Beyaz altın hasadı erken başladı

Çorum'un Osmancık ilçesinde beyaz altın olarak adlandırılan çeltiğin hasadı bu yıl erken başladı

 İLÇEDE yılda 25 ila 30 bin ton üretilen pirinç, binlerce ailenin de geçim kaynağını oluşturuyor. Osmancık97 pirinci ülkedeki pirinç ihtiyacının da yaklaşık yüzde 5'ini karşılıyor. İlçe halkı en büyük gelir kapıları olarak gördükleri pirinç sezonu öncesi sular içerisindeki tarlalarla biten hummalı çalışmaların ardından başakları olgunlaşan çeltiğin hasadı başladı. Kurak geçen bir kış döneminin ardından ekimi tamamlanıp yetişen çeltik hasadına başlayan üreticiler umutlu bekleyişlerinin sonucunu alarak mutlu olduklarını, ancak Türkiye’nin en kaliteli pirincini ürettikleri halde karşılığını alamadıklarını dile getirdiler. Çeltik üreticisi Satılmış Yılmaz çeltik hasat sezonunun, çeltik için hava şartlarının uygun gitmesinden dolayı bu yıl erken başladığını belirterek, bu nedenle tarlalarda ekili olgunlaşmış çeltik için hazırlıkların aralıksız sürdüğünü ve ilk çeltik hasadını gerçekleştirdiklerini bildirdi. Yılmaz, insanların kalitesinden dolayı Osmancık97 pirincini tercih ettiklerini belirtti. Osmancık çiftlikler mahallesinde çeltik üreticiliği yapan Satılmış Yılmaz, kaliteli pirinç üretimi için tescilli olan Osmancık97 türünü tercih ederek damak tadına hitap edecek pirinç elde ettiklerini dile getirdi. Pirinç rekoltesinin bekledikleri seviyede olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu seneki üretimimizden çok iyi verim aldık. Ancak fiyat konusunda endişelerimiz var. Çeltik üretimi masraflı ve maliyeti yüksek bir iş, bu yüzden fiyatlar düşük olduğunda üretim sezonunda yaptığımız borçlarımızı ödeyemiyoruz. Bu nedenle fiyatların bizi kurtaracak seviyede yüksek olmasını istiyoruz. Havaların sıcak gitmesi bu seneki çeltik hasadına erken başlamamıza sebep oldu. Hasada yaklaşık olarak 25-30 gün erken başladık. Çeltik verimi ve pirinç kalitesi çok iyi ama randımanda çok az bir düşüklük yaşıyoruz. Hasat için biraz daha beklemiş olsaydık eğer randıman daha da çok düşerdi. şu ana kadar hasadı yapılıp da elde edilen pirinç kalitemizde her hangi bir değişiklik yok” dedi. Öte yandan sezonun ilk hasadının yapılmasının ardından çeltik üreticilerinin Ürenlerini işlemeye başlayan ve aynı zamanda kendileri de bir üretici olan, çeltik fabrikası sahibi Ahmet Gelgör, “2014-2015 yeni çeltik sezonumuz bugünden itibaren başlamıştır. Verim olarak çeltikte randıman beklentimizin biraz üstünde çıktı. Çiftçimiz yaklaşık olarak dönüm başına 800-900 kg çeltik hasadı yapmıştır. İşleme yaptığımız çeltikten birinci sınıf pirinç çıkıyor. Pirinç kalitemiz aynı şekilde devam eder ve en iyi üretimi her zaman olduğu gibi Osmancık olarak yine biz yaparız. Devamını da inşallah biz getiririz. Yeni çeltik üretim sezonumuz hayırlı uğurlu olsun” dedi.

09 Eyl 2014 - 12:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber