Bir garip paket

Antalya ve Muğla'da 2015 yılında 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin, 2016 yılında 9 ay aynı işyerinde çalışma şartıyla askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve asgari ücretlerinin İŞKUR tarafından karşılanacağı bildirildi. 9 ay şartı kafaları karıştırdı

ZOR günlerden geçen turizm sektörünü canlı tutabilmek adına uzun uğraşlar veren sektör temsilcileri ve hükümet yetkilileri, hazırladıkları yeni önlem ve destek paketleriyle sektöre can suyu veriyor. Geçtiğimiz haftasonu 6 bin dolarlık yakıt desteğinin tüm sezona yayıldığı müjdesini veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte hazırladıkları 'Turizm İstihdam Paketi'ni açıkladı. Pakette, işverenin maddi yükünü azaltacak maddeler de yer alırken, kalifiye elemanların arttırımı ve istihdamı ile yabancı işçilere de destekler getirildi. Desteklere ilişkin olarak iki bakanlık arasında bir protokol imzalandığının belirtildiği açıklamada, imzalanan protokoller ile turizm sektörüne yönelik istihdamı koruyucu ve artırıcı çeşitli programlar uygulanmaya başlanacağı ve özellikle yabancı çalışma izinleri ile ilgili kolaylıklar sağlanacağı ifade edildi. Açıklamada şu noktaların altı çizildi:
SGK PRİM VE MAAŞLARINDAN MUAFİYET
Antalya ve Muğla illerinde pilot olarak uygulanacak program ile, tatil ve diğer kısa süreli otel konaklama faaliyetlerini yürüten işyerlerinde 2015 yılında çalışmış olan ve aynı yıl en az 3 ay iş akdi askıda olan kişilerden, aynı işyerinde 31 Mayıs 2016 tarihine kadar işe başlayarak 9 ay çalıştırılan (fiili çalışma ve denkleştirme dahil) kişilerin takip eden 3 ay süresince asgari ücreti ve sigorta primleri İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) tarafından karşılanacak. Öte yandan pakette yer alan bu madde bazı belirsizlikleri de beraberinde getirdi. Bazı turizmciler konuyla ilgili ulaştığı İŞKUR'dan "Mevcut personelinizi faydalandıramazsınız, personelin daha önce sizde çalışmamış olması gerekiyor" cevabını aldıklarını söylediler. Pilot bölge olarak seçilen Antalya ve Muğla'da açıklanan bu paketten 44 bin 753 kişinin faydalanacağı ve program için yaklaşık 260 milyon TL kaynak ayrıldığı belirtildi. Paketin bir kaç gün içerisinde netlik kazanacağı belirtildi. Ayrıca, destek verilen süre içinde işverenler tarafından çalışanlara yönelik mesleki eğitim veya yabancı dil eğitimi gibi kişisel gelişimlerini sağlayıcı eğitimler verilerek niteliklerinin arttırılacağı da belirtildi.
YERİNDE TANITIMA TEŞVİK
Türkiye'ye gelen turistlere havalimanları, müze ve ören yerlerinde istihdam edilecek kişiler aracılığı ile yönlendirme yapılacak. Program ile turistlerin ülkemizle ilgili yerinde tanıtımla birlikte olumlu duygular edinmeleri ve turizm sektörüne nitelikli işgücü kazandırılması amaçlanan Program kapsamında istihdam edilecek bin 200 kişiye aynı zamanda kendilerini geliştirecekleri eğitimler de verilecek. Program için yaklaşık 14,5 milyon TL kaynak ayrıldı.
YABANCI İŞÇİYE KOLAYLIK
Turizm sektöründe yabancılara çalışma izni verilmesi süreçleri ve ölçütleri gözden geçirilerek 2016 yılının sonuna kadar uygulanmak üzere çeşitli kolaylıklar sağlanmaya başlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığından (B) belgeli veya belgesiz tüm turizm işletmeleri ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler (SPA, güzellik merkezi, spor merkezi), turizm seyahat acenteleri, belgeli tatil köyleri, turizm-animasyon organizasyon firmaları ve müstakil eğlence yerlerinde çalışacak yabancılar için ödenecek minimum ücret tutarı brüt asgari ücretin 3 katından bir asgari ücret düzeyine düşürülerek işverenlerin yabancı şahıslara ödeyecekleri ücretler ile SGK’ya ödemekte oldukları prim miktarları üçte bir oranında indirilmekte, uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için aranan en az 10 Türk vatandaşı çalıştırılması durumunda her bir yabancı için ayrı ayrı beş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı istihdamı şartı aranmamaktadır.
DENKLEŞTİRMEDE YENİ DÖNEM
Turizm sektöründe istihdamda mevsimselliğin önlenmesi, tecrübeli ve nitelikli personelin sürekli istihdam edilmesi suretiyle hizmet kalitesinin korunması amacıyla denkleştirme süresi 4 aya çıkarılarak, bu sürenin toplu iş sözleşmeleri ile 6 aya kadar artırılması imkanı getirilmesi sayesinde yoğun çalışılan yaz ayları ile çalışılmayan kış ayları arasında denkleştirme yapılabilecek. Düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yer alan kanun tasarısının yasalaşması ile yürürlüğe girecek.
NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ DESTEKLENECEK
İşsizlikle mücadele kapsamında uygulanan Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim Programları ile turizm işletmelerinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün işverenlerle birlikte yetiştirilmesi desteklenecek.
'9 AY AÇIK KALACAK YER Mİ VAR'
Açıklanan paketi değerlendiren SKAL Alanya Dönem Başkanı Mehmet Nedanlı ise, "Paketin detayları henüz net değil. Ancak 9 ay çalışma garantisinden bahsediliyor. Kaç işletme 9 ay açık kalabilecek, buna bakmak gerekiyor ilk önce. Ancak yine de kesin konuşmak için erken. Bir kaç gün içerisinde paket netleşir ve tam yorumlanabilir hale gelir" dedi.
'9 AYIMIZ KALMADI Kİ'
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizm sektöründe çalışanlara sigorta ve maaş desteği verilmesini, istihdama yönelik olumlu bir adım olarak bulduğunu söyledi. AKTOB Başkanı Hacısüleyman, istihdama yönelik adımın atılmasını olumlu bulduğunu söyledi. İstihdama yönelik bir destek paketinin açıklandığını, fakat detaylarının belli olmadığını kaydeden Hacısüleyman, "Paket kime uygulanacak, yılları mı kapsayacak belli değil. Bu yıl olacaksa 4 ayı geride bıraktık, 9 ayımız kalmadı. Fakat istihdama yönelik adımın atılmasını olumlu buluyoruz" dedi.
'DESTEKLENMESİ GEREKİR'
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de, kararı olumlu bulduğunu fakat yönetmelikle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Paketle ilgili şu anda detayların bulunmadığını anımsatan Başkan Çetin, "Bu işçiler henüz işe başlamadılar ise 9 ay nasıl çalışıp da destek alacaklar. Karar olumlu, fakat yönetmelikle desteklenmesi gerekiyor. İstihdam desteği turizme verilecek en büyük desteklerden biri. Antalya'da turizm ve tarım sektörünün her türlü desteğe ihtiyacı var, bu tür destekler piyasayı rahatlatır" diye konuştu.

12 Nis 2016 - 23:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber