Bir Alanya markası doğuyor

İlk kez Yeni Alanya'nın 3 Mayıs 2017'de 'Alanya avokadosu yolda' başlığıyla duyurduğu habere, dün Milliyet ve Hürriyet geniş yer verdi

YENİ Alanya'nın, Alanyalı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Dalabasmaz'ın kendi üretimi olan müthiş avokado türüne 'Alanya' adını vermek istemesine ilişkin haberlerinin ardından ulusal gazeteler Milliyet ve Hürriyet de bu gelişmeye geniş yer verdiler. 'Avokadoda Alanya markası doğuyor' başlığını kullanan Milliyet, bu haberi hem 1. sayfasından, hem de ekonomi sayfasından okurlarına aktardı. İşte Milliyet'in haberi: 
EN BÜYÜK AVOKADO ÜRETİCİSİ ALANYA
"Türkiye’de avokadonun en büyük üreticisi Antalya’nın Alanya ilçesindeki çiftçiler, yılın sadece 4 ayında yetişebilen meyveyi melezleyerek en uzun süre meyve verecek ağacı yetiştirmeyi başardı. 4 mevsim üretim sağlayacak bir melez üzerinde çalışılırken, çıkacak yeni melez avokadoya ‘Alanya’ ismi verilecek.
Türkiye’ye 1953’te Meksika’dan gelen avokadonun tüketimi artınca 1990’ların başında Alanya başta olmak üzere Antalya, Gazipaşa, Anamur ve Mersin’de ticari üretim başladı. 
YILLIK ORTALAMA ÜRETİM 750 TON 
Alanya’da geçen yıl 3 bin dekardaki 32 bin 680 ağaçta 1700 üretici avokado üretti. Yıllık ortalama 750 ton avokado üretilen Alanya, Türkiye avokado üretiminin yüzde 80’ini karşılar hale geldi.
Alanyalı çiftçiler, dünya üzerindeki 12 çeşit avokado arasında yapılan testlerle en uzun süre meyve verecek ağacı yetiştirmeyi başardı. Yeni melezin özelliği açık alanda ve örtü altında yıl boyu üretime uygun olması. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, şöyle dedi:
"Alanya tüm tropikal meyvelerin üretilebileceği bir toprak yapısına sahip. Avokado eylülde hasadı başlayan ve aralıkta biten bir ürün fakat bazı üreticilerimiz bu süreyi mayıs ve temmuza uzatma çalışmaları yapıyor."
Melezleme çalışması yapan üreticilerden Ahmet Dalabasmaz ise "Şu anda 2 melezimizi yakaladık ve meyve vermeye başladı. Geçen yıl bu melezden temmuzda toplama yaptık ve daha bekletebilirdik. İlçede en erken halk arasında ‘Parlak’ diye bilinen ‘Klifton’ cinsi avokadonun hasadı yapılır. Bu cins ağustosun 20’lerinde çıkar ve bu bizim yeni ürünümüz mayısta başlayarak temmuz, ağustosa kadar devam edecek. O arada kalan birkaç aylık boşlukta ise avokado ithal ediliyor. Amacımız yeni bir melez daha bularak o boşluğu da kapatmak" dedi.

22 May 2017 - 18:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber