'Esnaf kredi batağında'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP Hükümetlerinin iç ve dış politikadaki yanlış adımlarının ekonomiyi dar boğaza soktuğunu, zor duruma düşen esnafın sicil sorunu ve sıfır faizli kredi için getirilen koşullar nedeniyle yeni krediye de ulaşamadığını belirtti

Haber: Alper KUTAY
CHP
Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, ekonomideki bozulma ve turizm gelirlerinde yüzde 35’lere varan kayıpların esnafı olumsuz etkilediğini ve binlerce esnafın ödeme güçlüğüne düştüğünü belirtti. Geçen yıl Ocak-Eylül döneminde 7 milyar TL düzeyinde olan protestolu senet tutarı 2016’nın 9 aylık döneminde 8.5 milyar TL’ye, karşılıksız çek tutarı da Ocak-Ekim döneminde 21.9 milyar TL’den 23.1 milyar TL’ye çıktığına dikkat çeken Budak, “Esnaflar sıfır faizli kredi olanağından yararlanamamaktan yakınmakta, başta turizm bölgeleri olmak üzere, kepenk kapatan esnaf sayısı artmakta, esnaf işsizliği büyümektedir” dedi.
ÖNCE SİCİL AFFI
İhtiyaç içende olan binlerce esnafın, “30 Bin TL sıfır faizli” kredi uygulamasından, geriye dönük borç koşulu ve sicil sorunu nedeniyle yararlanamadığını belirten Budak, “Sıfır faizli kredi uygulamasından kaç esnaf yararlanmış ve verilen kredi tutarı ne kadardır? Sicile kayıtlı esnaf sayısı kaçtır ve sıfır faizli kredi alabilenlerin oranı nedir? Kredi alan esnaf sayısı ve kredi miktarının, illere göre dağılımı nedir? Kredi alamayan esnafların illere göre dağılımı nedir? Esnaf işsizliğinin önüne geçilmesi için başta turizm bölgeleri olmak üzere, sicil affı getirilerek esnafın sıfır faizli krediye ulaşabilmesi sağlanacak mıdır?” diye sordu.
KREDİ ONAYI NEREDEN GEÇİYOR
Esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatiflerinin kredi dağıtımında, objektif ölçütler dışında siyasi düşünce farklılıklarını da dikkate aldığı yönündeki şikayetler geldiğini vurgulayan Budak, Bakan Tüfenkçi’ye şu soruları yöneltti.
“Şikayetlerle ilgili Bakanlığınız hangi işlemleri yürütmektedir? Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı’nın bir siyasi partinin milletvekili olmasının, kredi dağıtımının objektif şekilde yürümesine etkileriyle ilgili bir inceleme yapılacak mıdır? Merkez Birliği Başkanı yönetim görevleri dolayısıyla kaç kooperatiften ücret almaktadır?"

05 Ara 2016 - 11:42 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber