Çıraklık eğitimi ortaöğretimde

Çıraklık eğitiminin ortaöğretime girmesini olumlu bulan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uygulamayla esnaf ve sanatkârın büyük ölçüde rahatlayacağını belirtti

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çıraklığın zorunlu eğitim kapsamına girmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Uygulamanın kısa dönem askerlikte yapılacak kısa dönem uygulaması ile bu işin lokomotifi olacağını savunan Palandöken, “İki yıllık yüksek okul mezunlarına kısa dönem askerlik hakkı ile bu iş bu işi daha etkin hale getirecektir” dedi. Çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alınıyor olmasının çırak sıkıntısı çeken esnaf ve sanatkârları rahatlatacağını belirten Palandöken, “Uzun zamandan beri esnaf ve sanatkârlarımız çırak bulamıyorlardı. Yeni düzenleme ile ortaöğretim, ilköğretime dayalı 4 yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsayacak. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilecek. Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) belirlenen fark derslerini tamamlaması gerekecek” diye konuştu.
'SINAVLARDA EK PUAN VERİLECEK'
Bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarının, YÖK tarafından belirlenecek aynı alanda bir ön lisans programına yerleşmelerinde başarı puanı ekleneceğini de belirten Palandöken, “Bu düzenlemeyi uzun zamandan beri esnaf ve sanatkârlar olarak istiyorduk. Esnafımız meslekte yetiştirecek çırak bulamıyordu. Düzenlemeyle yok olmaya yüz tutan yüzlerce meslek yeniden canlanacak. Eğitim alanını düzenleyen yasa ile aday çırak ve çırakların yanı sıra staj yapan mesleki ve teknik okul öğrencilerine de işletmeler tarafından ücret ödenecek” ifadelerini kullandı.
İMAM HATİPLİLER DE YARARLANACAK
İşletmelerde mesleki eğitim ve tamamlayıcı eğitim gören öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde 50'si üzerinden ödeneceğini de ifade eden Palandöken, "MEB ile mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekten karşılanacak. Çırak olarak mesleki eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin yüzde 30'undan az ödeme yapılmayacak. Öğrencilere ödenebilecek en az ücretin 20'den az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, 20 ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri devlet katkısı olarak ödenecek. Düzenleme ile en az ortaokul ve imam hatip ortaokulu mezunları da çıraklık ve kalfalık eğitimi alabilecek” dedi.

06 Ara 2016 - 20:47 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber