Dev market zinciri ile ilgili flaş iddia

Sabancı Holding ve Fransız Carrefour ile ilgili bomba bir iddia ortaya çıktı. Sabancı Holding ile Fransız Carrefour`un ayrılacağı konuşuluyor

TÜRKİYE'DE 23, Sabancı ile evlilikte ise 20 yılı geride bırakan CarrefourSA tarafından bu aralar bomba kulisler geliyor. Para Dergisi'nde yer alan habere göre Sabancı Holding ile Fransız Carrefour'un ayrılacağı konuşuluyor.
Carrefour Türkiye'ye ilk 1993 yılında İçerenköy'deki CarrefourSA Hipermarket ile geldi. 1996 yılında ise Sabancı Holding ile ortaklık sonrasında CarrefourSA adıyla hizmet vermeye başladı. Birleşme sonrası ilk büyük CarrefourSA Adana'da açıldı. Ortaklık 2005'te Gima ve Endi marketlerini bünyesine kattı. 20012 yılında Fransızlarla fikir ayrılığına düşen Sabancı Holding yönetimden çekildi. Aradan bir yıl geçtikten sonra 2013 yılında şirketin yönetimi tekrar Sabancı Holding'e geçti ve Holding Mehmet Nane'yi CarrefourSA'nın başına getirdi. 2016 yılının şubat ayına kadar Mehmet Nane görev yaptı. Nane döneminde yeniden yapılanma süreci yaşayan ve satın almalarla öne çıkan CarrefourSA, Kiler, İsmar gibi zincirleri bünyesine kattı. CarrefourSA ise hiper, süper, gurme, mini ve e-ticaret konseptlerine ayrıldı. Mehmet Nane, bu yılın başında görevinden sürpriz bir şekilde ayrılarak koltuğunu Hakan Ergin'e bıraktı.
Bu kadar uzun bir giriş yapmamızın özel bir nedeni var elbette. Türkiye'de 23, Sabancı ile evlilikte ise 20 yılı geride bırakan CarrefourSA tarafından bu aralar bomba kulisler geliyor. Sabancı Holding ile Fransız Carrefour'un ayrılacağı konuşuluyor. Ayrılık talebinin Sabancı'dan geldiği belirtiliyor. Neden olarak bir türlü istenilen rakamların yakalanamaması ve yüksek oranlı zararlar gösteriliyormuş. Özellikle Kiler operasyonunun bu noktada kilit bir rolü varmış. Bu operasyondan yazılan zararın Sabancı tarafını rahatsız ettiği kulislerde konuşuluyor.
Peki, Sabancı hisseleriyle ilgili kiminle temas kuruyor? Buradaki operasyon bize Toyota ile yaşanan ayrılmayı hatırlattı. Sabancı Holding, Toyota ile yollarını ayırırken Türkiye perakendedeki haklarını Suudi Arabistan Merkezli ALJ Grup'a devretmişti.
Duyumlara göre, Holding bu defa da hisselerini satmak için Dubai merkezli Majid Al Futtaim Group (MAF) ile görüşüyormuş. MAF, Carrefour'un Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya bölgelerindeki mastır franchisee'i konumunda. 
Perakende sektöründe bölgesinin en büyük aktörlerinden birisi olan MAF, 14 ülkede yüzün üzerinde hipermarket ve süpermarket işletiyor. Grup ayrıca otel ve alışveriş merkezi işletmeciliği de yapıyor. Grubun 2020 yılına kadar son derece iddialı bir yatırım programı var. MAF, son bir iki yıldır söz ettiğimiz bölgelerde bir dizi AVM satın aldı. Ayrıca yeni otel ve eğlence merkezi satın alma konusunda girişimleri var. Grup, iki yıl önce Mısır'da Carrefour'un varlığını artırma konusunda son derece iddialı bir plan açıklamış ve bu ülkeye 16 milyar dolar yatırım yapacağı yönünde haberler gündeme gelmişti.

Sabancı Holding'in bu konu ile ilgili açıklaması ise şöyle:
Sabancı Holding olarak bu yönde alınmış bir kararımızın bulunmadığını ve özellikle CarrefourSA'nın Türkiye'deki 23. yılını kutladığımız şu günlerde, faaliyetlerine Topluluğumuz bünyesinde başarıyla devam ettiğini belirtmek isteriz.


05 Ara 2016 - 11:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber