Emekli memura ek ikramiye 2017 yılında

İşçiler, kaç yıl çalışırsa çalışsın, emekli olurken çalışma süresinin tamamı üzerinden kıdem tazminatı adı altında toplu para alıyor. Emeklilere ödenecek ikramiye ortalama 5 bin TL olacak

MEMURLARA  en fazla 30 yıla kadar emekli ikramiyesi ödeniyordu. Bu adaletsizliğin giderilmesi için Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Posta'da yer alan habere göre mahkeme, yasadaki "Memur emekli ikramiyesi hesabında 30 yılı aşan süre dikkate alınmaz" hükmünü iptal etmişti. Karar 7 Ocak 2015'ten itibaren geçerli olmuştu.

GERİYE İŞLETİLMİYORDU

7 Ocak 2015'ten itibaren emekli olan memurlar kaç yıl çalışırsa çalışsın ikramiyesini tam alıyor. 30 yıl sınırı kalktığı için 30 yılın üzerindeki her yıl için, ikramiye memurun derecesine göre 1500-4000 lira arasında yükseldi. Anayasa Mahkemesi'nin kararı geriye doğru işlemediği için daha önce emekli olan memurlar 30 yüm üzerindeki süreler için ikramiye alamadı. SGK başvuruları reddetti. Sadece dava açanlar ek ikramiye alabildi.

ORTALAMA 5 BİN LİRA ÖDEME

Ek ikramiye ödemesini yasa çıktıktan sonraki 1 yıl içinde SGK'ya başvuranlar alacak. Hak sahiplerinin 7500 liraya kadar olan alacakları başvurudan sonraki 3 ayninde, kalan kısmı kanuni faiziyle takip eden yılın aynı ayı içerisinde, yani tam 1 yıl sonra ödenecek. Davası sürenler de başvuru yapmış sayılacak ve mahkeme sonuçlanmadan ödeme yapılmasına karar verilecek. Emeklilere ödenecek ikramiye ortalama 5 bin TL olacak.

DARBE GİRİŞİMİ ETKİLEDİ

Hükümet bu mağduriyetin önüne geçmek için bir yasa tasarı hazırladı. Tasarı Haziran ayında Meclis' gündemine geldi, hatta alt komisyondan da geçti. Ancak Genel Kurul'a bir türlü gelemedi. 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişimi, OHAL, vergi ve primle ilgili af düzenlemesi, yatırım ve teşviklerle ilgili düzenlemelerin öne çekilmesi gibi nedenlerle 100 binlerce memur emeklisinin beklediği düzenleme ötelendi.

MECLİS'İN GÜNDEMİ YOĞUN

Yetkililerden alınan bilgiye göre; yasanın bu yıl sonuna kadar çıkması zor. Çünkü Meclis'in gündeminde '2017 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı', 'başkanlık modelini de kapsayan anayasa değişikliği teklifi' gibi önemli konular var. Ek ikramiye konusunun ancak 2017 yılında Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüp yasalaşacağı ifade ediliyor. Yasa çıktıktan sonra 408 bin emekli memura toplam 2 milyar lira ödenecek.

25 Eki 2016 - 13:55 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber