Cemaat'e operasyon sinyali

Milli Güvenlik Kurulu'nun dün yaptığı toplantının ardından yayınladığı bildiride, Fethullah Gülen cemaati işaret edilerek, "Devlet içindeki illegal yapılanmalara yönelik olarak yürütülen adli ve idari işlemler hakkında kurula bilgi sunulmuştur" ifadesi dikkat çekti

MGK'nın Haziran ayı olağan toplantısı, bugün Çankaya Köşkü'nde yapıldı. MGK toplantısının yapıldığı gün Türkiye gündeminde öne çıkan iki gelişme yaşandı. Öğleden sonra başlayan MGK toplantısı öncesinde, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Yasa Tasarısı, hükümet tarafından Meclis'e sunuldu. İmralı'daki cezaevinde terör suçundan hükümlü Abdullah Öcalan, Nisan ayında BDP heyeti ile yaptığı görüşmede, çözüm sürecinin yasal bir zemine dayandırılması isteğini dile getirmişti. HDP heyeti de, İmralı'ya ziyarette bulundu.

DİYARBAKIRLI ANNELERE TAKDİR

5 saat süren MGK toplantısının ardından yayımlanan bildirinin ilk maddesinde, "Halkımızın huzur ve güvenliğini tehdit eden eylemler ile bunlara karşı alınan ve alınması planlanan tedbirlern ayrıntılı olarak görüşülmüş çözüm sürecinde gelinen aşama değerlendirilmiştir. Bu kapsamda terör örgütünce dağa kaçırılan çocukların durumu üzerinde önemle durulmuş, annelerin çabaları takdirle karşılanmıştır" denildi.

PARALEL YAPIYLA MÜCADELE

MGK'nın Nisan ayı toplantısının bildirisinde Gülen cemaati işaret edilerek, "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" denilmişti.  Bildiride, paralel yapılanmaları karşı operasyon yürütüldüğünün işareti olarak algılanan daha ileri ifadeler yer aldı. Bildiride, "Devlet içindeki illigal yapılanmalara yönelik olarak yürütülen adli ve idari işlemler hakkında kurula bilgi bunulmuştur" ifadesi dikkat çekti.

Bu ifade, devlet tarafından Gülen cemaatinin paralel yapı iddialarına neden olan yapılarına karşı devlet tarafından hem idari boyutu hem de adli boyutu olan entegre bir operasyonun yürütülmekte olduğu yorumlarına neden oldu.

SICAK GÜNDEM IRAK

Toplantıda, Irak'taki kaos ortamı da değerlendirildi. Bildiride, şu ifadeler yer aldı:

"Irak'ta baş gösteren ve ülkenin geniş bir kısmını etkileyen olumsuz gelişmeler, Türkmen soydaşlarımızın durumu da dahil olmak üzere tüm boyutlarıyla ele alınmıştır. Giderek mezhep temelli bir çatışma ortamına dönüşme eğilimi gösteren şiddet olaylarının bölgemize yansımaları müzakere edilmiştir. Ülkenin toprak bütünlüğünün ve siyasal birliğinin korunması için Irak halkına desteğimizin devam edeceği belirtilmiştir. Bu ülkede tutulmakta olan Musul Başkonsolosluğumuz personeli ve şoförlerimizin durumları gözden geçirilmiştir."

SURİYE - IRAK BAĞLANTILI DEĞERLENDİRİLDİ

Suriye'deki çatışma ortamının, ülkenin ve bölgenin güvenlik ve istikrarına yönelik etkilerinin, Irak'taki gelişmelerle de bağlantılı olarak değerlendirildiği vurgulanan bildiride, Türkiye-Afrika askeri ilişkilerinin görüşüldüğünü, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun Afrika seyri hakkında kurula bilgi sunulduğu kaydedildi.

27 Haz 2014 - 13:32 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber