Etsiz ete sütsüz süte hazır olun

Teknoloji, bu kez imitasyon yiyeceklerle soframıza girmeye hazırlanıyor. Üretilen etsiz et ve sütsüz süt yakında sofralarda yerini alacak. Peki, bu ürünler nelerden yapılacak

ETSİZ et, sütsüz süt olur mu demeyin. Hayatımızın her alanına giren teknoloji maalesef bu kez sofralarımızdan bedenimize girmeye hazırlanıyor. İleri teknolojiyle elde edilen, ana maddesi su ve bitkisel protein olan lifli bitkisel madde, sofralarda yakında vejetaryen biftek olarak yerini almaya hazırlanıyor.

Sayısız sığır, hektarlarca mera ve artan dünya nüfusu. Özellikle kalkınmakta olan ülkelerde et tüketimi hızla artıyor. Bu durum çevre açısından büyük risk. Sera etkisi oluşumunda hayvancılığın payı büyük. Peki, hayvancılık olmadan şnitzel pişirilebilir mi? Almanya'daki Fraunhofer Enstitüsü'den Florian Wild de bu sorunun cevabını ararken ekibiyle bitkisel şnitzel üretti.

BUĞDAY, NOHUT YA DA SOYA KULLANILIYOR

Wild önce buğday, nohut ya da soyayı mikserde su ile karıştırıyor. Önemli olan protein elde etmek olduğu için, bilim adamının kabuklara ihtiyacı yok.

ETSİZ ET, SÜTSÜZ SÜT

"Arıtılıp kurutulduktan sonra et yerine ortaya çıkan malzemenin ana maddesi bu."

Wild, karışımı enstitünün tesisindeki filtreleme bölümüne götürüyor. Makine bir günde yaklaşık bin litre karışımı işleyebiliyor. Bu işlem sonucunda iki yüz kilo et yerine kullanılabilecek bitkisel malzeme elde ediliyor.

"Tesisin kalbi filtreleme bölümünde atıyor. Düzenek çok küçük gözenekli borulardan oluşuyor. Gözeneklerle beraber şeker ayrıştırılırken, protein elde edilebiliyor."

Sırada bir sonraki adım var. Yoğunlaştırılmış bitki tozu, laboratuarda soğutma mekanizmasına bağlı ileri teknoloji düdüklü tencereye aktarılıyor.

VEGAN MUTFAĞINDA ET LEZZETİ

Toz tekrar su ile karıştırılıyor, aynı zamanda yüksek basınçta 150 dereceye kadar ısıtılıyor.

TIPKI TAVUK ETİ GİBİ

Daha sonra aletin içindeki karışım yavaşça soğutuluyor. Sonuçta ete çok benzeyen lifli, sakız kıvamında bir madde elde ediliyor. Bu vejetaryen et, protein ve lif açısından oldukça zengin ve yağsız. Dokunun tavuk etine benzemesi hedeflenirken çiğnerken de bu hissi vermesi lazım.

Florian Wild, etseverleri özellikle tat açısından ikna etmesi gerektiğini iyi biliyor. Bu yüzden beş seneden beri farklı baharat aromaları üzerinde deneyler yapıyor. Hedef, etin yerini alabilecek bu maddeyi büyük miktarda üretmek.

"Vejetaryen şnitzel çok daha az alan kaplıyor. Hammaddeyi tarladan yetiştiği gibi doğrudan kullanıyoruz. Vejetaryen şnitzel ile aynı tarladan çok daha fazla insan beslenebilir."

Florian Wild'in amacı dünyadaki açlığa bir çözüm getirmek ve değerli kaynakları korumak. Nohut, buğday ve soyadan elde edilen et daha az enerji ve su tüketiminin yanında daha az mera olarak kullanılan alan demek.

26 Haz 2014 - 11:35 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber