Askeriyede bir devir sona erdi

Eski botlara göre Mehmetçiğe daha fazla hareket kabiliyeti sağlayan ve yüksek teknoloji ile üretilen yeni nesil askeri botlar TSK'ya teslim edildi. böylece askeriyede siyah bot devri de kapanmış oldu

KARA Kuvvetleri Komutanlığı, askerlere daha rahat ve zorlu iklim koşullarına daha dayanıklı bot üretilmesine karar verdikten sonra gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda yeni nesil askeri botun sahip olması gereken özellikleri belirlendi. Botların dünya genelinde birçok ordunun da ekipman tedarikçisi olan YDS AŞ tarafından üretilmesi kararlaştırıldı.

Askerlerin sıklıkla yaşadığı "botun vurması”, “ayağı kavramama" gibi birçok sorununa da çözüm sunan yeni nesil botlar, Mehmetçiğin hareket kabiliyetini artırıcı şekilde tasarlandı.      

Zorlu koşullara karşı daha dayanıklı olması için üretilen botlar, ayrıca eskilerine göre yaklaşık 300 gram daha hafif hale getirildi. Botlar, nefes alabilir, su geçirmez ve darbeye dayanıklı olarak üretilirken, gelişmiş taban teknolojisi sayesinde yaz-kış da kullanılabilecek.

      

"Dünyanın en iyi botu diyebiliriz"

YDS AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yakupoğlu, Mehmetçiğin yeni tip botlarla daha rahat edeceğini ifade ederek, "Yeni nesil botlar doğa botu sağlamlığında, spor ayakkabı rahatlığında. Dünyanın en iyi botu diyebiliriz" diye konuştu. Botların uzun yıllar boyunca bozulmadan giyilebileceğini kaydeden Yakupoğlu, "Askerimiz yaz-kış tek botla görevini en iyi şekilde ifa edebilecek. Bu devlet açısından da bir kazanç. Botun iç tabanına uyguladığımız teknoloji sayesinde etkili bir yalıtım özelliği kazandırıldı" dedi.

Yeni botlar Kara Kuvvetleri Komutanlığı İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında yaklaşık 1 yıl süren Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirildi. Önümüzdeki dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı tüm birliklerde siyah botun kaldırılarak bu renkte bot kullanımına geçilmesi planlanıyor.

RENK NEDEN DEĞİŞTİ

İkmal Maliye Okulu Muharebe Laboratuvarı Destek Grup Başkanı İkmal Yarbay Tamer Gökdemir, o dönem botun geliştirilmesi ile ilgili yapılan çalışmaları şöyle anlatmıştı:

"Gelişen teknolojinin ışığında Kara Kuvvetleri'nin kullandığı botlarda da ciddi atılım yapmaktayız. Halen kullandığımız ayakkabı, gore-tex astarlı bir bot. Bu botun özelliği soğuk iklim koşullarına uyumlu olmasıdır. Gelişen teknolojiyle beraber botların hava alma ve teri dışarı verme konusunda gelişmeler oldu. Bununla uyumlu bir bot geliştirdik. Bu bot dışarıya hava verebiliyor, hiçbir şekilde suyu almıyor, antibakteriyel özelliği, kaymama özelliği var. Yumuşak ve burnunda düşmelere karşı ayak parmaklarını koruyan bir sistem var. Topuk kısmında da destek sistemi var. Personel arazide gezerken gayet rahat şekilde, dört mevsim, dünyanın en iyi botunu giyerek dolaşabiliyor."

Renk seçimi, Türkiye coğrafyası dikkate alınarak dizayn edilen nanoteknoloji ürünün, kamuflajla uyumlu olarak yapıldığını anlatan Yarbay Gökdemir, "Doğada siyah renk aslında yoktur. Doğadaki renklerin içinde üzerimizdeki kamuflajı incelerseniz kahverengi, bej ve yeşil renkleri var. Bu renklere en yakın, uyum sağlayacak haki renk olduğunu yaptığımız çalışmalar sonucunda belirledik" demişti.

03 Kas 2014 - 14:36 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber