Başbakan canlı yayında müjdeyi verdi!

Başbakan Binali Yıldırım, Dünya Engelliler Günün'nde Otizm Spektrum Bozukluğu Eylem Planı'nda açıklamalarda bulunuyor

BAŞBAKAN, 3 Aralık DünyaEngelliler Günü Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda konuşuyor.  Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları;
Engellilerin hayata katılmasını sağlayacak adımlar attık. Engeller fizikte değil zihindedir. Önce zihinlerdeki engelleri kaldıracağız. Zihinlerdeki engelleri kaldıracağız.
Otizm engellilerin eğitime erişimi pahalı. Bireysel eğitim miktarlarının artması gerekiyor. Engellilerin eğitim süresini artıracağız.  Evde bakım ile ilgili yeni düzenlemeler yapıyoruz. Yaşanan mağduriyeti gidereceğiz. 
 
OTİZM ENGELLİLERİ İÇİN GEREKEN NEYSE YAPILACAK!
15 Temmuz gecesini aydınlığa çeviren ve bu yolda gazi olan engelli kardeşimiz de burada. Onun dediği şudur: Engellilere 12 saat bireysel ve grupsal rehabilitasyon veriliyor ve bu yetmiyor. Evet yetmez, bu eğitimin artması gerekiyor. Öyle mi? Tamam. Devletimiz vatandaşın işini görmek için var. Bu uğurda ne para harcanacaksa harcanacak. Bakanımıza buradan talimat veriyorum. Otizm engellileri için bireysel eğitim süresi artmalı.
Değerli dostlar 14 yılda neler yaptık? Merkezi idare, yerel yönetim olarak adeta bir zihniyet devrimini gerçekleştirdik ve adım adım engellilerimizin toplumdaki farkındalığını artırdık. Çok şükür büyük mesafe katettik. Ak Parti olarak birçok reformları gerçekleştirdik. Sosyal haklarda iyileştirmeler yaptık. Destek miktarını artırdık. Özel sektör ve kamuda çalışan engelli sayısı 150 bini buldu. Eskiden engelli almamak için 40 dereden su getirirlerdi. Engeller zihinde, zihinden engeller kalkarsa her şeyi hallederiz.
Otizmli genç kızın konuşması, Başbakan Yıldırım'dan büyük alkış aldı
Otizmli Birsen Başar isimli genç kızın “Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı” toplantısında yaptığı konuşma Başbakan Binali Yıldırım ile  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'dan büyük alkış aldı.  
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle “Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı” tanıtım toplantısı düzenledi. Hilton Otel’de düzenlenen toplantıya Başbakan Binali Yıldırım ile eşi Semiha Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıya katılan otizmli gençlerin kürsüden yaptığı konuşmalar, büyük alkış aldı.
Etkinlik için Hollanda’dan gelen Birsen Başar isimli genç kız, 30 yaşında olduğunu belirterek, “Hollanda'da yaşıyorum, dün Hollanda'dan geldim, bu konuşmayı sizlere yapmak için. Otizme farkındalık için seminerle veriyorum. Kitaplar yazım, belgeseller yaptım. Türkiye'nin 31 iline ulaştım, hedefim 81 ile ulaşmak ve bunu yapacağım. Ben hayatımda çok zorluk çektim. Okul hayatımda diğer arkadaşlarımla arkadaşlık kurmaya kalktığımda nasıl yapacağımı bilmiyordum. Otizmde en çok zorlandığım şey insanları anlamak. İnsanları aynı dili konuştuğumuz halde anlamıyorum. Çünkü çok kapalı konuşuyorlar.  10 sene önce bambaşka bir Birsen'dim, birisinin suratına bakamazdım. Kendimi hep zorladım, yapacaksın. Şimdi kendi isteğimle 250'den fazla seminer verdim. Kendimi zorlayınca bir şeyler yapabiliyorum. Ben otizmi aşmadım, otizmle yaşamayı öğrendim” dedi.
  Birsen Başar'ın “Sonradan sizinle fotoğraf çektirmek istiyorum, olur mu? Hollandalılara anlattım, bekliyorlar” demesi üzerine Başbakan Binali Yıldırım, gülümseyerek olumlu yanıt verdi.
 
"Kendi kendimize kalmamız en büyük kötülük”
21 yaşındaki otizmli Süleyman Öztürk ise otizme farkındalık çekerek, “Bugünlere gelmem çok kolay olmadı. Otizmli bir bireyim. Son yıllarda sayımız hızla artıyor ve bu bizim suçumuz değil. Eğer bizi bize bırakırsanız gelişim gösteremiyoruz. Bence kendi kendimize kalmamız bize yapılacak en büyük kötülük. Bu toplumun bir parçası olmayı sonuna kadar hak ediyoruz” diye konuştu.
 

03 Ara 2016 - 13:01 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber