Antalya'da şaşırtan yasak!

Antalya’da kentin eğlence merkezi Kaleiçi’nde ’müzik yasağı’ şoku yaşanıyor. Son 3 gecedir tüm işletmeler sıkı denetime alındı. İşletmelere açık alanda canlı müzik yaptığı, dışarıya masa kurulduğu gibi birçok nedenden dolayı tutanakla 21 bin 375’er TL ceza kesildi. Birçoğu bahçeli mekanlar, sıkı denetim ve ağır cezalara yoğun tepki gösterdi

TURİZMİN

başkenti Antalya’nın onlarca bar ve kafenin olduğu tarihi Kaleiçi, aynı zamanda kentin en önemli eğlence merkezi konumunda. Yat Limanı ile bütünleşik olarak yerli ve yabancı turistlerin en gözde mekanı olan tarihi Kaleiçi’nde, butik pansiyonların yanı sıra kafe-bar tarzında 100’e yakın eğlence mekanı da bulunuyor. Yapıların büyük bölümü bahçeli olan veya sigara yasağı gibi nedenlerle de birçoğunun dışarıya masa- sandalye attığı işletmelere yönelik son günlerde sıkı denetim uygulanmaya başladı.

RUHSATSIZ İŞLETMERLERE AF YOK 

Son 3 gecedir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muratpaşa Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü’nden teknik personel, zabıta ve polis ekipleri ile birlikte yapılan denetimlerde çok sayıda işletmeye ağır cezalar uygulandı. İşletmelere açık alanda canlı müzik yapıldığı, bazılarında canlı müzik ruhsatı olmadığı, dışarıya masa- sandalye atıldığı ve gece saat 24.00 sonrasında müzik yayının devam ettirildiği yönünde tutanaklar tutuldu. Tutanak tutulan işletmelere de 21 bin 375’er TL ceza uygulandı. Simurg, Club Ally, İsyan, The Jango, Mavi Meyhane, Nevizade, Red House, Rox, Spange Pub, Hasanağa gibi birçok mekana tutanak tutulurken, bu mekanlardan bir çoğu da müzik yasağı nedeniyle son günlerde işyerlerini kapalı tutmaya başladı.

VALİ YARDIMCISI: MÜZİK YASAKLANMADI 

Kaleiçi’nde müziğin tamamen yasaklandığı yönünde esnafın dile getirdiği şikayetleri ve denetimlerin artırılmasını değerlendiren Vali Yardımcısı Mestan Yayman, müziğin yasaklanmadığını söyledi. Kaleiçi’nde yüksek müzik sesine yönelik çok yoğun şikayet geldiğini belirten Yayman, "Burada pansiyonlar da var. Bizde şöyle bir durum var. Birisi bir şey yapınca herkes aynı şeyi yapıyor ve orası yaşanmaz hale geliyor. Pansiyonları ne yapacağız? Pansiyon turizmciliği de önemli. İnsanlar oraya gelmiş, yatmak- dinlenmek istiyor. Az yukarıda konut alanları var. Müziğin ölçüleri çok kaçırılıyor. Kaleiçi dışındaki konutlardan dahi şikayet geliyor. Devletin görevi vatandaşın sukuneti ve huzurunu sağlamak. Hukukun belirlediği ölçüler içerisinde insanları tutabilmek, her tarafın hakkını koruyabilmektir" diye konuştu.

Yapılan denetimlerin de yoğun şikayete bağlı olduğunu dile getiren Yayman, kanun neyi emrediyorsa, kanunlar çerçevesinde faaliyetlerin yürütüldüğünü dile getirdi.

DÜĞÜN DAVASI KALEİÇİ’NE UZANDI 

Kaleiçi Kültür Derneği Yönetim Kurulu ise işyeri sahipleriyle birlikte yaşanan bu büyük soruna karşın hem esnaflarla birlikte yapılan toplantılar hem de denetim yapan kurumların temsilcileriyle görüşmeler yaparak çözüm arayışına girdi. Açık alanda müziğin tamamen yasaklandığı söyleyen Dernek Başkanı Fikret Çağan, "Türkiye’nin başka bir ilinde geçmişte bir avukat sokak düğünleri nedeniyle uyuyamadığı, rahatsız olduğu yönünde bir dava açıyor ve bu davayı kazanıyor. Ardından bu konu kafe ve barlara kadar uzanıyor. Bize denetimlerde Danıştay’ın bu davaya ilişkin kararından bahsediliyor" dedi.

BAZI İŞLETMELER Kepenk KAPATTI 

Üç gündür çok sıkı bir denetime maruz kaldıklarını anlatan Fikret Çağan, bazı işletmelere açık havada canlı müzik ruhsatı olmasına rağmen tutanak tutulduğunu kaydetti. Kaleiçi’nde 100’e yakın müzik yapan işletme olduğunu belirten Çağan, denetimler ve ağır cezalar nedeniyle işletmelerin hiçbir şekilde müzik yapamadığını, hatta birçoğunun iki-üç gündür işletmesini kapalı tuttuğunu dile getirdi. Daha önceki uygulamalarda da tutanak tutulduktan sonra ardından 21 bin 375 TL para cezası gönderildiğini belirten Çağan, ikinci tutanakta cezanın iki katına çıktığını, üçüncüsünde de işletmenin tamamen kapatıldığını söyledi.

Denetimler başladıktan sonra kimsenin canlı müzik yapamadığını, hatta açık havada CD’den dahi müzik çalamadığını anlatan Çağan, "Bu işletmeler Kaleiçi’nde turizmin gelişmesi adına milyonlarca dolar yatırım yaptı. Birçoğu işletmesini açamaz hale geldi. İçeride sigara yasağı var ve insanlar dışarıda oturmak istiyor. İşletmeler yazılan ağır cezaların yanı sıra günlerdir işyerini açamadığı veya iş yapamadığından çok büyük zarara uğradılar" dedi.

POLİS NEZARETİNDE DENETİM

Kaleiçi’ndeki eğlence mekanlarından dün gece gürültü denetimi yapan Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, saat 24.00’den sonra dışarıyı rahatsız edecek düzeyde müzik yayını yapan işletmeleri uyardı. Polisler işletmelerin önünden uzun süre ayrılmadı. Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinin sık sık 90 desibelin üzerinde müzik yayını yapan işletmelere ceza uyguladığını hatırlatan işletmeciler, polisin yüksek ses ihbarı üzerine işyerlerinin müziğini kesmesine tepki gösterdi.

BODRUM, ÇEŞME, KEMER’DE SERBEST

Antalya’nın en büyük açık hava diskosu Club Ally işletmecisi Adnan Tosun da çalıştığı işyerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kiraladığını hatırlatarak, "Benim diskotek ruhsatım var. Bunu bana Kültür ve Turizm Bakanlığı vermiş. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu ruhsatı iptal etmiş. İki bakanlığın arasında kaldık. 18 yıldır bu işletmeyi çalıştırıyoruz. Polisin böyle bir uygulamasına hiç şahit olmadım. Burada benim günahım, suçum ne? Ben suçumun olduğuna inanmıyorum. İstediğimiz tek şey var. O da devletten bunun çözüme kavuşmasıdır. İlla ki kapatılacak diyorsalar da gelsinler kapatsınlar. İsyan edip, baş kaldıracak halimiz yok. Eğer gerçekten sesimiz dışarıya çıkıyorsa ve insanları rahatsız ediyorsa cezamı kessinler. Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. İstanbul, Bodrum, Çeşme, Alanya, Kemer’de yasak yok, neden bizde var? Sesimin çıkmaması şartıyla bu izni istiyorum. Başka kimseden bir şey istediğim yok" diye konuştu.

VATANDAŞ EĞLENMEK İSTİYOR

Kaleiçi’ne eğlenmeye gelen vatandaşlar ise müziğin kapatılmasına anlam veremediklerini belirterek, "Akşam 20.00’den sonra bizi eve mi kapatmak istiyorlar? Bence herkes biraraya gelsin, güzel bir çözüm üretsin. Kapatarak olmaz. Bu insanlar eğlenmeye gelmiş ve turizmden bir sürü insan evine ekmek götürüyor. Yapılan uygulama çok saçma" diye uygulamaya tepki gösterdi.

PANSİYONCU SAYGI BEKLİYOR

Bu arada, Kaleiçi’nde pansiyon işleten Zeki Berke ise polisin uygulamasını takdire değer olarak gördüklerini belirterek, "Burada sadece bar ve diskotekler yok. Evler, pansiyonlar da var. İnsanlar akşamları huzur içinde yatmak istiyorlar. Ancak, özellikle gece yarısından sonra yüksek müzik sesleri, araçların kornaları, sarhoşların naraları hem bizleri, hem de müşterileri tedirgin ediyor. Biz işletmelere saygı gösteriyorsak, onlarda bize saygı duymalılar" diyerek polisleri kutladı.

İKİ TURİSTİN YOĞUN ŞİKAYETİ

İşletme sahipleri Kaleiçi’nde ikamet eden biri Hollandalı biri İsveçli iki turistin de sürekli müzik yapan işletmelerden rahatsız olduğu yönünde şikayette bulunduğunu anlattı. İşletme sahipleri Valiliğe yapılan yaklaşık 300 şikayetin 200’ünün bu kişilere ait olduğunu iddia etti. İşletmetmeciler son dönemde canlı müzik ruhsatı yönünde de büyük sıkıntı yaşadıklarını belediyeden ruhsat alamadıklarını da dile getirdi.

13 Haz 2015 - 15:06 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber