Erken emekli olmak isteyenler dikkat!

Tüm çalışanların hayali erken emekli olmak. Ülkemizde çeşitli durumlarda erken emeklilik imkanı sunuluyor

ASKERLİKborçlanması, doğum borçlanması bunların başını çekiyor. Bazı mesleklerde de yıpranma payı ile erken emeklilik imkanı var. Erkeklerde erken emekliliğin yolu, askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 2 yıl kazanabiliyor.
 
TARİH ÖNEMLİ
 
Erken emeklilik için işe başlangıç tarihi ile askerlik yapılan dönem önem taşıyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor. Emeklilik yaşı kademeli arttığı için, geriye çekilen tarih çalışanı bir önceki kademeye getirerek 1 yaş kazandırıyor. Örneğin; 1966 doğumlu, askerliğini 1986'da yapmış Mehmet Bey, 4 Temmuz 1988'de işe girmiş. Emeklilikte 51 yaş ve 5450 prim güne tabi. Mehmet Bey 2 ay askerlik borçlansa, işe girişini 04.05.1988'e çekecek ve 50 yaşında, 5350 günle emekli olacak. Mehmet Bey işe 04.10.1988'de girseydi, 5 ay borçlanacaktı. Askerlik borçlanması yaşı 2 yıl erkene de çekebiliyor. Takvim'in haberine göre, 9 Eylül 1999'dan sonra emeklilik şartları erkekler için 60 yaş ve 7 bin güne çıktı. Yani 10 Eylül 1999'da işe girenler için emeklilik şartları bu şekilde değişti. Bu durumdaki kişiler 1999'dan önce askerlik yapmışsa birkaç günlük borçlanma ile yaş şartını 58'e, primi 5 bin 900'e düşürerek 2 yıl kazanabiliyor. Hatta 23.11.1998 öncesine çekebilirlerse 57 yaşa tabi olup 3 yıl da kazanabilirler. Askerliğini sigortadan sonra yapanların da borçlanma imkanı var. Fakat burada yaşı geri çekme durumu bulunmuyor. Primler eksikse, bu sayede bunlar tamamlanarak erken emeklilik imkanı doğuyor. Yedek subay olarak askerliğini yapanlar, sadece yedek subay okullarında geçen süreyi borçlanabiliyor..

30 Nis 2016 - 11:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber