'Esnaf ve sanatkarın desteklenmesi lazım'

ALANYA'YA gelen Antalya Esnaf Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

- Erkan UYSAL

 Alanya Şoförler Odası binasında ilçedeki oda başkanlarıyla biraraya gelen Sevimçok, AESOB'un olağan yönetim kurulu toplantısını Alanya'da yaptıklarını söyledi. Sevimçok, "Alanya, Antalya'nın göz bebeği bir ilçesi. Turizmde belki Antalya'nın bir, iki adım daha önde giden bir ilçe. Biz her fırsatta Alanya'ya gelmek için çaba gösteriyor, gayret sarf ediyoruz. Alanya'da yaptığımız toplantılarda ilçedeki esnafın sorunlarını da bir nebze de olsa arkadaşlarımızdan yerinde öğrenmiş oluyoruz. AESOB olarak çözüm yolunda ilgili yerlere iletmek konusunda buraya geldiğimiz zaman bir daha önde oluyor. Onun için mümkün olduğu kadar toplantılarımızın bir bölümünü Alanya'da yapmaya gayret sarf ediyoruz. Ara ara Alanya'yı boş bırakmıyoruz. Mümkün oduğu kadar ziyaret ediyoruz. Böylelikle Alanya'daki problemlerden, sorunlardan haberdar oluyoruz. Buradaki başkanlarımızla sorunların çözümünde ortak karar alma yolunda çalışıyoruz" dedi.
'KREDİYE KOLAY ULAŞIRLAR'
Esnafın kredi konusundaki sıkıntılarıyla ilgili soruyu cevaplayan Sevimçok, "Esnaf zaten gelirini ancak kendi iş yerinden, emeğinden, kazancından, sermayesinden elde eden bir kesim. Bu nedenle hakikaten saat kavramı olmayan bir kesim. Esnaf ve sanatkar huzuru, istikrarı seven bir kesim. Ülkede huzur ve istikrar olduğu zaman esnafımızın biraz daha kendi işini savunma imkanına sahip. Esnafın ayakta kalması için de bazı desteklere ihtiyacı var. Bunların en basitinden biri de kredi desteği. Kredi son zamanlarda piyasaların durgun olmasından dolayı esnafın çekler ve kredi kartlarında yaşadığı olumsuz işler onların kredi almasını biraz daha zorlaştırıyor. Fakat bankalardan daha ziyade esnafımız esnaf kredi kefalet kooperatiflerine giderse, biraz daha krediye kolay ulaşırlar. Esnaf kredi kefalet kooperatifleri kredi konusunda bankalardan biraz daha esnek davranıyorlar. Esnaf kefalet kooperatinin vermiş olduğu krediler yüzde 5'ten başlıyor yüzde 8'e kadar çıkıyor. Esnaf ve sanatkarın desteklenmesi lazım. Esnaf ve sanatkara yüzde beşle, sekizle değil, geleceğini devam ettirmesi açısından sıfır faizle kredilerin verilmesi gerekmekte. Çünkü devlet bir kişiyi istihdam etmek için 110 bin TL'ye yakın kendi cebinden para harcıyor. Esnaf ve sanatkar ise bunun tam tersi. Hem kendi iş yerini açıyor hem de yanında bir kaç kişiyi istihdam ediyor ki, devlete hiçbir yükü olmadan bu işi yapmaya çalışıyor. Onun için yan desteklerin esnaf açısından olması lazım. Tabi esnafımızın da kendini günün şartlarınına göre kendini yenilemesi lazım. Devir artık kendini yenileme devri. Eski geleneklerle, göreneklerle esnaflık yapma zamanı bitti. Kültürümüzü, ahlakımızı kaybetmeden yeni, modern teknolojiye ayak uydurarak esnaflığımızı yapacağız. Buna bütün yerel ve genel idarecilerin de bu şehirde yaşayan herkesin sahip çıkması lazım. Çünkü hakikaten açık olan bir esnafın lambası birçok kötülüğü, karanlığı da engelliyor. Bunun için dükkanların kepenklerinin açık, lambalarının aynıyor olması ilçemiz için de büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.
'YÜZDE 100 MEMNUNİYET OLMAZ'
Esnafın bazı oda başkanlarından şikayetçi olduğu ile ilgili soruyu da cevaplayan Sevimçok, "Başkanları beğenen de beğenmeyen de olur. Ama bizim başkanlarımızın hepsi seçilerek geliyorlar. Başkanlarımız esnafın seçmiş olduğu kişiler. Kimisi yüzde 60 kimisi de yüzde 80 oyla geliyor. Kimisi de yüzde 40 oyla geliyor. Netice itibariyle bizim bütün başkanlarımızı esnaf seçiyor. Bizim seçimlerimiz gayet demokratik bir ortamda oluyor. Vergi, sicil kaydı, esnaf olmayan hiç kimse bizim teşkilatlarımızda oy kullanamıyor. Yüzde 100 memnuniyet hiçbir yerde olmaz. Çok fazla eleştirmekten daha ziyade daha iyisini yapabiliyorsa, insanların gdip bu koltuklara aday olma hakkı var. Gidip başkanlara doğruyu gösterme olanağı da var. Başkanların kapasitesi, gücü yeterli olmayabilir ama, mümkün olduğu kadar esnafın hakkını korumak, esnafın menfaatlerini önde tutmak adına bşkanlarımız ellerinden geldiği kadar gayret ve çaba sarf ediyorlar diye düşünüyorum. Ama bu kimine göre yeterlidir, kimine göre yetersizdir. Şu bilinsin ki, yeterli olanı da yetersiz olanı da o esnaf seçiyor" diye konuştu.
'KABAHATİ EN AZ OLAN ESNAF'
Alanya'da imitasyon ürünlere yönelik gerçekleştirilen operasyonla ilgili soruyu da yanıtlayan Sevimçok, "İmitasyon demek taklit demek. Büyük firmaların ürünlerini birileri çıkıp taklit ediyor ve satıyor. Bu haksız  bir para kazanma şekli. Ama bugün bir sektör oluşmuş. Dünyanın her tarafında imitasyon ürünler var ve satılıyor. Bizim esnafımız da imitasyon ürünleri maalesef dükkanlarında satıyor. Bence burada bizlerin esnafı uyarması lazım. Bu konudan daha ziyade bu ürünlerin yapıldığı fabrikalar, satış yerleri var. Onlarla uğraşmak lazım. Sivrisinekle uğraşana kadar bataklığı kurutacaksın. Bizim bataklığı kurutma yönünde çaba göstermemiz lazım. Bizim buradaki insanlar iyiniyetle alıyorlar, ürünleri satıyorlar. Parasını veriyor, faturasını kestiriyorlar. Buradaki esnaflardan daha ziyade iş nerede yapılıyorsa, orda bu işlerin peşinde olmak lazım. Bizim esnafımız yaratıcıdır, zanaatkarımız üretkendir. Bizim esnafımızın ve zanaatkarımızın  imitasyondan biraz daha kaçınarak kendi markasını, stilini, şehrini yaratması lazım. Esnafımızın bunu yapabilecek kapasitesi var. Belirli markaları yapanlar da zaten dün ufak olarak bu işe başladılar. Bugün o ürünleri sunduktan sonra büyüdüler. Hiçbir şey direkt büyüyerek doğmaz. Her şey küçükten ortaya çıkar. Bizim esnafımız da bu konuda gayret sarf ederse daha başarılı olur. Ama şu bir gerçek buradaki imitasyon ürün toplamada polislerin gelip dükkanlardan mal alıp ürünleri toplamasında bence kabahati en az olan kesim bizim esnafımız, zanaatkarımızdır" dedi.

#

08 Mar 2013 - 14:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber