'Esnaflık can çekişiyor'

2015'te 2.428 esnafa ruhsat veren Alanya Belediyesi, 2016'nın 10 aylık diliminde sadece 870 esnafa ruhsat verebildi. Krize kayıtsız kalmadıklarını söyleyen Alanya Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Lokman Çalış, "Seneye harçlara zam yapmayacağız" dedi

Haber: Erkan UYSAL
ALANYA
Belediyesi tarafından verilen ruhsat sayılarında geçen yıllara oranla ciddi düşüş yaşandı. 2015 yılında 1.152'si sıhhi işyerleri, 140'ı gayrisıhhi işyerleri, 216'sı umuma açık işyerleri, 741'i hafta tatili, 10'u gezi teknesi ve canlı müzik ruhsatı olmak üzere toplamda 2 bin 428 ruhsat verildi. 2016'nın 10 aylık diliminde ise verilen ruhsat sayısı sadece 870 oldu. Alanya BelediyesiRuhsat ve Denetim MüdürüLokman Çalış, "2016'da yaşanan ekonomik krizin Alanya'ya çok olumsuz yansımaları oldu. Ruhsat alımlarındaki taleplerin azalması bu durumdan kaynaklanıyor" dedi.
'OLUMLU GELİŞME BEKLİYORUZ'
2017'de bu durumun düzelmesini beklediklerini söyleyen Çalış, "Bu durum biraz genel konjonktürle alakalı. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi, ülke içindeki bazı gelişmeler bize de olumlu yansıyacaktır. 2016'da belediye hukuk kuralları dışına çıkmamak kaydıyla ekonomik krizden kaynaklanan sebeplerden dolayı esnafa çok fazla yüklenmedi. 2017 için acentelerle görüşmeler, tanıtım vakıflarının olumlu görüş belirtmeleri sonucunda istatistiki değerlerin gelecek sene iyi olacağıyla ilgili hemfikir olunmuş durumda. Zabıta birimimizin çok daha iyi çalışması sonucu bu durum ruhsat alma noktasında yatırımcının daha fazla müracaat edeceği anlamına geliyor" diye konuştu.
'2017'DE RUHSATA ZAM OLMAYACAK'
Çalış, açıklamasına şöyle devam etti: "Dolayısıyla 2017'yi çok daha iyi bekliyoruz. 2016'da uygulamış olduğumuz tarife harçları da vatandaşın ve esnafın ekonomik durumunun kötü olması nedeniyle 2017'de de uygulayacağız. Meclisten de 2016 yılındaki aynı tarifeyi geçirdik. Bu önemli. Herhangi bir zam söz konusu değil. Bunun yanında (eski belde olan) mahallelerde daha önce kapanan 16 belediyenin vermiş olduğu ruhsatların da tek envanter altında toplanması amacıyla güncelleme çalışmaları devam ediyor. 2017'nin rakamsal anlamda daha iyi olacağı kanaatindeyim."
'DÜKKAN AÇILMALARI AZALDI'
Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası ile Alanya Keykubat Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp de yaptığı değerlendirmede, "Bu durumun nedeni ekonominin kötü olması. Zincir mağazaların Alanya'ya bu kadar yoğun şekilde girmesiyle yeni esnaf artık yeni dükkan açmıyor. İnsanlar gelip önce piyasayı yokluyor. Nasıl para kazanacaklarını anlamaya çalışıyorlar ama zincir mağazalar her türlü ürünü sattığı için sadece bakkala değil, tüm esnafa zarar vermeye başladı. Bugün bir zincir market, zücaciye dükkanına da zarar veriyor" dedi.
'SADECE BAKKALA ZARAR VERMEDİ'
Yenialp, şöyle devam etti: "Zücaciye dükkanı açacak esnaf, satacağı ürünlerin zincir mağazalarda da olduğunu görerek dükkan açmaktan vazgeçiyor. Bunun yerine bir otele girip çalışıyor veya Alanya'yı terk ediyor. Başka bir şehirde ya da ilçede dükkan açıyor. Kasap açacak esnaf için de aynı durum söz konusu. Bir esnaf kasap dükkanı açmak istiyor ama satacağı ürünlerin zincir mağazalarda da olduğunu görüyor. Dükkan açsa da zarar edecek. Bunun için dükkan açılmaları azaldı. Zincir marketler açılırken sadece bakkallara zarar verecek gibi görünüyordu ama şimdi tüm esnafa zarar veriyor."
'BU GEÇİCİ BİR DURUM OLACAK'
Alanya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuri Demir de, "Turizm sezonu kötü gittiği için dükkan açan kadar kapatan da var. Kapatan daha çok. Dükkan kapatınca ruhsat iptaline de gidilmiyor. Dükkanını kapatan esnaf belki bu durumu haber bile vermiyor. Belki bu sene turizm kötü diye fazla dükkan açılmamıştır. Önümüzdeki sene daha fazla dükkanın açılmasını bekliyoruz. Açılan ve kapanan dükkan sayısı bazen çoğalır, bazen düşer. Bunlar hep yaşanır. Her sene bin, iki bin dükkan açılacak diye bir kural yok. Bu sene turizm kötü gittiği için dükkan açılması biraz durakladı. Bu geçici bir durum. Seneye inşallah bu durum düzelecek" ifadelerini kullandı.
'ÇOK DÜKKAN AÇILMAMALI'
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de şunları söyledi; "Geçen sene Alanya Belediyesi önceden belde olan mahallelerden devir aldığı için bir güncelleme çalışması yaptı. Büyük ihtimalle 2 bin 428 dükkana ruhsat verilmesinin sebebi ruhsatsız olan veya daha önceden diğer belediyeden ruhsat alan ve ruhsat güncellemesinden dolayı. Bu sene de 870 ruhsat verilmiş. Bu bana göre normal. 2017'de ruhsat, işletmelerin yenilenmesi ve el değiştirmesi açısından daha farklı olabilir. Biz esnaf odaları olarak çok fazla işyeri açılması taraftarı değiliz. Mevcut olan esnafın para kazanması taraftarıyız. Ancak bu şartların büyük bölümü işyerlerinin el değiştirmesiyle ortaya çıkıyor. Kışın da yine el değiştiren işyerleri olacaktır. Bu işyerleri de önümüzdeki sezon ruhsatlandırılacaktır."

24 Eki 2016 - 20:27 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber