Cumhurbaşkanlığı seçimlerine protesto

Biinlerce kişi seçimlerde hile yapıldığı iddialarını protesto etmek için başkent Kabil’deki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne yürüdü

BİNLERCE kişi seçimlerde hile yapıldığı iddialarını protesto etmek için başkent Kabil’deki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne yürüdü.
Afganistan’ın eski Maliye Bakanı Eşref Gani’ye karşı yarışan eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah’ın seçimlerde hile yapıldığını öne sürerek yarıştan çekilmesiyle cumhurbaşkanlığı seçimleri çıkmaza girdi. Abdullah Abdullah, Cumhurbaşkanı Karzai’nin ve seçim organizatörlerinin seçimlerde hile yaptığını iddia etti.
Abdullah Abdullah’ın taraftarları cumhurbaşkanı adayına destek olmak için, Kabil’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne yürüyüş düzenledi. Buraya gelen Abdullah Abdullah yürüyüş sırasında taraftarlarını selamladı. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı protestoda göstericiler, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai’nin posterlerine ve afişlerine saldırdı. Göstericiler protesto sırasında cumhurbaşkanına ve bağımsız seçim komisyonuna kızgın sloganlar attı. Göstericiler şiddet olayları yaşanmadan bölgeden ayrıldı.
Gösteriye katılan Ahmet isimli bir Abdullah Abdullah taraftarı, “Ben oy verdim. Bu vatanın düzelmesi için sandığa gittim. Bugün buraya geldim ve oyuma sahip çıkmak için buraya geldim.”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çok riskli bir dönemde çıkmaza girdiği belirtildi. Bunun sebebinin Taliban militanlarının ülke genelinde düzenledikleri saldırılar devam ederken ve NATO liderliğindeki uluslararası güçlerin sene sonunda Afganistan’ı terk edeceğinden olduğu ifade edildi.
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Abdullah’ın Birleşmiş Milletlere, seçim sürecinde yaşanan sorunlara müdahale etmelerine yönelik başvuruda bulunduğu kaydedildi.
Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri birinci turu 5 Nisan’da yapılmıştı ama hiçbir aday yüzde 50’lik barajı geçemediği için seçim ikinci tura kalmıştı. Afganistan’da 14 Haziran’da yapılan ikinci tur seçimlerinden de, Abdullah Abdullah’ın seçimlere karşı çıkmasıyla henüz sonuç alınamadı.
(İHA)

27 Haz 2014 - 17:06 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber