Budak'tan paket açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, önceki gün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan destek paketini değerlendirdi

YAPTIĞI yazılı açıklamada Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararlarla ilgili olarak Budak, Türkiye ekonomisinde bugün yaşanan sorunun temelinde, siyasi krizin bulunduğunu, oluşan güven sorununun ekonomiye de olumsuz yansıdığını kaydetti. İhracat ve turizmde yaşanan gerilemenin de sorunu derinleştirdiğini kaydeden Budak "Demokrasi ve hukuk devletindeki gerileme, iş dünyasını da, tüketici kesimini de tedirgin ediyor. Yatırım kararları ya iptal ediliyor ya da erteleniyor. Yurttaşlarımız da alışveriş tercihlerini değiştiriyor ya da azaltıyor. Öncelikle güven ortamı oluşturulmalı. İçeride kavga, komşularla kavga, Avrupa Birliği ile kavga, Amerika ile kavga edilirse, ihracat artışı nasıl sağlanacak? Türkiye’ye turist nasıl gelecek? Yatırım ve ihracat artışı için öncelikle demokrasi, hukuk ve barış gerekli. Bunun yolu da OHAL düzeninin, Anayasa hükmünde kararnameye dönmüş KHK düzeninin bir an önce son bulmasından geçer. Destek paketi ile birlikte demokrasi ve hukuk alanında somut adımlar atılmalı ki, beklenen yarar sağlanabilsin. Türkiye’de huzur olmadan yatırım olmaz, büyüme olmaz, refah olmaz" dedi.
İSTİHDAM İÇİN YAPISAL REFORM
İşsizliğin rekor seviyelere geldiği bir dönemde, hükümetin işyerinde eğitim ve toplum yararına çalışma kapsamında 600 bin kişiye iş verme vaadiyle göz boyamaya ve sorunu örtmeye çalıştığını kaydeden Budak, "Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetleri reform fırsatlarını heba etti. Türkiye’nin sorunları kronikleşti. İşsizlik bugün rekor seviyelere çıktı. Bunu örtebilmek için 600 bin kişiye iş vereceğiz deniyor. Bu anlayışla, geçici yaklaşımlarla Türkiye’nin işsizlik sorunu çözülemez. Ayrıca bu konuda da ciddi bir ayırımcılık yapıldığı şikayetleri var. Bu çerçevede çalıştırılacaklar için AKP referansı zorunlu koşul haline gelmiş durumda. Geçici işler vererek, insanların siyasi tercihleri etkilenmeye çalışılıyor” diye konuştu.
SİCİL SORUNU
KOBİ’lerin 2011’de kullandığı kredinin 162.8 milyar TL olduğunu, takibe düşen kredi miktarının ise 5.2 milyar TL düzeyinde bulunduğunu kaydeden Budak, esnaf kredilerinde yaşanan sicil sorununun devam etmesi durumunda, KOBİ desteklerinin de sınırlı kalabileceğini söyledi. Budak, “Bugün KOBİ’lerin kullandığı kredi miktarı 407.6 milyar TL. Takibe düşen kredi miktarı ise 20.5 milyar TL. 2011’de takipteki kredilerin oranı yüzde 3 düzeyinde iken Ekim 2016 itibariyle yüzde 5’e çıkmıştır. Ocak-Ekim 2016 döneminde karşılıksız çek tutarı 23 milyara, protestolu senet tutarı 9.6 milyara yükselmiş. 2009’dan bu yana en kötü seviyeye çıkmış durumda. Bu rakamlar KOBİ’lerin, esnafın sicilinin bozulduğunun da göstergesi. Esnafa 30 bin TL’lik sıfır faizli kredi getirilirken, borcu bulunmaması koşulu getirilmişti. Bu nedenle de faaliyette olan esnaflar bu krediden yararlanamadı ve sıkıntı büyüdü. Benzer şekilde sicil sorunu aşılmazsa, yeni kredinin etkisi sınırlı kalır. Bu nedenle öncelikle bir sicil affı da gerekiyor" diye konuştu.

09 Ara 2016 - 21:32 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber