AP'den vizesiz seyahat açıklaması

Avrupa Parlamentosu'nda basın toplantısı düzenleyen siyasi grupların başkanları, "Türkiye'nin 72 kriterin tümünü yerine getirmesi ve bunun yazılı olarak AP'ye bildirilmesi şartıyla" konunun AP gündemine gelebileceğini belirtti

AVRUPA Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Türk  vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahat imkanı öngören anlaşmayı görüşmek üzere yarın olağanüstü toplanacak. 
AP'de basın toplantısı düzenleyen siyasi grupların başkanları, konunun  görüşülüp oylama sürecinin başlaması için Türk tarafına sunulan 72 şartın tümünün  yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Avrupa Parlamentosunda temsil edilen siyasi grupların başkanları,  başta Türkiye ile 18 Mart'ta imzalanan ve vizesiz seyahat imkanını öngören  anlaşma olmak üzere, Genel Kurul gündemindeki konular hakkında gruplarının  tavrını paylaştı. AP'de düzenlenen basın bilgilendirme toplantılarında, AB ve Çin  arasında serbest ticaret müzakereleri, Panama belgeleri gibi konular hakkında  siyasi grupların yaklaşımı dile getirildi. Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerine  vizesiz seyahati öngören tavsiye kararı hakkında görüşlerini dile getiren grup  başkanları, geçen hafta Başkanlar Konferansı'ndan çıkan karara atıfta bulunarak,  "Türkiye'nin 72 kriterin tümünü yerine getirmesi ve bunun yazılı olarak AP'ye  bildirilmesi şartıyla" konunun AP gündemine gelebileceğini belirtti.
AP'deki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu  Başkanı Manfred Weber, "Tüm kriterlerin yerine getirilmesini bekliyoruz, bu  hususta diğer siyasi gruplarla görüş ayrılığımız bulunmuyor." ifadelerini  kullandı.
Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı Grubu Başkanı Guy Verhofstadt  ise vize muafiyeti konusunun tüm ülkelerle eşit şartlarda ve eşit müzakere  sürecinde ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "72 şartın yerine getirildiğine  dair kanıt olmadan görüşmelere başlamamalıyız." dedi.
Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella da Türkiye'nin terörle mücadele  yasasını değiştirmeyi reddetmesi durumunda tasarının AP'den onay alamayacağını  kaydetti. Pittella, "Tüm kriterler yerine getirilmediği müddetçe vize serbestisi  hakkındaki dosyayı AP'de konuşmayacağız. En azından bizim görüşümüz bu." şeklinde  konuştu.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun 4 Mayıs'ta yayımladığı rapor, dün akşam  AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınmış ve Türk  vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı sağlayacak anlaşmaya itirazlar yükselmişti.  Komite, konu hakkında AB Komisyonu'nun güvence vermesi ve kriterlerin  uygulamalarının tetkik edilmesi gerektiği üzerinde durmuştu.
Avrupa Parlamentosu, konuyu yarın akşam görüşecek. Genel Kurul'da AB  Konseyi ve AB Komisyonu'nun değerlendirmeleri bu ayki Genel Kurul ajandasına  sonradan eklenen oturumda milletvekilleri ile paylaşılacak.

10 May 2016 - 16:14 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber