"Bir bardak çay" hayatını değiştirdi

Bilecik'te esnaflık yaparken 2001 krizinden sonra borçları nedeniyle zor günler geçiren Selami Çınar'ın hayatı, 2009'da çimento fabrikasının kurulumu için gelen Çinlilere ısmarladığı çayla değişti

BİLECİK'TE esnaflık yaparken 2001 krizinden sonra borçları nedeniyle zor günler geçiren Selami Çınar'ın hayatı, 2009'da çimento fabrikasının kurulumu için gelen Çinlilere ısmarladığı çayla değişti. Bir turizm işletmesi ile manav dükkanının sahibi olan Çınar: "Dükkanın önünde otururken 3 Çinli'ye 'çay içer misiniz' diye sordum, hayatım değişti. Bir yabancıya hoşgörülü davranmanın karşılığını çok iyi aldım ve o yıl iyi para kazanarak iflasın eşiğinden döndüm" "Bu çayla aramızda dostluk başladı. Fabrikada 500 civarında çalışan vardı. Çay ısmarladığım Çinliler, yemek işleriyle ilgileniyordu. Aralarından biri ertesi gün, domates, patlıcan istedi. O günün parasıyla benden 300 dolarlık meyve sebze aldılar"
Bilecik'te esnaflık yaparken 2001  kriziyle zorlu bir döneme giren ve 2009'a kadar ekonomik anlamda ciddi sorunlar  yaşayan 52 yaşındaki Selami Çınar, 3 Çinli'ye ikram ettiği çayla iflas eşiğinden  döndü.
Türk Kızılayı Bilecik Şubesi Başkanlığını yürütmesinin yanı sıra manav  dükkanı ve Pelitözü Gölpark mesire yerinde bir turizm işletmesinin sahibi olan  Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır esnaflıkla geçimini  sağladığını söyledi.
Çınar, 2001'deki ekonomik kriz nedeniyle hem kendi borçlarını  ödeyememenin hem de kefil olduğu kredi borçlarının üzerine yüklenmesinin ardından  çok zor bir döneme gerdiğini ifade ederek, 2009 yılına kadar ekonomik sorunlarla  boğuştuğunu anlattı.
Borçlarını ödeyemediği için dükkanına ürün alamadığını, evine bir şey  alamayacak duruma geldiğini dile getiren Çınar, şöyle konuştu:
"2009 yılında Bilecik'e çimento fabrikası kuruldu. Fabrikanın  kurulumunu Çinliler gerçekleştirdi. O yıl bir sabah küçük manav dükkanımın önünde  otururken 3 Çinli karşıdan geliyordu. Kendilerine birer bardak çay ikram ettim.  Bu çayla aramızda dostluk başladı. Fabrikada 500 civarında çalışan vardı. Çay  ısmarladığım Çinliler, yemek işleriyle ilgileniyordu. Aralarından biri ertesi  gün, domates, patlıcan istedi. O günün parasıyla benden 300 dolarlık meyve sebze  aldılar."
Yabancı dil bilmediği için Çinlilerle edindiği bir İngilizce sözlük  sayesinde sınırlı iletişim kurabildiğini anlatan Çınar, kendilerine her gün manav  dükkanına sığmayacak boyutta ürün verdiğini söyledi.
Borçlarını ödemeye başladığını belirten Çınar, şunları kaydetti:
"Dükkanın önünde otururken 3 Çinli'ye 'çay içer misiniz' diye sordum,  hayatım değişti. Bir yabancıya hoşgörülü davranmanın karşılığını çok iyi aldım ve  o yıl iyi para kazanarak iflasın eşiğinden döndüm. Bir gün 30 bin lira civarında  acil ödemem vardı. Bana bu ödeme için borç bile verdiler. Sıkıştığım anlarda hep  ellerini uzattılar. Çinliler, ülkesine dönerken Bilecik'te kiraladıkları evlerde  bulunan eşyaları bana bıraktılar. Bunların bir bölümünü öğrencilere hediye ettim,  bir kısmını sattım."
Çinlilerle çalıştığı için Bilecik'te "Çinli Selami'' şeklinde anılmaya  başlandığını dile getiren Çınar, bugünkü konumunu onlara borçlu olduğunu  sözlerine ekledi.

05 Ara 2016 - 11:20 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber