Dudak uçuklatan fiyat! Çeyrek altını da geçti

Kış aylarında en fazla tüketilen şifalı bitkilerden olan ıhlamur, piyasa fiyatıyla rekora koşuyor. Aydın'da ıhlamurun kilosu 180 liraya kadar yükseldi. Özellikle kışın daha çok vuku bulan grip ve boğaz ağrılarına iyi gelen ıhlamuru vatandaşlar gramla satın alabiliyor

SOĞUK

kış günlerinde bir bardak ıhlamur içecek olan vatandaşlar, evlerine ıhlamuru kilogram yerine gramla almayı tercih ediyor. Aydın'da 35 yıllık esnaf olan Remzi Acar, "Bu sene tüm bitkiler aşırı zamlandı. Ihlamurun en yakın zamanda tüccarlara geliş fiyatı yaklaşık 100 lira  idi. Şimdi bu fiyat 130 lira oldu. Eğer ben ıhlamuru 180 liradan aşağı fiyatla satarsam zarar ederim. Bizim nakliye masraflarımız oluyor bir de ıhlamurun tozlanma sorunu var. Mesela 10 kiloda 3 kilo tozlanma dolayısıyla boşa gidiyor, bu da fiyatlara yansıyor. Geçen sene ıhlamur yetiştirilen alanlarda havaların yağışlı olmasından dolayı mahsul olmadı. Çiftçiler toplamadı ve ıhlamurlar ağaçta kaldı. Ihlamur fiyatı tavan yapınca vatandaş ada çayı gibi başka çayları tercih etmeye başladı. Bu sebeple ıhlamur tezgahta kalıyor. Aydın'a ıhlamur genelde Kütahya ve Bursa'dan getiriliyor. Aydın'da ıhlamur ağaçları olan yerler var ancak kıymetini bilen yok. İncirliova yöresinde ıhlamur ağaçları var. Aydın'da ticareti yapılacak kadar ıhlamur üretilebilir ancak ağaçlar özel budama, bakım yapılmazsa bu mümkün değil. Vatandaş ıhlamur toplama konusunda bilgi sahibi değil, mesela çiçek olmadan topluyorlar, ıhlamur çiçek olmadan değerli olmaz" diye konuştu.

 

23 Eki 2015 - 10:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber