Baklavada yeni dönem

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Gaziantepli baklava üreticileriyle hazırlanan "Türk Baklavası Standart Tasarısı" kabul edildi

TÜRK Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Gaziantepli baklava üreticileriyle hazırlanan "Türk Baklavası Standart Tasarısı" kabul edildi. GSO'dan yapılan açıklamaya göre, TSE Başkan Vekili Mehmet Fahrettin Önder ve teknik kurul üyelerinin katılımıyla yapılan toplantıda, tasarı karara bağlandı. Böylece TSE, Türkiye genelinde uygulanacak "Türk Baklavası Standardı" yayımlanmış oldu. Toplantı öncesi yapılan resepsiyona katılan GSO Başkanı Adil Konukoğlu, oda olarak Gaziantep Baklavası'nın uluslararası coğrafi işaret tescilini 2013 yılında Avrupa Birliği'nden (AB) aldıklarını hatırlattı. Bunun Türkiye'den alınan ilk ve tek tescil olduğuna işaret eden Konukoğlu, "Şu anda Türk baklavası olarak standartları belirledik. İnşallah bundan sonra Türkiye'nin her noktasında TSE belgesi alan bütün arkadaşlar, standartlara uygun olarak baklavayı üreterek halkımıza sunacaklar. Bundan dolayı çok mutluyuz. Tek arzumuz var, dünyada baklavayı her ülkeye taşıyabilmek" dedi. Bu nedenle baklavanın kendine özgü üretim metodu ve malzemelerin korunması, sektörün geleceği için önemli rol oynadığını belirten Konukoğlu, TSE yetkililerine, Türk baklavası standardı getirecekleri için sektör adına teşekkür etti. Konukoğlu, standardın uygulanmasının, sektörün genelinde baklava kalitesinin korunması ve genç kuşaklara aslına uygun olarak aktarılması açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise baklavayı baklava yapan şehrin akşamdan sabaha olmadığını, insanlık tarihi kadar eski bir yolculuktan geldiğini belirtti. Gaziantep baklavasının atalarından gelen ve 4-5 kuşağın devam ettirdiği lezzet birikimi olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti: "Büyük bir alın teri, emek ve büyük bir gayret var. Dünya ticaretinde büyük rekabet yaşanıyor. Yarışı yaşarken ölçümüz kalite, lezzet, işte bugün karşımıza çıkan standart olarak geliyor. Standart bize yeni pencereler, yeni ufuklar, yeni kalkınma yolculukları açıyor. Bu çalışmayı çok önemli buluyoruz. Oluşması noktasında da yüksek emek var. Bütün üreticilere teşekkür ediyorum. Bu potansiyeli dünyaya tanıtmak, dünyayı ülkemize ve şehrimize getirmek de en büyük görevlerimizden birisi." AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de Gaziantep'in markalaşma yolculuğunun devam ettiğini söyledi. Gaziantepli konuklara teşekkür eden TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz de "TSE, TSE olalı bu kadar meşhur bir standart görmemişti. İlginize çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. Öte yandan, TSE Genel Merkezi'nde yapılan toplantı sırasında GSO ve Gaziantepli baklavacılar bir stant açarak davetlilere baklava çeşitlerinden ikram etti. Resepsiyona AK Parti Gaziantep milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Ali Şahin, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sarı ve Derya Bakbak ile GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Akınal ve Gaziantep'in baklava ustaları katıldı.

18 Şub 2015 - 23:34 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber