Antalyalı Paşadan dev miras

1800’lü yılların Karaman Valisi Kadı Abdurrahman Paşa’nın mirasçıları Anadolu’dan Şam’a uzanan dev miras için mahkemeye gitti. 54 mirasçının içinde ünlü isimler de var

OSMANLI İmparatorluğu’nda 1800’lü yılların başında Karaman Valiliği yapan, Nizam-ı Cedid ve Sekban-ı Cedid ordularını komuta ettikten sonra boğularak öldürülen Kadı Abdurrahman Paşa’nın torunları miras için dava açtı. Paşa’nın Antalya, Konya, Muğla ve Trakya’nın yanı sıra Şam’daki Emevi Camisi’nin çevresinde de büyük arazileri bulunuyor. Mirasçılar arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Gülriz Sururi de var.

Kadı Abdurrahman Paşa’nın miras davası, 1996’da, Antalya’da bir arazinin sahiplerinin açtığı tapu tespit davasıyla başladı. Kadı Abdurrahman Paşa’nın olduğu tespit edilen arazi için nüfus kayıtlarında paşanın soyundan geldiği tespit edilen 310 isme ulaşıldı. Mahkeme 6 yıl sonunda davayı reddetti. 12 mirasçı, Avukat Namık Timuroğlu aracılığıyla 2013’te Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne dava açtı. Bilirkişi yaptığı inceleme sonunda, dava açan 12 kişinin de Kadı Abdurrahman Paşa’nın soyundan geldiğini tespit etti. Timuroğlu, bilirkişi raporunun ardından, 12 kişinin mirasçılarının da dahil olduğu toplam 54 kişi adına yeni bir dava açtı.

BEŞ VAKIF ARAŞTIRILIYOR

İstanbul 19’ncu Asliye Hukuk Mahkemesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Kadı Abdurrahman Paşa ve aile üyelerinin kurduğu Kadı Abdurrahman Paşa Vakfı, Ayşe Kadın Vakfı, Seyyid Osman Efendi Vakfı, Seyyid Ali Efendi Vakfı, Abdurrahman Beyefendi Vakfı’na ait vakfiye örneklerinin ve vakıf evladı (Vakfedenin soyundan gelenler) listesinin gönderilmesini istedi. Mahkeme, davacıların Paşa’nın soyundan geldiklerine karar verirse, her biri vakıfların mallarından pay alacak.

VALİ VE ORDU KOMUTANI

Antalya İbradı’da doğan Kadı Abdurrahman Paşa 1803’de Karaman Valisi oldu. Daha sonra Sultan 3. Selim tarafından Nizam-ı Cedid ordusunda görevlendirdi. 3. Selim, Kabakçı Mustafa İsyanı ile 30 Mayıs 1807’de tahttan indirildi ve yerine 4. Mustafa geçti. 14 ay sonra Rusçuk Ayanı Alemdar Mustafa Paşa, İstanbul’a ordusuyla yürüyerek 4. Mustafa’yı tahtan indirdi ve 2. Mahmut’u tahta geçirdi. Nizam-ı Cedid, Sekban-ı Cedid adıyla yeniden kuruldu. Kadı Abdurrahman Paşa yeni ordunun başına geçti. Tahttan indirilen 4. Mustafa ve adamları 14 Kasım 1808 gecesi, cıkan yeni ayaklanmada Kadı Abdurrahman Paşa, Sekban-ı Cedid askeriyle Topkapı Sarayı’nı savundu. 3000’den fazla yeniçeriyi ve ayaklananları kılıçtan geçirtti. Ama 2. Mahmut Sekban-ı Cedid’i dağıtmak zorunda kaldı. Kadı Abdurrahman Paşa Selimiye Kışlası’ndan bir kömürcü kayığıyla Gemlik’e kaçtı. İki oğluyla memleketi İbradı’ya gitti. 27 Aralık 1808’de İbradı’yı basan yeniçeriler tarafından yakalandı ve iki oğluyla birlikte öldürüldü. Paşanın mirası aile dağıldığı için devlete geçti.

01 Ara 2015 - 12:59 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber