Barzani'den PKK'ya kanton uyarısı

Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP), bölücü terör örgütü PKK'nın Şengal'de "kanton" oluşturma çabasını çok sert biçimde eleştirdi

IRAK Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP), Musul'a bağlı ve büyük bölümü halen IŞİD'in elinde bulunan Sincar'daki (Şengal) Ezidilerin kendi kendilerini yönetebilmeleri için Şengal Dağı'nda yapılan toplantıyı, 'Kanton' oluşturma çabası olarak görerek bölücü terör örgütü PKK'yı eleştirdi.

 

Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP), Musul'a bağlı ve büyük bölümü halen IŞİD'in elinde bulunan Sincar'daki (Şengal) Ezidilerin kendi kendilerini yönetebilmeleri için Şengal Dağı'nda yapılan toplantıyı, 'Kanton' oluşturma çabası olarak görerek PKK 'yı eleştirdi. Bu durum ülke topraklarını bölme girişimi olarak değerlendirildi. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Musul sorumlu yardımcısı Kebir Goran ise, Kanton modeli için "Şimdilik ne evet ne de hayır diyoruz" dedi.

 

Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'dan sonra Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından 2014 Ağustos ayında peşmergelerin mevzilerini terk etmesi üzerine tek mermi atılmadan ele geçirilen ve 3 bine yakın Ezidi kadının kaçırıldığı, bir çok kişinin öldürüldüğü Şengal'e, Kandil tarafından yaklaşık 300 PKK'lı ile Suriye'nin Rojava bölgesinden yüzlerce YPG'li gönderildi. Şengal Dağı'nda kalan Ezidiler silahlandırıldı. Açılan güvenlik koridoruyla binlerce Ezidi ailenin Rojava ve Irak Kürdistan Bölgesine güvenli geçiş yapmasını sağlandı.

 

PEŞMERGE GEÇEN AY YARDIMA GİTTİ

Şengal Dağı'nın bir çok noktasını denetimlerine alan PKK ve YPG'liler ile IŞİD'liler arasında zaman zaman çıkan çatışmalarda, her iki taraftan onlarca kişi yaşamını yitirdi. Şengal İlçesi'nin kurtarılması için bölgedeki PKK ve YPG'li gruplara destek amacıyla geçen Aralık ayında Irak Kürdistan Bölgesi'nden yüzlerce Peşmerge bölgeye sevk edildi. Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ise Şengal Dağı'na giderek PKK, YPG ile birlikte Şengal'in IŞİD'den kurtarılması için savaşan peşmerge güçlerine moral verdi. Şengal'in en kısa sürede kurtarılacağına dair mesajlar verdi.

 

IKDP: ŞENGAL HALKI İRADESİNE SAYGISIZLIK

IKDP'nin internet sitesinde yeralan haberlere göre, PKK ve Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesindeki bazı temsilcilerin katılımıyla Şengal Dağı'nda geçen Çarşamba günü Ezidilerle toplantı yapıldı. Toplantıda, Ezidilerin kendi kendilerini yönetebilmesi için örgütlenmesine dönük 6 komitenin ve yürütme kurulunun oluşturulması kararlaştırıldı. Liderliğini Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin yaptı Kürdistan Demokrat Partisi, bu toplantıyı 'kanton' girişimi olarak değerlendirerek tepki gösterdi.

 

Şengal'de 'kanton' oluşturma çabalarını ülke topraklarını bölme girişimi olarak değerlendiren Irak Kürdistan Parlamentosundaki IKDP grubu yaptığı açıklamada, PKK'nın kanton oluşturma çabalarının Kürdistan bölgesi'nin yasal kurumlarının yanısıra Şengal halkının iradesine karşı saygısızlık olduğunu belirtti. Kürdistan Parlamentosu'ndaki KDP grubunun açıklamasında, "Bu adım Kürdistan bölgesinin eğemenliğine müdahaledir. Bu adım, kendini zorla kabul ettirme politikasıdır ve ülke topraklarını bölünmeye doğru götüren bir çabadır. Siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, kamuoyunu bu adıma karşı tepki göstermeye çağırıyoruz. Bu yanlış politika ve yasadışı işe karşı sessiz kalınmayacak" dedi.

 

Açıklamada şöyle denildi:

"Şengal, ulusal bedenin yaralı ama ayrılamaz bir parçasıdır. Ülkemiz IŞİD gibi yırtıcı ve insanlık dışı bir düşmanla savaş halinde. Kahraman Peşmerge güçleri, dünya kamuoyunun desteği ve dört parçadaki Kürtlerin de dayanışmasıyla bu ortak düşmana karşı mücadele ediyor. İnsanlık ve özgürlük düşmanlarının Kürdistan halkına ve toprağına yönelik planları boşa çıkarılmıştır. Maalesef böylesi hassas bir süreçte, Pkk, Kürdistan bölgesinin kurumlarını, kanunlarını yok sayarak ve haksızlığa uğrayan halkın iradesine saygısızlık yaparak gayrimeşru talepleri gündeme getirmeye çalışıyor"

 

"Parlamento, hükümet, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve genel kamuoyunu bu girişime karşı tavır almaya davet ediyoruz. Pkk'nın bu yanlış siyasetine bir sınır konulmalıdır. Artık Kürdistan bölgesinin egemenlik hakkına saygı duymalı ve haddini aşan girişimlerden vazgeçmelidir. Bu sonuçsuz girişimler yalnızca zarara yol açar" 

 

KYB: ZAMANI GELİNCE EVET VEYA HAYIR DERİZ

Bu arada liderliğini Celal Talabani'nin yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği Musul sorumlu yardımcısı Kebir Goran ise, Rudaw televizyonuna yaptığı açıklamada, Şengal'de kanton oluşturulma girişimleriyle ilgili şimdilik fikir beyan etmekten kaçındı. Kebir Goran, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin politikalarını ifade eden düşünceleri desteklediklerini belirterek, "Şu an için ne evet ne de hayır diyoruz. Zamanı gelince fikrimizi açıklarız" dedi.

 

Geçen Çarşamba günü Şengal Dağında yapılan toplantıya kendilerinin de siyasi bir parti olarak katıldığını belirten Kebir Goran, "Şengal halkının düşüncelerini destekliyoruz. Ancak toplantıda Şengal Kantonundan bahsedilmedi" diye konuştu.

 

PKK: RANTÇI BİR YAKLAŞIMIMIZ YOKTUR

Şengal Dağı'nda IŞİD ile çatışmalar konusunda bir süre önce açıklama yapan PKK'nın Şengal Dağı sorumlusu Agid Civyan ise bölgede tüm Kürt güçlerinin ortak bir direniş sergilediğini belirterek, "Hiçbir zaman PKK ve HPG tarafından direnişi ranta çevirecek bir yaklaşım olmamıştır. Hareketimizin önderliği her zaman direniş üzerine mesaj vermiştir, bizde bu esasa göre yaklaşıyoruz" demişti.

17 Oca 2015 - 21:52 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber