Emeklilere bir müjde daha

Başbakan'ın açıkladığı müjdeler emeklilere nefes aldıracak. Bin liranın altında maaşı olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 100 liralık seyyanen zamla, yıllık bin 200 lira bir maaş ikramiye gibi ek gelire kavuşacak. Esnaf emeklilerin maaşı, yüzde 15 yerine yüzde 10'luk kesintiyle artacak

HÜKÜMET,

emeklilere ikramiye gibi zam müjdesi verdi, esnaflık yapan emeklilerin maaşından yapılan kesintiler de azalttı. 2 müjde emeklileri sevindirirken, Takvim zammın detaylarını da gündeme taşıyor. İlk düzenleme, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin büyük bölümüne seyyanen zam getirecek. Tüm SSK ve Bağ- Kur emeklileri, Temmuz'da bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Bu artıştan sonra maaşı bin 100 liranın altında kalan emeklilere, ikinci bir zam yapılacak. Buna göre; bin liranın altında maaş alanlara seyyanen 100 lira zam verilecek.

ÇALIŞANIN MAAŞI ARTACAK

Bu emekliler, yıllık bin 200 lira ikramiye gibi ek gelire kavuşmuş olacak. Bin ile bin 100 lira arasında olan maaşlar ise bin 100 liraya tamamlanacak. Örneğin maaş bin liraysa bin 100 liraya yükselecek. Bin 10 liralık maaş da bin 100 lira olacak. Diğer bir düzenlemeyle, emekli çalışanlardan yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yüzde 15'ten yüzde 10'a çekilecek. Örneğin; bin lira maaş alan emekliden 150 lira yerine 100 lira kesinti yapılacak, maaş 50 lira artacak.

İKİNCİ EMEKLİLİK ŞANSI

Sosyal güvenlik kapsamında emekli aylığı almaya hak kazanan kişilere, birikimleri karşılığında 'ek maaş' olanağı sağlayacak yıllık gelir sigortalarına ilişkin esaslar belirlendi. Hazine Müsteşarlığı'nın Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; kişilerin bireysel emeklilik sisteminden ve diğer kaynaklardan sağladığı birikimleri karşılığında ömür boyu veya belirli bir süre için düzenli irat ödemesi yapmayı öngören yıllık gelir sigortalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Başlangıçta tek prim şeklinde ödenen toplu paradan, taksitli prim ödemelerinden veya yapılan irat ödemelerinden azami yüzde 2 oranında kesinti yapılabilecek. 56 yaş ve üzeri kişilere TL cinsinden tek prim karşılığında, ömür boyu irat ödeyen ürünler sunulacak. İrat ödemeleri hemen başlayabilecek veya en fazla 5 yıl ertelenebilecek.

ÇİFTE AVANTAJ

Emekliler, ticari faaliyette bulunuyorsa 2 düzenlemeden birden yararlanabilecek. 999 liralık maaş, seyyanen 100 liralık zamla bin 99 lira olacak. Bu şekilde yıllık bin 200 lira ek gelire kavuşan emekli, eğer ticari faaliyette bulunuyorsa, maaşından yapılan destek primi kesintisinin azalmasıyla bir avantaj daha yakalayacak. Maaşından 164,85 lira yerine 109,9 lira destek primi kesintisi yapılacak. Böylece eline geçen para aylık 54,95 lira artacak. Bu şekilde yıllık kazancı da 659,4 lira olacak. (Takvim)

02 Nis 2015 - 08:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Mehmet sahinkaya - Bu isler bu kadar basitmi niye bu zamlar secim arefesine denk geliyor

Daha once veya secimden sonra,ya

Niye birakilmiyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Nisan 08:58

Çorum Haber