ÇHD'den İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na tepki

Alanya Adliye Sarayı önünde toplanan avukatlar, İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na tepki gösterdi

- Erkan UYSAL

ÇAĞDAŞ

Hukukçular Derneği (ÇHD) Alanya Şubesi üyeleri 'İç Güvenlik Yasa Tasarısı'yla ilgili bir basın açıklaması yaptılar. Alanya Adliyesi önünde toplanan grup adına konuşan ÇHD Alanya Şubesi Başkanı Canel Durak, 'İç Güvenlik Yasası' tasarısının birbiriyle ilgisiz birçok yasayı paket halinde değiştirdiğini söyledi. Durak, "Yargıya şu an için istediği kadar hakim olamayan AK Parti, vali, kaymakam ve polisi hakim yerine geçirerek kendi keyfine göre soruşturma, arama ve gözaltı yapmasını yasalaştırarak keyfiyeti kılıfına uydurmaya çalışıyor. Yasa tasarısındaki bu düzenlemelerin siyasi iktidara muhalif herkes için apaçık bir tehdit olduğu ortada. AK Parti hükümeti kurmak istediği yeni Türkiye'yi bunun gibi saldırı yasalarının üzerine inşa etmeye çalışıyor. Bu kaçak inşaata izin verilmemeli. Sokakta serbestçe yürümek, kimsenin keyfi müdahalesi olmadan hareket etmek, en basit hak ve özgürlüklerden birisi. Bu hak asıldır ve ancak çok sınırlı ve zaruri hallerde hakim kararıyla müdahale edilebilir. Bu, hakim güvencesidir. AK Parti bu güvenceyi ortadan kaldırıyor. En temel, birincil haklarımız yok sayılıyorsa ne siyasal, ne de sosyal hak ve özgürlüklerden bahsedilebilir. Bu paketle AK Parti, polise, herhangi bir hukuksal sınırlama ve yargısal güvence olmaksızın öldürme ve hapsetme yetkisi istiyor. Çünkü bir kere polise, istediği kişiyi istediği gibi durdurma yetkisi verilince, durmayanı öldürme yetkisi de verilmiş olur. Bir siyasal iktidara öldürme ve hapsetme yetkisini sınırsız bir şekilde bahşediyorsanız, artık diğer haklardan bahsedemezsiniz. 2007 yılında Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu adı verilen, polisin yetki kanununda yapılan değişikliklerle durdurma ve zor kullanma yetkileri arttırılan polisler tarafından, sırf dur ihtarına uymadığı iddiası ile Baran Tursun, Çağdaş Gemik gibi onlarca insan öldürüldü ve katil olan polisler ceza almadı. Bu noktadan sonra derin ve teknik hukuki tartışmaların hiçbir anlamı kalmamıştır. Bedenimizi, hayatımızı, özgürlüğümüzü bu iktidara 'Ne yaparsan yap' diyerek teslim edecek miyiz? Kamu düzenini sağlayacağı iddiasıyla devlet, halka sözde kamu hizmeti veriyor ama hizmet diye önümüze koydukları, sokakta yürümemize bile hükümetin, polisin keyfine göre müdahale etmesidir. AK Parti ülkeyi keyfine göre, süresi belirsiz bir olağanüstü hal dönemine sokmaya hazırlanıyor. Siyasi iktidarın saldırı yasaları varsa halkın da meşruluk bilinci ve direnme hakkı olduğu unutulmamalı" dedi.

06 Şub 2015 - 00:12 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber