Başbakan ekonomik önlemleri açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından müjde üstüne müjde verdi

İLK müjdesini esnafa veren Yıldırım "Esnafa ilk yılı ödemesiz 3 yıl vadeli 50 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek" dedi. Öte yandan kredi çekemeyen sicili bozuk esnafa da sicil affının gündemde olduğunu söyledi ve ekledi: "Milletimiz rahat olsun."
'12 AY GERİ ÖDEMESİZ 50 BİN LİRALIK KREDİ'
İşte Yıldırım'ın o sözleri: "Bilim ve Sanayi Bakanlığı'mızın Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yönelik bir desteği var. Bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak, işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak.
'NAKİT SIKINTISI VAR'
Nakit sıkıntısı var. Bu sıkıntıyı rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlatmak, hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Bu ne demektir? Piyasada KOBİ'ler, büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanlar yani ekonomimizi ayakta tutan bütün sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Önemli bir kaynak. Yani bugün 40 milyar civarında sıkışıklığı olan firmaların, bunun çok çok üzerinde 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyoruz.
'AĞIRLIKLI OLARAK KOBİLER YARARLANACAK'
Burada ağırlıklı olarak bundan KOBİ'ler yararlanacak, küçük işletmeler, esnaflar, orta ölçekte işletmeler yararlanacak. Ayrıca ihracatla, ticaretle uğraşanlar da bundan istifade edecek." 
Öte yandan kredi çekemeyen ve sicili kötü olan esnaflarla ilgili sistemi bozmadan sicil affının da gelebileceğinin sinyalleri Yıldırım tarafından verildi.
İNŞAAT İŞLERİNE KDV İADESİ
Yıldırım konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "2017'de özel sektör yatırımlarını teşvik etmek amacıyla imalat sanayiine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını yüzde 15 daha arttırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz.
PRİM ÖDEMELERİNE ERTELEME
İstihdamı korumak ve arttırmak için bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler, özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların buna esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak-Şubat-Mart primlerini 2017 Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz.
600 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
2017'de özel sektörde toplam 500 bin vatandaşı İŞKUR'un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 için iş temin edeceğiz. 100 bin kişiyi de toplum yararına çalışma programına devam ettireceğiz.
2017 KAMUDA TASARRUF YILI OLACAK
Kamu, devlet olarak 2017'de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Önceliği olmayan harcamalar, işte yeni bina alma, yeni araba alma vesaire gibi gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatler, bunlardan kaçınacağız. Bir anlamda vatandaşlarımızdan bir şey isterken, 'Haydi dövizini bozdur, ülkene, ekonomine omuz ver' derken, önce devlet kurumları olarak bizim elimizi taşın altına koymamız lazım.
SIFIR FAİZ UYGULAMASI
Yurt dışı yükleniciler veya müteahhit hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, sağlanacak Türk malı ve hizmetlere dönük kısma da sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Buradan oraya götüreceğiniz mal ve hizmetler için, bu kredilerde faiz alınmayacak. Bu faiz farkı da Exim'den karşılanmış olacak. Kredi Garanti Fonu, hazine tarafından sağlanacak fona, kefalet sınırının önemli bir kısmı ihracatçıya yüzde 100 teminat verilecek. Eximbank tarafından kullandırılan kredilerde, risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik sermaye yeterlilik oranını da artırmış olacağız. Bu şu anlama geliyor, bunların detaylarını ekonomi bakanımız teferruatlı olarak paylaşacaktır. Amacımız ihracatımızı çeşitlendirmek, katma değerini artırmak ve ihracatımızın miktarını artırmak. Üç tane amacımız var. 
BÜTÇEDE TASARRUF YAPILACAK
Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. Yani mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Hesap, kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin, işadamlarımız da bu konuda emin olabilirler."

08 Ara 2016 - 21:28 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Fevzi - Sicil affı bekliyorduk teşekkürler Başbakanım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Aralık 21:28

Çorum Haber