En az 7 şiddetinde deprem bekleniyor

ABD'li ve Türk bilim adamları olası İstanbul depreminin, İstanbul'un 8 km açığında en az 7 şiddetinde olacağını açıkladı

 ABD merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) uzmanları ve Kandilli Rasathanesi'nden Semih Ergintav'ın ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, Marmara Denizi'nde fay hattı üzerine yerleştirilen 100 GPS aygıtı aracılığıyla veriler toplandı. Verilere göre bir sonraki büyük depremin İstanbul'un 8 kilometre açığında bulunan "Prens Adaları segmenti" adı verilen sismik boşlukta ve 7 büyüklüğünde olacağı tahmin ediliyor.

İSTANBUL'DA DEPREM OLURSA...

KISA adı "MIT" olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde görevli ABD'li ve aralarında Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Semih Ergintav'ın da bulunduğu Türk bilim adamları, Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndaki deprem olasılıklarını inceledi. Fay hattına dair 20 yıllık GPS verilerini inceleyen ekip, öncelikle, bir fay hattının bir segmentinin uzun süre sessiz olmasının iki anlama gelebileceğini anımsattı: 1. Sismik boşluk aktif olmayabilir. 2. Ya da segmentin sessizliği potansiyel deprem tehlikesine işaret edebilir.

"ZAMANI KESTİRİLEMEZ"

Ekibin başındaki Michael Floyd, GPS verilerinin, Marmara Denizi'nin derinliklerindeki bir sismik boşlukta, İstanbul'un 8 kilometre güneybatısında 7 büyüklüğünde veya daha büyük bir depremin olabileceğine işaret ettiğini açıkladı. Depremin ne zaman olacağı konusunda bir tahmin yürütemeyeceklerini vurgulayan Floyd, "İstanbul büyük bir kent ve çok eski bina var. Kuzey Anadolu Fay Hattı ve California Eyaleti'ndeki San Andreas Fayı benziyor ancak iki merkezdeki binalar benzemiyor" dedi. Floyd, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batı segmentinin ise büyük depremler üretmediğinin altını çizdi.

EN SON 250 YIL ÖNCE OLDU

Adalar'da son olarak 250 yıl önce deprem olduğunu anımsatan Floyd, fay hattının Adalar segmenti için "Burası 2.5 ila 3.3 metre arasında kayabilirdi ancak böyle bir şey olmadı" diye konuştu. Alman bilim adamı Marco Bohnhoff ise "Veriler, İstanbul yakınları için küçük bir uyarı olarak algılanmalı" ifadesini kullandı.

12 Eyl 2014 - 11:09 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber