Dünyanın en büyük yeraltı kenti

Nevşehir Belediyesi tarafından, Nevşehir Kalesi civarındaki 11 mahalleyi içine alan bölgede dünyanın en büyük yeraltı şehrinin ortaya çıkartılması amacıyla başlatılan temizleme çalışmaları sırasında, çeşitli uygarlıklara ait yaşam alanları ile kullanım araç ve gereçleri bulundu

NEVŞEHİR

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından bir süre önce 3. Bölge Arkeolojik Sit Bölgesi olarak ilan edilen Nevşehir Kalesi ve çevresindeki 11 mahalleyi içine alan yaklaşık 450 bin metrekarelik dünyanın en büyük yeraltı şehri özelliğine de sahip olan bölgede halen devam eden temizleme ve kazı çalışmalarında Geç Roma dönemine ait mezar odası kalıntısına ulaşıldı. Bölgede gerçekleştirilen kazı ve temizleme çalışmalarında ayrıca Son Osmanlı ve Erkken Cumhuriyet dönemlerinde kullanıldığı belirtilen 2 Bezirhane ortaya çıkartıldı.

Sürdürülen kazı ve temizleme çalışmalarında ayrıca Geç Roma döneminden başlayıp Erken Bizans dönemine ait çeşitli ev ve mutfak gereçlerine ait kap kacak parçaları bulundu.

Nevşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Nevşehir Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile halen devam eden kazı ve temizlemelerde ayrıca Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemine ait de pipo, kandil, mutfak alet ve gereçlerinin yanı sıra çeşitli ev gereçleri de ortaya çıkartıldı.

Bölgedeki kazı ve temizleme çalışmaları halen devam ediyor.

30 Tem 2015 - 17:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber