülke var. Bunun yanında bu rakam biraz yüksek gibi gözüküyor.
TURİST NEDEN GELMEK İSTEMİYOR?
Bu yasalaşmıştır ama önce kendi sıkıntılarımıza bakmalıyız. Bu ülkeye neden turist gelmiyor? Gayrimenkul sektörü neden kötü? Bunu nasıl iyileştirebiliriz? Bunların hesabını yapmalıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm gelirlerinin ancak binde beşini reklam gideri olarak kullanıyoruz. Biz eğer turizmi iyileştirmek istiyorsak, bunların üzerine düşmemiz lazım. İspanya turizm gelirlerinin yüzde 20'sini reklam olarak kullanıyorsa, Türkiye de binde beşini kullanıyorsa burada bir yanlış var demek. Bakanlık yanlış yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı bunun çok az bir rakam olduğunu açıklıyor ama insanların turizm elçisi olmaktan ceplerinde para kalmadı. Bütün inşaat ve emlak sektörü temsilcileri kendi öz sermayelerinden kullanarak katkı yaptıkları fuarlara gidiyor. Bu anlamda turizme katkı sağlamaya çalışıyorlar" dedi.
'FAZLA UMUTLU OLMAMAK LAZIM'
Uygulamanın Alanya'ya mutlaka yansıması olacağını ama çok fazla şey beklenilmemesi gerektiğini ifade eden Balıktay, "Çünkü belirlenen miktarlar çok yüksek. Bu rakamların çok daha altına çekilmesi lazım ki verimli olsun. Bir milyon Dolar yatırım yapan kişinin zaten çok parası vardır. Bunlar buna çok fazla ihtiyacı olan insanlar değillerdir. Bunu çok fazla düşünmezler. İstedikleri zaman girip çıkabilirler. Ben vatandaş olacağım diye bunu dört gözle bekleyen yoktur" diye konuştu.
'GEÇ KALDIK AMA TEŞEKKÜRLER'
Villa Alanya Yapı Limitet Şirketi Sahibi İbrahim Yıldırım, "Bu uygulama Türkiye'de birikmiş ve satılmayan gayrimenkullerin önünü açacaktır. Bunda geç bile kaldık. Bunu Avrupa ülkelerinin çoğu yapıyor. İspanya'da 140 bin Euro mülk aldığınız zaman Avrupa Birliği (AB) oturumu veriyor. Bununla istediğiniz Avrupa ülkesine rahatça giriş çıkış yapabiliyorsunuz. İspanya'da 400 bin Euro'luk bir yatırım yaptığınız zaman direkt vatandaşlık veriliyor. İşyeri açma ve çalışma müsaadesine de kavuşuluyor. İspanya bunu 4-5 yıldır yapıyor. Bu konuda çok geç bile kaldık. Bunun çoktan yapılması lazım. Bunu İspanya, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan yapıyor. Bu çok geç kalmış bir yasa" ifadelerini kullandı.
'YÜZDE 5 ARTIŞ OLABİLİR'
Şu an güvenlik sorunlarından dolayı Alanya'ya çok yansıması olmayacağını belirten Yıldırım, "Güvenlik sorunumuz olduğu için şu an satış yapmamız biraz sıkıntılı gözüküyor. Turist olarak gelmeyen Avrupalı gelip buradan mülk alır mı? Türkiye'nin güvenlik sorunu olduğu sürece ne yasa çıkarılırsa çıkarılsın çok faydası olmaz. Belki yüzde 5 gibi bir artış getirebilir. Bu yüzde 50, yüzde 100 gibi bir artış getirmez" dedi. Önceden yabancılara 5 yıla kadar ikamet tezkeresi verildiğini ancak bu sürenin bir yıla düşürüldüğüne dikkati çeken Yıldırım, "Görüştüğüm Avrupalılar bu konuda çok muzdarip. Her yıl evrak toplayıp oturum almak için mücadele ediyoruz diyorlar. Bu insanlar Türkiye'de yaşıyor. Bunlar Alanya ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunan insanlar. Bu sürenin yeniden 5 yıla çıkartılması gerekiyor" diye konuştu.
'ZENGİNLERİ ALANYA'YA ÇEKEBİLİRİZ'
Alanya Sanayici İşadamları Derneği (ALSİAD) Başkanı Akın Tabaklar da, bu uygulamanın halihazırda birçok ülkede olduğunu, Türkiye'de de bu uygulamanın yerinde bir çalışma olacağını belirterek şunları söyledi: "Bence yabancıları çekme açısından ve konut sahibi olması açısından iyi bir şey. Yabancıları çekebilecek bir şey. Sınır diye bir şey kalmadı. Ekonomi için bizim döviz kaynaklı işler yapmamız gerek. Ne kadar çok turist gelirse o kadar iyi olur. Alanya'da eskiden dolar geliri yüksekti önemsiz gibiydi. Ama bunlarda azalma olunca önem kazandı. Ekonomi sarsıldı. İyi düşünülüp uygulanmış bir şey. Alanya piyasasının da rahatlaması açısından önemli. İnşaat ve inşaata bağlı sektörlere olumlu yansır. Kısa vadede faydası görülür. Şu an Ortadoğu'da süren savaştan dolayı o bölgelerin zenginleri göç etmek zorunda kalıyor. Bu insanları da çekebilmemiz için bir fırsat."

12 Oca 2017 - 21:52 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

kiracı - dükkanlar boşalıyor örnegin 20000 tl kirasıolan bir işyerinin kiracısı işyok diye boşaltmış gitmiş aynı iş yerini arıyoruz kaç para olur kira diyoruz 30000 istiyor böyle gerizekalı aç dükkan sahipleri var.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ocak 21:52

Çorum Haber