Atatürksüz liralar artıyor

Darphane şimdiye kadar 70 milyon adet bastı

15 Temmuz şehit ve gazileri anısına bastırılan 1 TL'lerin sayısı giderek artıyor. Merkez Bankası, her ay daha fazla Atatürksüz 1 TL siparişi verirken, vatandaşların tepkisi deher geçen gün büyüyor.
Hükümetin 15 Temmuz şehit ve gazileri anısına bastırdığı 1 TL'lik hatıra paralar, vatandaşlar ve koleksiyonerler tarafından ilgi görmeyince, piyasaya sürüldü. 70 milyon adet basılan ve üzerinde Atatürk portresi bulunmayan 1 TL'lik metal hatıra paraların, piyasada her geçen gün arttığından şikayet eden vatandaşlar, “Atatürk'ü Türk parasından silmenin ön hazırlığı mı yapılıyor?” kaygısını dile getirdi.
Darphane ve Damga Matbaası, milli ve milletlerarası, önemli, anmaya değer, gerekli ve faydalı olduğu değerlendirilen kişi, kurum ve olaylarla ilgili olarak, tedavülde kullanılan paraların dışında ayrıca ‘hatıra para' da basıyor. Nasrettin Hoca'dan Mevlana'ya, Erzurum Saat Kulesi'nden Orhun Kitabeleri'ne kadar yüzlerce çeşit konuda yaklaşık 3 bin, 5 bin gibi az sayıda basılan bu hatıra paralar koleksiyoncular tarafından üzerinde yazan değerin 20-25 katı fiyatlarla satın alınıyor.
Bugüne kadar basılan metal hatıra paraların, ön yüzünde nominal değeri, arka yüzünde ise Atatürk'ün portre ya da rölyefi bulunuyordu. Belirli bir süreyle satışta tutulan bu paralar piyasada mal alım satımı için kullanılmıyor, sadece hatıra amaçlı koleksiyon yapılıyor.

SÜRE SINIRI YOK
15 Temmuz olayı için ise, 1 TL madeni hatıra para basıldı. Darphane hatıra paranın, ‘‘Birlik ve beraberlik şuurunun gelecek nesillere taşınması, geniş kitlelere ulaştırmak ve koleksiyonculuğu yaygınlaştırmak'' amacıyla basıldığını açıkladı. Üzerinde Atatürk yerine 15 Temmuz'un anlatıldığı resim bulunan hatıra paralardan 70 milyon adet basıldı, 31 Ekim 2106 tarihinden itibaren de diğer 1 TL'liklerle birlikte süre sınırı konulmadan piyasaya sürüldü.

VATANDAŞ  ALMAK  İSTEMİYOR

Kolleksiyoner ve vatandaşlar Darhane'nin bastığı 1 TL'ye ilgi göstermeyince, tedavülde biri Atatürk'lü diğeri Atatürksüz 2 farklı 1 TL'lik bozuk para dolaşmaya başladı. Darphane'nin 2016 yılında bastığı toplam 183 milyon adet 1 TL'liklerin neredeyse yarıya yakınının hatıra paralardan oluşması ikili yapıyı belirgin hale getirdi. Esnaflar, üzerinde Atatürk'ün olmadığı paraları çok sayıda müşterinin iade ettiğini, almak istemediğini söylediler. Bir esnaf ise, “Paradan Atatürk resmini kaldırdı diye İsmet İnönü'yü eleştirenler şimdi aynısını yapıyor'' dedi.

21 Şub 2017 - 10:09 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Alanyali - Güzel bi uygulama. Detaylara çok takılmayın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Şubat 10:09
05

şeytan ayrıntılarda gizlidir - şeytan ayrıntılarda gizlidir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Şubat 10:09
04

şeytan ayrıntılarda gizlidir - şeytan ayrıntılarda gizlidir! siyasal islamcıların arkasındaki güç abd'dir! biz gücümüzü laik, yerli ve milli önderimiz atatürk'ten alırız!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Şubat 10:09
03

ortaçağ karanlığına gömüldük! - ortaçağ karanlığına gömüldük! ama aydınlığa da çıkacağız...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Şubat 10:09
01

Yavuz Senol - Yeter artık bu ne ahlaksızlıktır Türk ve Atatürk düşmanlarını başımızın üzerine etsinler diyemi getiriyorlar anlamış değilim biz nekadar onun Atatürk'ün ilkelerinden ayrılırsak asıl teröristlerin

yobazların,devşirmelerin yada bağnazların pis ağızlarında sakız oluyoruz hep birlikte bu düzene hayır yüzbinkere hayır milyon kere hayır....yeter yahu kendi ülkemizde Türk'leri esir etmek için birde başkanlığa evet diyecek varsa bana göre bir numaralı Türk düşmanı köpektir,çakaldır,vatan haini,Atatürk düşmanı 15 yılda terör'ü bitiremediler 16 nisanda bu oturma organı yaratıklar bitirecek öğlemi yALANYA.....aynı darphanede bu itler fetö içinde oara basmışlardı hoca efendilerine yakında barzanili Türk lirası basar bu embesiller....Türk'lük imanı yokki Atatürk'e ayyaş diyen bu ırzıkırık gaflet ve delalet içinde olanlar ve bunların peşine takılanlar yüce Türk Milletin'den tekmeyi yedikten sonra aklı başına gelecektir ekenomi bitti turizm bitti terör tavan yaptı fetö pkk işid birde pyd barzani az iş değil bunları büyürüp azgın hale getirip abd ile yine baş başa vermek ölen işkence gören şehit olan Türk askeri, kendi veletleri yada suriyeli veletlere birşey olmuyor olmazda AKP seni abd'ye pazarlayan başımıza bela yapanın bop başkanı yanında iç işleri dış işleri ne kadar bakanı varsa

yALANYA içine ettiler canım memleketimin güzel insanlarını.....paramın değeri ile üzerindeki ASİL değeri gözlerimizin içine baka baka yok etmeye çalışıyor Ülkemi kat karşılığı satarcasına Ata'mıza bu küfür'dür Türk Milletinin Onur'udur gururudur bu utanmaz,ahlaksızlar haddinden fazla azdılar vede yobazlaştılar nede çabuk unuttular Anadolu topraklarında fazla azarsan karşında Türk Milletini bulursun Alanyalı dış işleri bakanına duyrulur....bir sorum olacak kendilerine acaba Türk'mü diye,yoksa oda birileri gibi tedavimi oluyor Kaça sattınız egedeki mavi vatanımızda 150 adamızı sıra Atatürk'emi geldi yALANYA yani, yeni ALANYA sor bakalım ne cevap verecek yerli dış işleri bakanımız bakarsın hiç bir şey olmamış gibi Evet der öyle pişkince Türk Milletinin yüzüne, burası yALANYA nasıl olsa halkımızda kıvamına geldi ne dersek yutuyor falanmı sanıyorlar Türk Milletini harbi salak'mı sanıyorlar kendileri gibi yeri geldiğinde hesap sorarız biz yine Türk Milletine karşı kim düşmansa o limana doğru yanaştınız burnumuza pis kokular geliyor hadi HAYIR'lısı....Mustafa Kemal'in Askeri,Kemalist'ler,İzmir Marşı ile ege dağlarında yörüklerime çanakkalede depremde evleri barkları zarar gören canlarıma barzaniye yada suriyeli'lere gösterdiğiniz ilgiyi gösteremediniz sıra ATATÜRK'e geldi öylemi tek yörük ateşi kalana kadar hesap soracağım buda benim namus borcum vatan borcum olsun canım Türkiye'm....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Şubat 10:09

Çorum Haber